Comenzi telefonice: 0731 309 300 (L-V 09:00-16:00)
 
Am actualizat platforma.
Avem rugămintea să resetați parola contului Dvs.

Contul meu

Creează cont

Château de Saint Cosme
”Les Deux Albion Blanc” 2023

Parfum proaspăt cu note de caise uscate, tei, flori albe și papaya și aluzii de bezea, lubeniță, pere și flori albe. Gust proaspăt, curat și aromat, cu aciditate puternică, corp mediu spre plin și sfârșit amplu, mineral, cu o ușoară amăreală în postgust.

În stoc

98.00 lei

Cantitate:

Trimite unui prieten
  

Domaine de Saint Cosme ”Les Deux Albion” Blanc 2022

Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Domaine de Saint Cosme - via Saint Martin, I.G.P. White Principauté d’Orange 

Oenolog-proprietar: Louis Barruol

Soi: 30% Viognier, 20% Marsanne, 30% Piquepoul,  6% Clairette, 6% Ugni Blanc, 5% Bourboulenc, 3% Saint Côme - struguri certificați organic de Ecocert

Culoare: galben auriu   

Miros: proaspăt, cu note de caise uscate, tei, flori albe și papaya și aluzii de bezea, lubeniță, pere și flori albe

Gust: proaspăt, curat și aromat, cu aciditate puternică, corp mediu spre plin și sfârșit amplu, mineral, cu o ușoară amăreală în postgust

Recomandări gastronomice: biban de mare la grătar, pește alb, scoici, fructe de mare, preparate cu sosuri de smântână, friptură de pui sau porc

Alcool: 12.5%

Temperatura de servire: 10°C
Vinul a fost produs pentru prima oară în 2016. Strugurii au fost vinificați nedesciorchinați, fără a fi zdrobiți. Fermentația a avut loc 40% în butoaie de 600 l (demi-muids), 50% în butoaie mici și 10% în tancuri. Maturat pe drojdii.

Descrierea lui Louis Barruol: ”O vie plantată în întregime de noi, pe solurile calcaroase din Saint Martin. 30% Marsanne, 30% Clairette, 20% Piquepoul, 8% Ugni Blanc, 7% Bourboulenc, 5% Viognier. Fermentația: 40% în butoaie de 600 l (demi-muids), 50% în butoaie mici și 10% în tancuri. Maturat pe drojdii. Caise uscate, piersici de vie, bezea, fenicul. Vă reamintesc că acest vin este vinificat ca un grand cru. În el și-au dat întâlnire precizia, delicatețea și finețea.

Aflat în proprietatea familiei noastre din 1490, Saint Cosme este construit pe un sit galo-roman din inima Gigondas-ului, în mijlocul unui mozaic geologic. Prin plantarea viilor din care producem acest vin dorim să facem să renască acest terroir situat în imediata apropiere a domeniului nostru și în al cărui potențial excepțional credem cu fermitate.
Solurile de la Saint Martin sunt unice în regiunea noastră - calcar adus de râul Ouvèze acum 30 000 de ani. Calcarul este o prezență obișnuită în Gigondas, dar la Saint Martin avem de două ori mai mult. De fapt, conținutul de calcar de aici este atât de mare încât creșterea viței de viei se face la limită. Dar calcarul este, totodată, garanția absolută pentru obținerea unor vinuri albe deosebit de fine, energice și elegante. A fost, deci, important, să aduc aici niște vițe de patrimoniu care să mă ajute să-mi pun ideile în practică. Astfel, am plantat vițe selecționate de Viognier din Condrieu - butașii au fost luați din cele mai vechi vițe dintr-o vie extraordinară, numită ”Volan”. În Ronul de Sud este esențial să împerechezi Viognier-ul cu un soi care aduce prospețime. Dintre multele soiuri existente, favoritul meu a fost întotdeauna Piquepoul alb - un soi solid, proaspăt și aromat, cu o textură ca tăiată cu briciul. El furnizează o coloană vertebrală eficientă, fără a atrage atenția asupra lui. Am selectat, de asemenea, vițe de Marsanne din vițe vechi de pe dealul Hermitage.” 

Producător

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre... Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

Specificații

Țara Franţa
Culoare Alb
An 2023
Vinificare Sec
Alcool 12.5%

Reviewuri

Produsul nu are niciun review. Pentru a scrie un review, te rog sa te autentifici.

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat:

Crozes-Hermitage 2021
Buchet picant, mineral, pe note de cireșe amare, prune, mure și piper. În ...
155.00lei
În stoc
Franciacorta Extra Brut 2015
Indiscutabil, unul dintre cele mai renumite spumante italiene produse prin metoda ...
260.00lei
În stoc
PROMO
Pinot Bianco 2019
95 Puncte James Suckling"Un Pinot Bianco senzațional, cu parfum și ...
119.00lei
83.30lei
În stoc
Côtes du Rhône "Les Deux Albion" Rouge 2021
91 Puncte Wine Spectator"This seductive red offers a lot to like, ...
99.00lei
În stoc
PROMO
Alvarinho 2021
Fabulos pentru o vară fierbinte! Foarte proaspăt și elegant, de fruct și ...
59.00lei
50.15lei
În stoc
Chardonnay "Magred" 2019
92 Puncte James Suckling"Un vin alb opulent, cu buchet de mere fierte și ...
98.00lei
În stoc
”Les Deux Albion Blanc” 2023
”Les Deux Albion Blanc” 2023
98.00 lei

Cantitate:

De la același producător
”Le Claux” - Gigondas 2021
Château de Saint Cosme ”Le Claux” - Gigondas 2021
485.00 lei
95-97 Puncte Vinous:"Violet strălucitor. Buchet puternic, ...

Citește mai mult
”Le Poste” Côtes du Rhône Blanc 2020
Château de Saint Cosme ”Le Poste” Côtes du Rhône Blanc 2020
198.00 lei
93 Puncte Jeb Dunnuck:"La un alt nivel, Côtes Du ...

Citește mai mult
Testamatta 2021
Bibi Graetz Testamatta 2021
98 Puncte James Suckling:"Arome fabuloase de căpșuni, coajă ...

Citește mai mult
Massetino 2021
Masseto Massetino 2021
96 Puncte Parker:"Massetino 2021 este preponderent ...

Citește mai mult
Pessac-Léognan Premier Grand Cru Classé 2020
Château Haut-Brion Pessac-Léognan Premier Grand Cru Classé 2020
100 Puncte James Suckling:"Un Haut-Brion suberb, cu tanini ...

Citește mai mult
San Juan de Pirque Vineyard Cabernet Sauvignon 2017 - Lot 91
San Juan de Pirque Vineyard Cabernet Sauvignon 2017 - Lot 91
”Fructe roșii de pădure proaspete și mere...
145.00 lei
101.50 lei

Citește mai mult
toate promoțiile

© 2025 Copyright WinePoint