El Enemigo "Gran Enemigo" Gualtallary Assortment 2010, 2011, 2012, 2013
Perioada optimă de consum: 2015-2030
Producător: El Enemigo - Gualtallary, Tupungato (Valle de Uco), Mendoza
Proprietar: Adrianna Catena și Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: Cabernet Franc, Malbec
Culoare: roșu-rubiniu strălucitor
Recomandări gastronomice: vită, miel, carne de pasăre, paste
Alcool:
Temperatura de servire: 14-16°C
Număr de sticle produse: 2020 - 2.800, 2011 - 2.500, 2012 - 1.800, 2013 - 3.000
Maturat 7 luni în butoaie mari de stejar franțuzesc, la a doua și a treia folosire.
Ediția 2010 - 97 Puncte Parker: ”Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2010 este majoritar Cabernet Franc, cu puțin Malbec din soluri granitice și calcaroase. Este produs prin excentrica metodă Vigil, adică șapte recolte diferite pentru a obține diferite nivele de maturitate și un caracter diferit, din parcele mici ceea ce, consideră el, sporește complexitatea vinului. Nas de cimbru și cretă, complet auster. Pe palatin, este citric, cu aciditate ridicată, echilibrat, cu o precizie care te face să salivezi. Sunt sigur că acest vin va îmbătrâni frumos multă vreme de acum încolo și se va bea, oricând, cu plăcere. Pare să aibă profunzimea și austeritatea lui Château Lafleur și aciditatea unui Madeira vechi. Un adevărat tur de forță pentru un vin de terroir. Au fost făcute numai 2.800 sticle. La acest nivel de calitate, vinul este un adevărat chilipir. Beți-l între 2015-2025.
Aleanna este o combinație a numelor lui Alejandro Vigil și Adrianna Catena, oenolog și respectiv, fiica cea mai mică a lui Nicolás Catena și este numele dat micului lor joint venture. Vinurile lor se numesc El Enemigo (Dușmanul). Unele dintre ele sunt de-a dreptul experimentale și au fost produse în cantități limitate. Toate vinurile au fermentat inițial în baricuri și cuve de lemn vechi pentru a evita influența excesivă a stejarului, dar acum trec pe cuve de ciment fără căptușeală epoxidică și maturare în butoaie vechi de 225 l și în butoaie de 4.000 l de 100 de ani. Am avut deosebita plăcere și excelenta experiență de învățare de a gusta pe îndelete edițiile 2009 și 2010 ale Gran Enemigo Single Vineyard și să văd diferențele dintre ele și felul în care reflectă perfect solurile din Agrelo și Gualtallary. Asta numesc eu adevărate vinuri de terroir. Există mai multe cuvée-uri Gran Enemigo, unele făcute dintr-o combinație de struguri din Gualtallary și Agrelo, dar, fără îndoială, cele mai interesante sunt vinurile de parcelă unică. Pentru acestea, se folosește Cabernet Franc și 15-20% Malbec, fără acidificare. Scopul este de a obține 13% alcool natural din vie, fără manipulări în cramă. Diferența dintre soluri este clară: Agrelo se află la 900 m altitudine, iar solul este argilă pură - un sol minunat, dar aerul e rece. Via din Gualtallary este situată la 1.480 m deasupra nivelului mării, are 12.000 plante/ha, pe calcit pur. Rezultatele vorbesc de la sine, dar, dacă vă intesează cifrele, vinurile din Agrelo au 7 grame aciditate (ceea ce este foarte mult), în timp ce cele din Gualtallary au 9 grame (ceea ce este aproape demențial). În ambele cazuri, pH-ul este de aproximativ 3,5. Fermentație malolactică parțială.”
Ediția 2011- 98 Puncte Parker: ”2010 a ridicat ștacheta foarte sus, iar Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2016 a trebuit să răspundă unor așteptări foarte mari. Culoarea este mai puțin intensă (am deschis o sticlă de 2010 pentru comparație) și are mai multe note de Cabernet Franc (Alejandro Vigil a recoltat mai devreme în 2010), pentru că este majoritar Cabernet Franc dintr-o vie foarte calcaroasă din Gualtallary, situată la 1.430 m altitudine și care a fermentat cu o cantitate mică de Malbec. 50% din vin a fermentat cu Cabernetul Franc desciorchinat și Malbecul nedesciorchinat. Textura este foarte fină, iar aciditatea parcă ar avea un dispozitiv cu alarmă, dar se face simțită cu o secundă mai târziu decât te așteptai, supunându-ți papilele gustative la o mică explozie. Acest lucru dă naștere unui postgust foarte lung și unor arome aproape citrice, cu sfârșit mineral, aproape sărat. Până la urmă, vinul pare mai ușor, dar, totodată, mai complex decât cel din 2010. Dacă vreți să înțelegeți ce poate da Gualtallary-ul, cautați o sticlă din vinul ăsta. Va trăi mult și bine în sticlă. La o asemenea calitate, prețul pare prea bun pentru a fi adevărat. Din păcate, au fost produse numai 3.400 sticle.”
Ediția 2012 - 98+ Puncte Parker: ”Nasul ediției 2012 aproape că m-a făcut să cad jos de pe scaun. El este expresia eleganței și auterității, cuplată cu o mineralitate puternică. Majoritar Cabernet Franc. În 2012, au reglat fin maturarea și fermentarea, care au avut loc în butoaie de 500 l ce au fost noi în 2006 (deci, aproape neutre) și în care vinul a fost ținut încă un an, după care a fost transferat în cuve de ciment de 1000 l, în formă de ou, pentru încă un an. Mi-a amintit de Bordeaux-ul meu preferat, Lafleur, datorită eleganței, rafinamentului taninilor și lungimii. Are o aciditate citrică, efervescentă care te face să salivezi. Oenologul și proprietarul Alejandro Vigil a folosit numai struguri din mijlocul viei, unde densitatea mare (12.000 plante/ha) generează o competiție serioasă, deoarece vițele de la margine au mai mult spațiu de o parte și de alta, ceea ce a făcut ca în 2012 să îmbutelieze numai 1.800 sticle. Formidabil și ultra proaspăt pentru un an ca 2012. Bravo!”
Ediția 2013 - 100 Puncte Parker: ”Abia am așteptat să gust Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2013, pentru că toate edițiile anterioare au fost cu adevărat excepționale și eram curios cum va fi vinul dintr-un an mai rece. Această ediție are 15% Malbec. 50% din Cabernetul Franc și tot Malbecul au fermentat în butoaie de stejar de 500 l și au fost, apoi, maturate în butoaie mari de stejar, folosite. Este foarte intens și puternic, dar, în același timp, are un fel de lejeritate pe palatin care îl face să pară ușor, dar cu o mare forță interioară. Aciditatea citrică îl face efervescent și electric. Are 7,5 grame de aciditate și un pH de 3,45, parametri foarte sănătoși. Caracterul piperat apare după ceva timp, conferindu-i o tentă de Chinon și amintindu-mi, totodată, de Bordeaux-ul meu favorit, Lafleur din Pomerol. Este, fără îndoială, un vin de clasă mondială care merită păstrat pentru că, în sticlă, va continua să crească în complexitate. Acesta unul dintre acele vinuri la care n-aș schimba nimic, decât, poate, sticlele obișnuite cu Magnum-uri. Bravo! Au fost produse 3.000 sticle.”
Ediția 2014 - 98 Puncte Parker: ”Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2014 are mai multe arome balsamice, aluzii de plante medicinale, o urmă de coajă de portocală și șofran, plus o adiere de condimente dulci. Este construit în jurul unor tanini foarte fini și al unei acidități notabile care îi asigură coloana vertebrală, conferindu-i lungime și un sfârșit impetuos. Este apropiat de ediția 2010, având forță și prospețime într-o rară combinație de putere și eleganță, pe care o au numai vinurile cele mai bune. S-au făcut 3.000 sticle.
Aleanna a dat lovitura! Oenologul de la Catena, Alejandro Vigil și fiica mai tânără a familiei Catena, Adrianna, au produs un vin perfect în 2013. Ei se înscriu, fără îndoială, printre cele mai mari nume ale vinului argentinian. Căutați edițiile anterioare pentru a vedea evoluția acestui vin uluitor! Luis Gutiérrez, pentru Wine Advocate