Catena Zapata Adrianna Vineyard Mundus Bacillus Terrae Malbec 2020
Perioada optimă de consum: 2025-2035
Producător: Catena Zapata - Gualtallary, Regiunea Tupungato, Uco Valley, Mendoza
Numele parcelei: Mundus Bacillus Terrae (1,4 ha, 1390 m altitudine)
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 100% Malbec
Culoare: roșu intens, cu reflexii violete
Miros: nas subtil, dar complex, cu note discrete de piatră umedă, pământ umed, grafit și boabe de piper, amestecate cu fructe roșii și albastre, o adiere ușoară de condimente
Gust: elegant, cu taninuri fine și catifelate, dar puternic în mijlocul gurii, aciditate bine integrată și echilibrul impecabil între concentrație și puritate creează un final lung și sofisticat
Recomandări gastronomice: preparate din carne roșie, fripturi de vită sau miel, brânzeturi maturate sau preparate pe bază de truf, preparate sofisticate din rață sau vânat
Alcool: 14%
Aciditate totală: 7,3 g/l
pH: 3,55
Temperatura de servire: 17-18°C
Număr de sticle produse: 5.400
75% din vin a început prin a fermenta în beton (50% struguri nedesciorchinați) și 25% a terminat fermentarea în butoaie mari de stejar (numai mustul). Maturat 15 - 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc. Un vin cu potențial mare de învechire.
99 Puncte James Suckling: "Un nas complex, dar extrem de discret, cu nuanțe de piatră umedă, pământ umed, boabe de piper și grafit, alături de fructe roșii și albastre. O expresie elegantă, dar cu un mijloc intens, taninuri strânse, dar catifelate. Lung, complex și subtil. Nimic deosebit aici. Interacțiune impecabilă între concentrație și puritate. Va învechi foarte bine. Este bun de băut acum, dar va fi mai bun din 2025."
98 Puncte Parker: "Mundus Bacillus Terrae 2021 de la Adrianna Vineyard provine din 1,4 hectare din viile Adrianna din Gualtallary, plantate în 1992, la 1.390 metri altitudine. A fost un an mai răcoros în Mendoza, cu înghețuri, care au dus la recolte scăzute și vinuri cu o bună concentrare și maturitate. Are 13,9% alcool și o aciditate notabilă (7,3 grame de acid tartric pe litru de vin). 75% din volumul vinului a început fermentarea în beton, cu 50% ciorchini întregi, iar restul fără ciorchini sau coji, doar suc, în foudres de stejar și a fost maturat în butoaie de stejar între 15 și 18 luni. Este un vin foarte drept, elegant și echilibrat, urmând calea spre eleganță începută în 2019. Vinul s-a închis inițial în pahar și a deschis treptat straturi de complexitate. Are textură, taninuri foarte fine și un echilibru excelent, o notă subtilă de condimente și o senzație foarte elegantă în gură. Acest vin a devenit din ce în ce mai bun în ultimii ani, apropiindu-se de profilul mai austere al etichetei River de la viile Adrianna (care este totuși puțin mai austeră decât acesta în minunata recoltă din 2021). Au fost produse 5.400 de sticle. A fost îmbuteliat în noiembrie 2022."
Ediția 2020 - 97 Puncte Parker: ”Gustat împreună cu Mundus Bacillus Terrae 2019, vinul din 2020 a etalat un profil aromatic diferit, de fructe mai închise la culoare, ceea ce denotă maturitate și soare. Era încă foarte tânăr, cu o textură și o senzație gustativă luxuriantă, cremoasă. 2020 a fost un an extrem de secetos (70% sub medie, cu doar 282 litri!), iar strugurii au fost culeși cu două-trei săptămâni mai devreme. Culoarea este strălucitoare, saturată, iar nasul este impetuos, cu note de fructe de pădure coapte și o tentă picantă, afumată de la cele 19 luni petrecute în butoaiele de stejar. Corp mediu spre plin, textură moale și tanini mătăsoși, elegant și echilibrat. Au fost produse 5.700 sticle. Îmbutelierea a avut loc în noiembrie 2021.”
97 Puncte James Suckling: ”Nas fascinant de flori albastre, afine, scoici, mușchi și lemon grass. Corp mediu cu tanini ultra fini, mătăsoși. Foarte proaspăt și elegant cu caracter vivace, salin. Încă puțin reținut. Încercați-l după 2024.”
Ediția 2019 - 98 Puncte Parker
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.