Catena Zapata Adrianna Vineyard Mundus Bacillus Terrae Malbec 2018
Perioada optimă de consum: 2021 - 2028
Producător: Catena Zapata - Gualtallary, Regiunea Tupungato, Uco Valley, Mendoza
Numele parcelei: Mundus Bacillus Terrae (1,4 ha, 1390 m altitudine)
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 100% Malbec
Culoare: roșu-rubiniu
Miros: profund, de sol negru bogat, măsline negre și violete
Gust: vibrant, frumos texturat și surprinzător de proaspăt, corpolent, cu tanini puternici care emană forță și intensitate; mult piper alb și fructe negre în postgustul extrem de persistent
Recomandări gastronomice: carne friptă, grătare, preparate cu sos lionez
Alcool: 13,7%
Aciditate totală: 7,25 g/l
pH: 3,55
Temperatura de servire: 17-18°C
Număr de sticle produse: 4.800
75% din vin a început prin a fermenta în beton (50% struguri nedesciorchinați) și 25% a terminat fermentarea în butoaie mari de stejar (numai mustul). Maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc.
98 Puncte James Suckling: ”Un vin cu adevărat profund, decadent care etalează arome de sol negru bogat, măsline negre și violete. Corpolent, cu tanini puternici care emană forță și intensitate. Mult piper alb și fructe negre în postgust. Extrem de persistent. Un vin de pus în pivniță. Încercați-l după 2024.”
98 Puncte Parker: ”Adrianna Vineyard Mundus Bacillus Terrae 2018 a debutat cu o notă marcantă cremoasă, lactică, expresie a unui vin foarte tânăr și delicat care a debutat cu acid malic din abundență. Conținut mai mic de alcool și aciditate mai sus decât la celelalte două vinuri din via Adrianna; vibrant, frumos texturat și surprinzător de proaspăt. Nota cremoasă și lactică a dispărut din pahar după un timp, făcând loc unor arome de plante, iar vinul a câștigat în precizie și prospețime. S-a folosit un procent mai mare de ciorchini întregi, iar vinul a fermentat în beton cu drojdii indigene și a fost maturat 18 luni în butoaie vechi de stejar. În 2018, cele trei vinuri din via Adrianna au un caracter mai bine definit; diferențele sunt mai pregnante decât într-un an ca 2017. Aceasta ar trebui să fie una dintre cele mai bune ediții ale Mundus Bacillus Terrae. În noiembrie 2019 au fost îmbuteliate 4.800 sticle.”
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.