Domaine Jonathan Didier Pabiot ”Léon” Pouilly-Fumé 2021
Perioada optimă de consum: 2023 - 2040
Producător: Domaine Jonathan Didier Pabiot - Pouilly-Fumé, Loire
Soi: Sauvignon Blanc - struguri certificați organic (Ecocert, Demeter) și culeși manual
Culoare: galben pai, strălucitor, cu reflexii verzui
Miros: expresiv, elegant, cu note de citrice coapte, măr verde, flori albe, iarbă proaspăt tăiată
Gust: vibrant, cu o textură fină și echilibrată, arome de citrice, caprifoi și flori albe, combinate cu o mineralitate foarte pură, de praf de pușcă; sfârșit lung, persistent
Recomandări gastronomice: fructe de mare, pește, languste, homar, brânză de capră
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 8-10°C
”Léon” este noul nume al ”Florilège”. Fermentare lentă la temperatură scăzută, folosind drojdii proprii din vie. Maturare timp de 12 până la 18 luni " sur lie" în recipiente din oțel inoxidabil și beton. Fără filtrare, fără limpezire. Cantitate minimă de sulf.
Doar trei dintre cei 120 de producători din Pouilly-Fumé sunt certificați organic, iar Pabiot este unul dintre ei. Florilège este făcut din struguri proveniți din trei terroir-uri diferite ale domeniului: marnă, argilă și lut-silex.
Ediția 2020 - 92 Puncte Parker: ”Fostul Florilège apare sub un nume nou anul acesta. Provenint preponderent din soluri de calcar dar și silex, Pouilly Fumé Léon 2020 oferă un buchet complex, curat, profund, proaspăt și picant, dar și iodat, de mare precizie și intensitate minerală. Maturat în inox, beton și 20% butoaie de stejar de 228-500 l, vinul este un Pouilly-Fumé opulent și rotund, foarte elegant și aromat, cu o frumoasă prospețime minerală și a fructului și sfârșit lung, intens și nervos care evidențiază taninii fini și aciditatea crocantă. Un vin consistent, cu un excelent potențial de învechire. Îmbuteliat anul acesta, cu 13% alcool declarat și dop natural. Gustat la ProWein, Düsseldorf, în mai 2022.”
Producător
Jonathan Pabiot, fost campion de motocros, este noul copil minune al Văii Loarei și Pouilly Fumé-ului. Considerat a fi ”următorul Didier Dagueneau”, el a fost discipolul lui Didier Barral, celebrul producător din Faugères, de la care a învățat tainele viticulturii organice și biodinamice. La 21 de ani, el se întoarce la domeniul familiei din Pouilly-Fumé, dornic să aplice tot ce învățase. Dar tatăl său, Didier Pabiot, a patra generație de viticultori din Les Loges, nu s-a lăsat convins. Totuși, el i-a dat lui Jonathan, 1,5 ha de vie, moștenire de la bunicul său. Jonathan a mai închiriat 1,5 ha, pe care ulterior le-a cumpărat și a început conversia la viticultura organică. Așa s-au născut cuvée-urile de top Prédilection și Eurythmie, aflate azi la atât de mare căutare. De aici, s-a dus vestea că Jonathan va fi cel ce va ridica nivelul Pouilly-Fumé-ului de calitate, așa cum o făcuse cu câteva zeci de ani înainte, marele Didier Dagueneau.
După nici șase luni, tatăl lui Jonathan a fost convins de rezultatele fiului său. El a decis să treacă la viticultură organică și pe celelalte 17 ha ale domeniului. Cu forțe reunite, cei doi Pabiot au reușit în 2010 să obțină certificarea organică pe toate cele 20 ha, începând trecerea către viticultura biodinamică.
Astăzi, vinurile lui Jonathan au cucerit lumea prin puritate, precizie și vivacitate, fiind considerate unele dintre cele mai reușite vinuri ale apelațiunii.