Nicolás Catena Zapata 2021
Perioada optimă de consum: 2025-2038
Producător: Catena Zapata - Valea Uco, Gualtallary
Oenolog: Alejandro Vigil, Fernando Buscema
Soi: 46% Cabernet Sauvignon din Gualtallary, 44% Cabernet Franc din Altamira, 10% Malbec din ambele zone - selecție masală de vițe prefiloxerice nealtoite, struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu intens
Miros: arome de tutun dulce, cutie de trabuc, fructe de pădure, minerale
Gust: rafinat și suculent, cutanini fini, textură mătăsoasă, fluidă și liniară, cu un final extrem de elegant și subtil
Recomandări gastronomice: fripturi și preparate sățioase din carne: vită, porc, miel, rață afumată
Alcool: 13,5%
Aciditate totală: 5,4 g/l
pH: 3,65
Temperatura de servire: 17-18°C
Număr de sticle produse: 31.200
Strugurii de pe unele parcele au fermentat nedesciorchinați pentru a spori structura tanică și prospețimea vinului. Maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc. Nelimpezit și nefiltrat.
97 Puncte James Suckling: "Arome de tutun dulce, cutie de trabuc, fructe de pădure și minerale. Nasul dezvăluie note ușor vibrante, cu accente de citrice. Gustul este cu adevărat rafinat și suculent, cu mulți tanini fini. Textură mătăsoasă, fluidă și liniară, cu un final extrem de elegant și subtil. Compoziția vinului: 46% Cabernet Sauvignon din viile Adrianna, 44% Malbec și 10% Cabernet Franc din viile Nicasia. Extrem de rafinat, cu structură lungă și stil bordelez. Deja se prezintă excelent, dar va rezista în această formă pentru mult timp."
Ediția 20120 - 98 Puncte James Suckling: ”Nas elegant, reținut și complex de coacăze, tutun, pietre ude, fier și praf de copt. Pe palatin, corp mediu spre plin cu tanini super fini. Sec, super elegant și mătăsos cu sfârșit lung, rafinat. Foarte ”Bordeaux”. 54% Cabernet Sauvignon din Gualtallary, 25% Cabernet Franc din Altamira, 21% Malbec din ambele zone. Cea mai mare proporție de Cabernet Franc folosită anul vreodată a ajutat vinul să-și păstreze prospețimea nervoasă! Un vin elegant și frumos. Struguri recoltați în 12-13 martie. Beți-l sau păstrați-l.”
Ediția 2019 - 98 Puncte James Suckling: ”Nas complex de mure coapte la cuptor, prune la grătar, pământ uscat, mușchi, conuri de brad, lemn de santal, cărbune și cuișoare. Corp mediu, tanini fermi, denși și bine structurați. WOW. Stratificat, integrat și mătăsos. Lungime incredibilă. Persistă și persistă. 42% Cabernet Sauvignon, 30% Malbec, 28% Cabernet Franc. Încercați-l după 2024.”
- 96 Puncte Parker: ”Nicolás Catena Zapata 2019 a fost produs din 42% Cabernet Sauvignon din Gualtallary (via Adrianna), 30% Malbec din Altamira (via Nicasia) și un procent mare de Cabernet Franc (28%), de asemenea din Adrianna, care a luat loculînlocuit Cabernet-ul Sauvignon. A fermentat în butoaie mici de stejar, beton și inox, cu o scurtă macerare post-fermentativă. Maturarea a avut loc în butoaie de stejar franțuzesc la prima și a doua folosire și a durat 18 luni. Un stil întotdeauna special, un pic picant de la stejar și cu aluzii de fum și toast. Încă foarte tânăr și neevoluat. Are caracterul tradițional de Bordeaux - ierburi aromate, flori și condimente, cu textură splendidă, echilibru foarte bun și tanini foarte fini, cretoși. 2019 a fost un an foarte sec, iar boabele au fost mici, foarte sănătoase și au dat vinuri puternice. 13,7% alcool, aciditate delicată și prospețime frumoasă, reflectând un sezon relativ rece. A rezultat un vin elegant, cu un conținut și un echilibru care vor evolua frumos în sticlă pe parcursul anilor. În ianuarie 2021 au fost îmbuteliate 66.000 de sticle.”
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.