Casa Santa Eulália Alvarinho - Vinho Verde 2021
Perioada optimă de consum: 2022-2027
Producător: Casa Santa Eulália - Vinho Verde IGP
Oenolog: Francisco Marques Leandro
Soi: Alvarinho, Trajadura - struguri culeși manual
Culoare: galben-lămâie strălucitor
Miros: foarte proaspăt și elegant, de fruct și flori de citrice
Gust: expresiv și concentrat, de o eleganță surprinzătoare datorată mineralității și salinității fantastice, cu aciditate debordantă, arome tipice soiului (fruct și flori de citrice) și sfârșit excelent, crocant și plin de nerv
Recomandări gastronomice: poate fi băut singur sau cu aperitive, pește, fructe de mare și preparate din carne albă
Alcool: 13%
Aciditate totală: 6,7 g/l
pH: 3,23
Temperatura de servire: 8-10°C
Număr de sticle produse: 17.000
Fermentație în tancuri de inox, la temperatură joasă, pentru a păstra toată prospețimea aromatică, urmată de o maturare de 6 luni pe drojdii fine.
Producător
Vinurile Casei Santa Eulália sunt produse de Anselmo Mendes, cel mai bun oenolog din Vinho Verde. Recunoscut atât în Portugalia cât și în străinătate, el își datorează faima vinurilor excelente și capacității uluitoare de a inova, în deplin respect față de tradiție. Casa Santa Eulália, proprietatea lui Maria Teresa Gil P. Cunha Marques Leandro, a fost fondată în secolul al XVII-lea, fiind situată în inima DOC-ului Vinho Verde, în Atei, Mondim de Basto. Pasiunea pentru vin a fost transmisă din generație în generație, iar proprietatea și-a păstrat farmecul, în ciuda modernizării. Recent au fost restructurate 38 ha de vie și a fost construită o nouă cramă impresionantă, proiectată de cunoscutul arhitect portughez Arnaldo Pimentel Barbosa și perfect încadrată în crama veche. Cu toate că noua cramă este echipată cu tehnologie de ultimă oră, vinurile sunt vinificate în mod tradițional, păstrându-se cu sfințenie moștenirea. Vinurile produse de Casa Santa Eulália își datorează succesul condițiilor climatice excelente, solului granitic și, în egală măsură, muncii meticuloase din vie: alegerea celor mai bune soiuri din regiune și monitorizarea atentă a procesului de coacere a strugurilor. Aceeași exigență este aplicată și în cramă. Nu e de mirare că vinurile impresionează prin calitate și caracter, fiind atât de apreciate în întreaga lume. Regiunea Vinho Verde din nord-vestul Portugaliei este cunoscută, așa cum o arată și numele (Vin verde), datorită vinurilor ei acrișoare și acidulate. Situate în apropierea oceanului Atlantic, vițele beneficiază din plin de ploaie, dar sunt cultivate pe spaliere înalte, ceea ce permite aerului să circule în voie.