Oremus Mandolás Furmint 2022
Perioada optimă de consum: 2024–2034
Producător: Tokaj-Oremus (parte a grupului Tempos Vega Sicilia)
Soiuri: 100% Furmint
Culoare: Galben pai cu reflexe argintii
Miros: Arome rafinate de flori albe, coajă de lămâie, măr verde și note minerale subtile
Gust: Sec, cu aciditate vibrantă și structură liniară, evidențiind fructe de livadă, coajă de lămâie și o atingere de stejar. Final lung, precis și elegant
Recomandări gastronomice: Se potrivește excelent cu pește la grătar, fructe de mare, pui cu sosuri cremoase și brânzeturi de capră
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 11°C
Vinificație: Strugurii sunt recoltați manual de pe parcele situate la altitudini între 150 și 300 m, pe soluri vulcanice. După o presare delicată, fermentația are loc în proporție de 80% în tancuri de inox și 20% în butoaie noi de stejar maghiar. Maturarea se desfășoară pe o perioadă de 6 luni: 70% din vin este păstrat în butoaie de stejar cu bâtonnage săptămânal în primele 3 luni, urmate de 3 luni de repaus; restul de 30% este maturat în inox.
Producător
Oremus aparține din 1993 grupului Vega Sicilia, cel mai renumit producător spaniol. După căderea Cortinei de fier, David Alvarez, proprietarul Vega Siciliei, a fost atras de ideea de a reînvia legenda renumitului vin de Tokaj, despre care Ludovic al XIV-lea spunea că este ”vinul regilor și regele vinurilor”.
Cu o istorie îndelungată, domeniul din Sátoraljaújhely datează cel puțin din secolul al XIII-lea, când călugării romano-catolici din Ordinul Paulin au ridicat aici o mănăstire și și-au numit viile ”Oremus” (”Să ne rugăm”, în lat.).
Mai târziu, în secolul al XV-lea, pământul le-a fost confiscat de nobilimea locului. Potrivit legendei, primul vin aszú, din struguri botritizați, a fost produs din via Oremus, în anii 1620, de către preotul calvinist László Maté Szepsi, considerat inventatorul acestui tip de vin în accepțiunea lui modernă. Din cauza războiului otoman, strugurii au rămas neculeși și s-au stafidit, iar Szepsi i-a folosit pentru a produce primul vin dulce - un fel de ”late harvest” de azi.
În timp, faima vinului de Tokaj a ajuns atât de mare încât, în secolul al XVIII-lea era considerat ”aur lichid”, fiind vinul cel mai prețuit de prinți, regi și țari.
Căzut în uitare sub comuniști, vinul de Tokaj își regăsește acum splendoarea pierdută, iar Oremus este dovada cea mai bună. Ghidați de pariul lor cu excelența, cei de la Vega Sicilia nu s-au zgârcit și nu au precupețit niciun efort pentru a-și împlini visul de crea cel mai bun Tokaj posibil - au cumpărat cele mai bune vii, au consolidat și au extins vechile pivnițe ale căror galerii subterane se întind pe kilometri întregi și au construit la Tolcsva o cramă modernă, cu tehnologie de ultimă oră. Dintre toate, pivnițele vechi sunt cele mai importante, datorită condițiilor ideale pe care le asigură maturării la butoi: o temperatură constantă de 10°C, umiditate de 95% și coloniile de mucegai și bacterii care nu lasă vinul să se strice.
Astăzi, domeniul de 33 ha se întinde pe trei dealuri, iar viile sunt plantate cu Furmint și Hárslevelű, iar Oremus produce unele dintre cele mai rafinate și mai elegante Tokaj-uri, atât dulci cât și seci, cu mineralitatea unică a locului.