Catena Zapata “Birth of Cabernet” 2021
Perioada optimă de consum: 2025–2045+
Producător: Bodega Catena Zapata
Soiuri: 90% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc
Regiune: San Carlos, Valle de Uco, Mendoza, Argentina
Culoare: Roșu rubiniu intens, cu reflexe purpurii
Miros: Nas complex, cu note de trufe negre, tutun de pipă, jar de trabuc, măsline negre coapte și un pic de lemn dulce.
Gust: Taninii sunt eleganți, prafosi și se dezvoltă în crescendo, cu prospețime și definiție. Palatul abundă în fructe negre dense, condimente discrete și o mineralitate care aduce energie. Finalul este lung, structurat și foarte focusat
Recomandări gastronomice: Potrivit pentru carne roșie la grătar, vânat, fripturi cu ciuperci, tocănițe nobile cu sosuri roșii sau brânzeturi tari.
Alcool: 13.5%
Temperatura de servire: 16–18 °C
Vinificație: Recoltare manuală, fermentație timp de 12–18 zile în tancuri de inox, ovoidale de beton și roll‑fermentor de stejar francez, urmând o macerație totală de 18–22 zile. Maturare 18–24 luni în baricuri franțuzești de prim, secund și al treilea utilizare .
Povestea de dragoste: A fost odată ca niciodată o albină (sau poate două) care a zburat de la florile unei vițe de Cabernet Franc spre cele ale unei vițe de Sauvignon Blanc, iar un sâmbure a început să se formeze în interiorul strugurilor-mamă. Apoi a venit războiul, iar via a fost abandonată. Ani mai târziu, viticultorul s-a întors pe pământurile sale și a descoperit o viță necunoscută. A gustat boabele și s-a îndrăgostit. Era Cabernet Sauvignon.
Alegoria noastră, în care vițele sunt întruchipate de animale, oferă o interpretare jucăușă a poveștii. Vulpea – Cabernet Franc – are trăsături inspirate din figura cardinalului Richelieu, primul amant celebru al acestui soi. Sirena – parte femeie, parte pasăre – o reprezintă pe Sauvignon Blanc în toată splendoarea ei sălbatică. În partea dreaptă, copilul lor – Cabernet Sauvignon – este înfățișat ca un călător al lumii, aventurându-se din Pirineii Franței până la piramida Catena Zapata, la poalele Anzilor, în Argentina.
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.