Suertes del Marqués ”Trenzado” 2018
Perioada optimă de consum: 2021 - 2024
Producător: Suertes del Marqués - Valea Orotava, Tenerife, Insulele Canare
Soi: 90% Listán Blanco (Palomino), 6% Pedro Ximénez, 4% Vidueño și alte soiuri locale (Albillo Criollo, Gual, Marmajuelo, Malvasia) - struguri organici, cultivați și culeși manual
Culoare: galben-auriu foarte curat și strălucitor, aproape transparent
Miros: proaspăt, cu o extraordinară mineralitate granitică, cu note saline, de fruct și citrice și ușoare adieri florale
Gust: foarte proaspăt, fin și echilibrat, cu aciditate vibrantă și arome stratificate de citrice, împletite cu subtile note tropicale și florale; sfârșit proaspăt, vibrant și persistent
Recomandări gastronomice: pește alb, carne albă, fructe de mare, foie gras, tocănițe, preparate afumate
Alcool: 12,5%
Temperatura de servire: 7-10°C
Număr de sticle produse: 11.200
Vinul poartă numele sistemului local de conducere a vițelor, numit Cordon Trezando - coardele sunt răsucite una peste alta și se leagă pe sârme care le permit să se întindă și pînă la 15 m lungime.
Vițele de Listán Blanco și Pedro Ximénez au peste 100 de ani, iar cele de Vidueño au peste 15 ani. Strugurii sunt vinificați nedezciorchinați, iar fermentația se face cu drojdii indigene, în tancuri de beton deschise. Fermentația malolactică are loc 40% în tancuri de beton și recipiente de plastic deschise și 60% în butoaie de 500 l vechi. Maturat 9 luni - 20% în tancuri de beton și 80% în baricuri și budane de stejar franțuzesc, 50% la a doua folosire și 50% la a treia și a patra folosire.
92 Puncte Parker: ”Trenzado 2019 marchează un nou record: culesul cel mai timpuriu, un an cu temperaturi ridicate și ploi puține, în care randamentul la Listán Blanco a scăzut cu 60%. Vinul este făcut din șase vii cordón trenzado centenare, situate la o altitudine de 350-700 m pe soluri bazaltice. Au reușit să păstreze un nivel moderat al alcoolului și o prospețime foarte bună. Era foarte tânăr când l-am gustat și avea un profil reductiv, caracteristic acestor vinuri vulcanice albe. 2019 a fost un an plin de provocări în toate insulele Canare; în cazul de față, randamentele au fost foarte mici, iar vinul este puțin mai blând și mai catifelat decât cel din 2018. Au fost produse 11.200 sticle. A fost îmbuteliat în iunie 2020.”
Ediția 2018 - 93+ Puncte Parker: ”Așa cum se întâmplă în viile vechi, pe loturile centenare din care este produs Trenzado 2018, Listán Blanco este coplantat cu 2% Torrontés Volcánico. Vinul a fermentat în butoaie vechi, de 500 l, un butoi de 4.500 l la a treia folosire și două butoaie noi de 2.500 l. A fost, apoi, maturat 9 luni. Are un nas mult mai evoluat decât cel din 2017, deși reducția inițială a dispărut. Vinul este expresiv și deschis, oarecum medicinal, ceea ce-i conferă o tentă mai oxidativă care vă poate duce cu gândul la unele vinuri nefortificate din Jerez. El evocă mai mult solul decât fructul. Pe palatin, este auster, cu textură vioaie. Vibrant, fără a fi exuberant. Au fost produse 14.000 sticle. Îmbuteliat în iulie 2019.
Jonatan García a preluat întreaga responsabilitate pentru producerea vinurilor de la Suertes del Marqués, iar consultantul portughez Luis Seabra nu mai lucrează cu el. García a făcut ediția 2018 fără ajutorul lui. Acum, el plantează Listán Blanco în partea mai înaltă a proprietății și Vijariego Negro, la mijlocul versantului. Numărul de vinuri nu încetează să crească! Acum, ei au nouă hectare, închiriază altele două și lucrează altele 17 cu viticultori din Los Realejos și La Orotava. Producția totală este de 115.000 sticle.”
Ediția 2017 - 93 Puncte Parker
Ediția 2016 - 92+ Puncte Parker
Producător
Suertes del Marqués produce vin din 2006 și a devenit în scurt timp producătorul-etalon al Tenerifelor. Podgoria, al cărei proprietar este oenologul Jonatan García Lima, respectă cu sfințenie soiurile locale, sistemul de conducere a vițelor specific Văii Orotava și metodele tradiționale de vinificare. Situate în frumoasa Vale Orotava, viile sunt cultivate organic și urcă pe versanții vulcanului El Teide la înălțimi de 350-700 m, multe dintre ele fiind mai vechi de 100 ani, căci filoxera a ocolit insula. Solul vulcanic le conferă o mineralitate unică.
Vinurile sunt făcute de pe cele 11 ha ale familiei, plus de pe 15 alte hectare ale unor producători locali coordonați de García. Ele sunt împărțite în trei categorii: Vinuri de țară (7 Fuentes, El Lance, Medianías și Trenzado), Vinuri din vii unice provenite dintr-un lot numit Finca El Esquilón (La Solana, Candio, El Esquilón, El Ciruelo, Los Pasitos și Vidonia) și Vinuri cu vinificare specială (Suertes del Marqués Blanco Dulce - vin dulce alb și Suertes del Marqués Tinto - vin dulce roșu).
Un rol important în creionarea vinurilor l-a avut oenologul Roberto Santana. În 2015, el a fost înlocuit de Luis Seabra, cel care a fost mult timp oenolog-șef al Niepoort, gigantul portughez din Valea Duoro. Colaborarea lui cu Suertes del Marqués s-a încheiat în 2018, iar acum vinurile sunt făcute exclusiv de Jonatan García Lima.
Caz extrem de rar, 60% din vinuri pleacă la export (se așteaptă ca cifra să crească în anii următori), 10% rămân pe insulă, iar restul, în peninsula iberică. În total, Suertes del Marqués produce 115.000 de sticle de vinuri exotice, foarte proaspete și aromate, cu un caracter distinct, expresie a solurilor vulcanice unice din Tenerife - vinuri speciale, care te impresionează și rămân de neuitat!