Schiopetto Pinot Bianco 2019
Perioada optimă de consum: 2021-2026
Producător: Schiopetto - Collio DOC, Friuli-Venezia Giulia
Soi: Pinot Bianco - struguri culeși manual
Culoare: galben strălucitor cu tente aurii
Miros: proaspăt, elegant și voluptuos, de fructe coapte, citrice și flori
Gust: savuros, bogat și persistent, cu o prospețime care îi conferă eleganță și savoare
Recomandări gastronomice: excelent cu antreuri din pește, dar, datorită corpului, și cu preparate din carne albă și pește la cuptor
Alcool: 12,5%
Zahăr rezidual: 0,7 g/l
Aciditate totală: 5,94 g/l
Temperatura de servire: 13°C
Fermentat în tancuri de inox. Maturat 8 luni în inox și minimum 5 luni la sticlă.
95 Puncte James Suckling: ”Un Pinot Bianco senzațional, cu parfum și arome intense de metal pentru tunuri, mere, pere și caprifoi. Corpolent și stratificat, cu o textură rotundă, cremoasă care-l face să fie savuros. Beți-l sau păstrați-l.”
Producător
”Producător genial, Schiopetto este punctul de referință care ne arată cât de aromate, parfumate și seducătoare pot fi vinurile albe din Friuli. Mario Schiopetto continuă să ne încânte mirosul și palatinul cu vinurile lui extraordinare. Nu sunt chiar ieftine, dar sunt cele mai bune vinuri albe fermentate în tanc și maturate din nord-estul Italiei. Cu arome abundente care cresc încontinuu în gură, sunt vinuri uluitoare pe care nu le pot recomanda îndeajuns.” Robert Parker
”Mario Schiopetto a deschis la sfârșitul anilor 1960 o nouă eră a vinului italian, redefinind vinul alb. Mi-e încă proaspătă în minte prima întâlnire cu Schiopetto, în anii 1980, când m-a uluit cu claritatea și prospețimea vinurilor lui albe. Stilul este păstrat de noii proprietari și pare a se îndrepta spre un nou nivel de calitate.” James Suckling
”Legendarul pionier din Collio.” Hugh Johnson, Wine Atlas 2007
Ce s-ar mai putea spune despre Mario Schiopetto? Poate, doar că generozitatea i-a fost pe măsura pasiunii pentru vin. O vreme, a lucrat ca șofer la o firmă de transport de mărfuri, iar drumurile l-au dus și în Alsacia, unde a fost cucerit de frumusețea vinurilor albe. A revenit și a învățat de la cei mai buni producători ai locului. Întors în Italia, la sfârșitul anilor 1960, a închiriat de la Biserica catolică viile ce înconjurau vila din Capriva a Arhiepiscopului. Le-a înnoit și a început să facă vin. A reușit să le cumpere de abia în 1989. În tot acest timp devenise mentorul tuturor viticultorilor din zonă, pe care i-a învățat, cu o generozitate rar întîlnită, să facă vin îmbuteliat și să-și dezvolte afacerile. După ce s-a stins din viață, în 2003, proprietatea a revenit copiilor lui, Maria Angela, Carlo și Giorgio care i-au continuat munca cu aceeași pasiune și respect pentru tradiții. Moștenirea lui Mario este păstrată cu venerație și de familia Rotolo, devenită proprietară în 2014.