Domaine Roger Sabon Châteauneuf-du-Pape ”Renaissance” Blanc 2023
Perioada optimă de consum: 2026-2032
Producător: Domaine Roger Sabon - Châteauneuf-du-Pape
Proprietar: familia Sabon
Oenolog: Didier Négron
Soi: 35% Roussane, 30% Grenache Blanc, 20% Clairette, 15% Bourboulenc - vițe vechi de peste 50 ani, struguri recoltați manual
Culoare: galben-auriu
Miros: aromat și vivace cu note de prune galbene, migdale albite, flori albe, caprifoi și fenicul
Gust: vioi, proaspăt și cu aciditate vibrantă la mijlocul evoluției pe palatin; corp mediu, cu o tușă florală și arome de pere verzi și migdale albite în sfârșitul vibrant
Recomandări gastronomice: foarte bun ca aperitiv, merge bine cu crustacee, pește, sparanghel, vițel, gălbiori, brânzeturi cu crustă înflorită; după 7-8 ani, încercați-l cu foie gras de gâscă sau de rață, sau cu preparate cu trufe
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 10°C
Fermentat la temperatură joasă (16-18°C) într-o cuvă tronconică de lemn de 25 Hl în care are loc și maturarea cu batonaj la două săptămâni și care durează 6 luni.
93 Puncte James Suckling: ”Un vin alb bine făcut, aromat și vivace cu note de prune galbene, migdale albite, flori albe, caprifoi și fenicul. Corp mediu, cu o tușă florală pe palatin. Vioi, proaspăt și cu aciditate vibrantă la mijlocul evoluției pe palatin. Arome de pere verzi și migdale albite în sfârșitul vibrant. Beți-l sau păstrați-l.”
Producător
Chiar dacă domeniul a fost înființat de abia în 1952 de Roger Sabon, familia Sabon are rădăcini vechi în Châteauneuf-du-Pape, fiind menționată încă din 1540. După mai multe generații, domeniul constă azi dintr-o vie de 18 ha, compusă din 14 parcele diferite, pe malul stâng al Ronului, în apelațiunea Châteauneuf-du-Pape.
Pe malul drept, via se întinde pe 12 ha în Lirac, 6 ha în Côtes-du-Rhône și 14 ha de Vin de France. Această diversitate face posibilă o gamă de vinuri cu profiluri foarte variate.
Adevărată afacere de familie, domeniul devenit o referință a apelațiunii este administrat de fiii lui Roger, Denis și Gilbert Sabon, iar responsabil cu vinificarea este Didier Négron, ginerele fiului decedat al lui Roger, Jean Jacques. Didier face vinurile domeniului începând din 2001. În anii din urmă, el a renunțat la baricuri în favoarea cuvelor de beton și a butoaielor mari din stejar franțuzesc.
Dacă terroir-ul de la Roger Sabon, cu o cantitate mare de nisip și calcar, produce vinuri mai delicate și mai eterice decât se obișnuiește în Châteauneuf, schimbările făcute de Didier Négron în cramă nu fac decât să potențeze aceste calități, iar vinurile domeniului sunt tot mai bune și mai atrăgătoare.