Comenzi telefonice: 0731 309 300 (L-V 09:00-16:00)
 
Am actualizat platforma.
Avem rugămintea să resetați parola contului Dvs.

Contul meu

Creează cont

Château de Saint Cosme
Condrieu 2020

94 Puncte Wine Spectator"Alluring, with creamed yellow apple, mirabelle plum and white peach flavors carried by a caressing hint of elderflower and lemon curd through the finish, where a late flash of white ginger peeks in. Drink now through 2027."

În stoc

285.00 lei

Cantitate:

Trimite unui prieten
  

Saint Cosme Condrieu 2020

Perioada optimă de consum: 2021 - 2026

Producător: Château de Saint Cosme, sub brandul Saint Cosme -  Ronul de Nord

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: 100% Viognier - vițe foarte vechi, ciorchini întregi

Culoare: galben-pai strălucitor, cu tente verzui

Miros: parfum debordant de piersică, caisă, fenicul, migdale, lemn dulce, cu note de trandafiri vechi și anason

Gust: expresie pură a Viognier-ului, vivace, cu o mare intensitate aromatică, corp plin, textură crocantă și sfârșit remarcabil de elegant și proaspăt

Alcool: 15 %

Temperatura de servire: 9-10°C

Fermentație malolactică în butoaie noi și vechi, timp de 12 luni. Maturat opt luni în butoaie 20% noi, 30% la al doilea vin și 40% la al treilea vin.
Ediția 2019 - 92 Puncte Parker: ”Condrieu Saint Cosme 2019 este introdus de arome de fructe bine îndulcite cu miere. Predomină aromele de mango și caise, deși vinul are și o componentă florală minoră, plus piper și anason. Corpolent și rotund, fără a părea greoi și uleios - o performanță deloc de neglijat la un vin alb care 15% alcool. Cu toate acestea, l-aș bea cât e tânăr.
Ca să fie clar, acesta nu este un vin făcut din strugurii domeniului, ci el face parte din vinurile de negociant care sunt etichetate simplu Saint Cosme. Dar Louis Barruol este extrem de atent cu aceste vinuri, el fiind o sursă consecventă de vinuri de mare calitate din Ronul de Nord, cu toate că locuiește în Gigondas.

Ediția 2018 - 93 Puncte James Suckling

                 - 92-94 Puncte Jeb Dunnuck

Ediția 2017 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Nisip granitic. Maturat opt luni în butoaie 20% noi, 30% la al doilea vin și 40% la al treilea vin. Condrieu îi impresionează întotdeauna pe iubitorii vinului, fie de bine, fie de rău. Nu există jumătate de măsură. Dar există un paradox pe care mi-e greu să-l înțeleg. Condrieu este un vin critic pentru că e greu de potrivit cu mâncarea. Ironia face ca exact acest lucru să-l facă un vin de frunte pentru bucătăria gourmet. Identitatea lui puternică deschide o miriadă de posibilități de asocieri culinare, dar ele trebuie foarte exacte. Din acest punct de vedere, l-aș compara cu Vin Jaune din Jura, care este chintesența vinului gourmet, dar care poate fi asociat cu relativ puține preparate. Trebuie doar să îndrăznești: uită de dulceață când e vorba de foie gras la tigaie și înlocuiește-o cu maturitatea Condrieului. Încearcă Condrieu cu brânză Stilton, sau combinația supremă de Condrieu cu bouillabaisse. De acord, aceasta nu este o mâncare pe care o faci în fiecare zi, dar nu există răsplată fără efort. Condrieul meu 2017 își etalează obișnuita profunzime și aciditatea atrăgătoare care contribuie la prospețimea vinului. Gustul sărat există și el, ca expresie a solului nostru mineral. ”Versiunea albă” a Côte Rotie-ului este și ea un vin de mare maturitate. Nu se poate face vin bun fără struguri copți. Fenicul, lemn dulce, soc, trandafir vechi, anason.”

              - 95 Puncte Wine Spectator: ”Un stil îndrăzneț, cu arome de gutuie, cremă de lămâie, cremă de pere, caise și piersică albă care îi conferă complexitate și greutate. Infuzie de aluzii de verbenă și brioșă caldă în sfârșitul luxuriant. Foarte spectaculos.”

                 - 93 Puncte Jeb Dunnuck: ”Condrieu 2017 oferă arome abundente de ananas cu miere, flori albe și o adiere de mandarină într-un stil proaspăt, vibrant, cu corp mediu. A fost un an  cald, însorit, dar vinul are o puritate incredibilă.”

                  - 92 Puncte James Suckling  

Ediția 2016 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Georges Vernay, decedat, ca tatăl meu, în 2017, a fost cu adevărat "paznicul" vinurilor din Condrieu pe care le-a salvat de la dispariție în anii 1970. El i-a inspirat și călăuzit (de multe ori fără să știe) pe mulți vinificatori care au putut, astfel, să aspire la excelență. În anii 1940, Condrieu avea 6 ha de viță de vie, inclusiv cele ale tatălui lui Georges Vernay. Începând cu anii 1950, el nu a încetat să muncească pentru a face  vinuri minunate și pentru a-și face cunoscut terroir-ul excepțional. A fost președinte al apelațiunii timp de 30 de ani, ceea ce demonstrează că a fost în asentimentul colegilor săi. Stilul vinurilor lui Georges Vernay: finețe, eleganță, căutarea expresiei locului, ar trebui să fie un model pentru fiecare producător de Condrieu. De asemenea, vinurile lui îmbătrânesc minunat de frumos: cu anii, aromele Viognier-ului dispar complet, pentru a lăsa loc doar terroir-ului. Fiecare producător de Viognier din lume ar trebui să-și amintească faptul că toate Viognier-urile care au colonizat planeta descind automat din vițele lui Geoges Vernay. Desigur, solul, clima, planta și tradițiile sunt foarte interesante, dar, fără om, nu există ”vin de emoție”. În spatele fiecărui vin mare se află un om care a gândit, a lucrat și, mai presus de toate, a iubit. Mă gândesc adeseori la Georges Vernay, pe care, totuși, nu l-am cunoscut, însă îi mulțumesc pentru că gândurile lui se întâlnesc cu ale mele. Fenicul, lemn dulce, trandafiri vechi, anason.”

                   - 93 Puncte James Suckling: ”Parfum impresionant de piersici coapte și caise la grătar, cu note de migdale proaspete și o adiere ușor picantă. Pe palatin, o textură crocantă, proaspătă, arome de caisă și piersică la grătar și sfârșit catifelat, proaspăt.”

Ediția 2015 - 91 Puncte Parker: ”Mulți nu știu că Louis Barruol de la Saint Cosme face la proprietatea sa din Gigondas un vin alb extraordinar, iar marele său talent oenologic se regăsește și în vinul din Condrieu. Condrieu 2015 este un vin alb pur și clasic, cu un parfum minunat și textură bogată, care oferă note abundente de mandarine, ulei de flori și citrice cu unt. Are o aciditate suculentă, un sfârșit minunat și se va bea cu mare plăcere în următorii 3-5 ani.”

Producător

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre... Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

Specificații

Țara Franţa
Punctaje/Medalii 94 Puncte Wine Spectator
Culoare Alb
An 2020
Vinificare Sec
Alcool 15%

Reviewuri

Produsul nu are niciun review. Pentru a scrie un review, te rog sa te autentifici.

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat:

”Le Poste” Blanc 2021 Côtes du Rhône
Minuscula vie de Clairette Le Poste (0,1 ha) este mica nestemată a domeniului, unde ...
198.00lei
În stoc
Pessac-Léognan Grand Cru Classé Blanc 2020
100 Puncte Jeb Dunnuck"Lastly, and pure perfection in white wine, the ...
945.00lei
În stoc
Lugana Riserva ”Del Lupo” 2019
Tre Bicchieri Gambero RossoUn vin alb cu potențial mare de învechire! ...
145.00lei
În stoc
Sémillon 2020
94 Puncte James Suckling"This has an intense nose of dried apple, grilled ...
115.00lei
În stoc
Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard Cabernet Franc 2019
100 Puncte Parker, 100 Puncte James Suckling"Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2019 ...
745.00lei
În stoc
Grand Cru Classé Blanc 2017
97+ Puncte Parker"Blanc 2017 erupe din pahar cu note vesele, ...
860.00lei
În stoc
Catena Zapata Adrianna Vineyard White Bones Chardonnay 2020
99 Puncte Parker"În nas, o explozie de cimbru și rockrose ...
520.00lei
În stoc
Chardonnay 2021
97 Puncte James Suckling"O aluzie de cremene și praf de pușcă, cu ...
116.00lei
În stoc
Chardonnay 2020
96 Puncte James Suckling"Acest vin are arome de caise coapte, cremă de ...
116.00lei
În stoc
”Eremo San Quirico” Gold Aglianico 2018
99 Puncte Luca MaroniVarianta de aur a celebrului Eremo San Quirico! ...
155.00lei
În stoc
Flor de Muga Rosado 2022
93 Puncte James Suckling"Culoare deosebit de deschisă și nas subtil și ...
130.00lei
În stoc
Châteauneuf-du-Pape Rouge "La Crau" 2018
94-96 Puncte Parker"Asamblajul final al Châteauneuf-du-Pape La ...
395.00lei
În stoc
Condrieu 2020
Condrieu 2020
285.00 lei

Cantitate:

De la același producător
”Le Poste” Côtes du Rhône Blanc 2020
Château de Saint Cosme ”Le Poste” Côtes du Rhône Blanc 2020
198.00 lei
93 Puncte Jeb Dunnuck:"La un alt nivel, Côtes Du ...

Citește mai mult
Châteauneuf-du-Pape 2019
Château de Saint Cosme Châteauneuf-du-Pape 2019
235.00 lei
Buchet superb de ghimbir, tufăriș, ...

Citește mai mult
Siepi 2020
Mazzei Siepi 2020
98 Puncte James Suckling:"Graphite and lead pencil is coming ...

Citește mai mult
Concerto di Fonterutoli 2019
Mazzei Concerto di Fonterutoli 2019
95+ Puncte Parker:"Made with mostly Sangiovese ...

Citește mai mult
Le Petit Smith Haut Lafitte Blanc 2021
Château Smith Haut Lafitte Le Petit Smith Haut Lafitte Blanc 2021
93-94 Puncte James Suckling"Both fresh and ripe with pleasing ...

Citește mai mult
Lagar de Cervera Albarino 2022
Lagar de Cervera Albarino 2022
Buchet intens, de fruct, cu note de fructe albe - ...
99.00 lei
79.20 lei

Citește mai mult
toate promoțiile

© 2024 Copyright WinePoint