Catena Zapata Adrianna Vineyard Fortuna Terrae Malbec 2018
Perioada optimă de consum: 2021-2027
Producător: Catena Zapata - Via Adrianna - Gualtallary, Tupungato Alto Region, Uco Valley, Mendoza
Numele parcelei: Fortuna Terrae (5 ha, 1366 m altitudine)
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 100% Malbec - vițe vechi din viile Nicasia și Angélica
Culoare: roșu-purpuriu
Miros: seducător, cu note de mure și căpșuni uscate și subtonuri de pământ ud, ceai verde, flori uscate, pietre și praf
Gust: corpolent, bine-legat și foarte focusat, cu caracter complex; mai musculos decât multe dintre edițiile anterioare; extrem de lung și suculent
Recomandări gastronomice: carne friptă, grătare, preparate cu sos lionez
Alcool: 13,9%
Aciditate totală: 6.7 g/l
pH: 3.63
Temperatura de servire: 17-18°C
Număr de sticle produse: 5040
Fermentat 16 zile în butoaie de 225 l și în butoaie rotative de 500 l din stejar franțuzesc. Drojdii sălbatice. Maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc.
98 Puncte James Suckling: ”Seducător din punct de vedere aromatic, cu notele sale de mure și căpșuni uscate și subtonuri de pământ ud, ceai verde, flori uscate, pietre și praf. Corpolent, bine-legat și foarte focusat, cu un caracter la fel de complex pe palatin. Mai musculos decât multe dintre edițiile anterioare. Extrem de lung și suculent. Are nevoie de cel puțin patru sau cinci ani pentru a se împlini. Încercați-l după 2024.”
97 Puncte Parker: ”Adrianna Vineyard Fortuna Terrae 2018 provine din soluri mai adânci cu argilă și calcar plantate în 1992 în Gualtallary. În 2018, strugurii au fost culeși un pic mai târziu, având un randament mai mare pentru a obține o aciditate mai ridicată. A fermentat cu 50% struguri nedesciorchinați în butoaie de 225 l și în butoaie rotative de 500 l și a fost maturat 18 luni în stejar franțuzesc. Etalează o oarecare austeritate și arome subtile, arome de fructe roșii și negre, un pic de condimente și un corp mediu spre plin, are nerv, iar, după ce stă un pic în pahar, dezvoltă o notă timidă de cimbru. Foarte echilibrat și savuros. În octombrie 2019 au fost îmbuteliat 5040 sticle.”
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.