Weingut Edgar Brutler Grünspitz 2020
Producător: Weingut Edgar Brutler - Beltiug, Satu Mare
Soi: Grünspitz - struguri organici
Culoare: galben-auriu profund
Miros: foarte plăcut, de mere, flori, condimente, nuci și o adiere de scorțișoară
Gust: proaspăt, curat și mineral, cu structură elegantă, arome de ierburi aromatice și flori sălbatice și sfârșit lung, persistent
Recomandări gastronomice: foarte plăcut ca aperitiv, merge bine și cu antreuri, fructe de mare, pește, paste cu legume, brânzeturi
Alcool: 11%
Sulf adăugat: 10 ppm
Temperatura de servire: 10-12°C
Fermentat cu strugurii nedesciorchinați. Maturat în inox, butoaie de stejar și amfore. Nefiltrat.
Descrierea producătorului: ”Nu se știe nici cum, nici când a ajuns acest soi în satul nostru. În România, el nu există decât în Beltiug. A fost aproape de dispariție. Dar, în 2006, Johann Brutler a luat altoi din viile bătrâne ale bunicului Schmied (tatăl Katerinei Brutler) și, în 2009, a replantat o vie cu Grünspitz într-unul dintre cele mai bune locuri din Beltiug. Numele de Grünspitz se referă, probabil, la gustul strugurelui. Vinurile au avut întotdeauna o aciditate ridicată datorită coacerii foarte târzii a strugurilor.”
Producător
”Cu siguranță, numele lui Johann (Bubi) Brutler vă este cunoscut, căci el a reînviat tradiția veche de câteva generații a facerii vinului la Beltiug. Acum câțiva ani, ștafeta a fost preluată de Edgar Brutler, fiul lui Bubi, care avea deja o reputație în creștere, vinificând la Hillinger, o cramă renumită din Austria. În 2018, familia Brutler și partenerul lor de afaceri aleg să meargă pe drumuri diferite. Familia Brutler rămâne cu 4 ha de vie, iar vinurile ei apar pe piață sub numele de Weingut Edgar Brutler.
Chiar dacă vinurile industriale își au locul lor, iar Edgar nu este chiar străin de această lume: ”Știu foarte bine cum să manipulez gustul unui vin în direcția dorită de mine sau de consumatori”, el a ales să urmeze o altă cale - cea a vinurilor cu intervenție minimă (denumirea de ”vinuri naturale” mi se pare nepotrivită și forțată). Adică, cultivare organică, fermentare cu drojdii sălbatice, fără temperatură controlată, fără limpezire, fără filtrare, fără adăugare de sulfiți sau cu cantități minime de sulfiți adăugați.
După câte știu eu, Edgar Brutler este singurul producător din România care face astfel de vinuri, iar ce face el nu e deloc lucru ușor - vinurile, nefiind protejațe de sulfiți, sunt mai fragile, temperaturile de păstrare și de transport sunt critice. La rândul lor, consumatorii familiarizați cu vinurile tehnologice și mai puțin expuși la stiluri de nișă sunt mai puțin receptivi la diversitate, la arome și gusturi ieșite din tipare. Deci, să ne bucurăm că, după ce, o vreme, vinurile lui Edgar Brutler au putut fi vândute doar în străinătate (Austria, Germania, Olanda, Danemarca, Rusia, etc ), acum avem și noi acces la ele.” Kormos Zoltan, TraWIS - Transylvania Wine School