Catena Zapata Malbec Argentino 2019
Perioada optimă de consum: 2021-2029
Producător: Catena Zapata - Altamira, La Consulta
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 100% Malbec - vițe vechi din viile Nicasia și Angélica
Culoare: roșu-purpuriu
Miros: elegant, de mure, fructe albastre și ciocolată neagră cu subtonuri de scoarță de copac și trufe negre
Gust: bine-legat și mai focusat decât edițiile anterioare, cu tanini fini și sfârșit pe note de mure și trufe negre
Recomandări gastronomice: carne friptă, grătare, preparate cu sos lionez
Alcool: 13,9%
Aciditate totală: 5.95 g/l
pH: 3.65
Temperatura de servire: 17-18°C
Număr de sticle produse: 25.000
20% struguri nedesciorchinați și 80% boabe întregi au fermentat cu drojdii sălbatice timp de 28 zile în butoaie de stejar franțuzesc de 225-500 l noi, ceea ce a permis integrarea perfectă a stejarului - fermentația alcoolică și cea malolactică în butoi lasă o cantitate considerabilă de drojdii și sedimente. Vinul a fost maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc.
Descrierea producătorului: ”Indiferent de anul de recoltă, acest vin este, fără îndoială, mai vechi de 100 ani. El reprezintă strădania unei familii de a produce un Malbec argentinian care să poată concura cu marile vinuri ale lumii. Vițele provin dintr-o selecție masală prefiloxerică din via Angélica, numită după mama lui Nicolás Catena Zapata și situată în districtul Lunlunta, regiunea Maipú, Mendoza la altitudinea de 920 m. Ea a fost plantată în 1930. Via Nicasia, numită după bunica lui Nicolás Catena Zapata este situată în districtul La Consulta, regiunea San Carlos, Mendoza la altitudinea de 1,095 m și a fost plantată în 1996.”
99 Puncte James Suckling: ”Făcut din vițe vechi de peste 100 ani, oferă arome de mure, fructe albastre și ciocolată neagră. De asemenea, subtonuri de scoarță de copac și trufe negre. Bine-legat și mai focusat decât edițiile anterioare. Calitatea taninilor este mai clară și mai fină. La sfârșit, mure și trufe negre. Beți-l sau păstrați-l.”
96 Puncte Parker: ”Se pare că 2019 aduce o schimbare majoră a Catena Zapata Malbec Argentino care este vibrant pe palatin, cu buchet și arome foarte curate și focusate. Cei de la Catena au îmbunătățit irigarea și viticultura, ceea ce pare să fi crescut precizia vinului. De asemenea, ei au triat strugurii, lăsându-i deoparte pe cei de la marginea viilor. Vinul este mai voluptuos decât cele din Gualtallary, fiind făcut dintr-un mix de struguri din Angélica (Lunlunta) și Nicasia (Altamira). El are o structură frumoasă, este savuros, cu corp mediu și sfârșit vibrant. Au fost produse 25.000 sticle. Îmbuteliat în noiembrie 2020.”
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.