El Enemigo "Gran Enemigo" Gualtallary Assortment 2011, 2012, 2013, 2014
Perioada optimă de consum: 2015-2030
Producător: El Enemigo - Gualtallary, Tupungato (Valle de Uco), Mendoza
Proprietar: Adrianna Catena și Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: Cabernet Franc, Malbec
Culoare: roșu-rubiniu strălucitor
Recomandări gastronomice: vită, miel, carne de pasăre, paste
Alcool:
Temperatura de servire: 14-16°C
Număr de sticle produse: 2011 - 2.500, 2012 - 1800, 2013 - 3000, 2014 - 3000
Maturat 7 luni în butoaie mari de stejar franțuzesc, la a doua și a treia folosire.
Ediția 2011- 98 Puncte Parker: ”2010 a ridicat ștacheta foarte sus, iar Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2016 a trebuit să răspundă unor așteptări foarte mari. Culoarea este mai puțin intensă (am deschis o sticlă de 2010 pentru comparație) și are mai multe note de Cabernet Franc (Alejandro Vigil a recoltat mai devreme în 2010), pentru că este majoritar Cabernet Franc dintr-o vie foarte calcaroasă din Gualtallary, situată la 1.430 m altitudine și care a fermentat cu o cantitate mică de Malbec. 50% din vin a fermentat cu Cabernetul Franc desciorchinat și Malbecul nedesciorchinat. Textura este foarte fină, iar aciditatea parcă ar avea un dispozitiv cu alarmă, dar se face simțită cu o secundă mai târziu decât te așteptai, supunându-ți papilele gustative la o mică explozie. Acest lucru dă naștere unui postgust foarte lung și unor arome aproape citrice, cu sfârșit mineral, aproape sărat. Până la urmă, vinul pare mai ușor, dar, totodată, mai complex decât cel din 2010. Dacă vreți să înțelegeți ce poate da Gualtallary-ul, cautați o sticlă din vinul ăsta. Va trăi mult și bine în sticlă. La o asemenea calitate, prețul pare prea bun pentru a fi adevărat. Din păcate, au fost produse numai 3.400 sticle.”
Ediția 2012 - 98+ Puncte Parker: ”Nasul ediției 2012 aproape că m-a făcut să cad jos de pe scaun. El este expresia eleganței și auterității, cuplată cu o mineralitate puternică. Majoritar Cabernet Franc. În 2012, au reglat fin maturarea și fermentarea, care au avut loc în butoaie de 500 l ce au fost noi în 2006 (deci, aproape neutre) și în care vinul a fost ținut încă un an, după care a fost transferat în cuve de ciment de 1000 l, în formă de ou, pentru încă un an. Mi-a amintit de Bordeaux-ul meu preferat, Lafleur, datorită eleganței, rafinamentului taninilor și lungimii. Are o aciditate citrică, efervescentă care te face să salivezi. Oenologul și proprietarul Alejandro Vigil a folosit numai struguri din mijlocul viei, unde densitatea mare (12.000 plante/ha) generează o competiție serioasă, deoarece vițele de la margine au mai mult spațiu de o parte și de alta, ceea ce a făcut ca în 2012 să îmbutelieze numai 1.800 sticle. Formidabil și ultra proaspăt pentru un an ca 2012. Bravo!”
Ediția 2013 - 100 Puncte Parker: ”Abia am așteptat să gust Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2013, pentru că toate edițiile anterioare au fost cu adevărat excepționale și eram curios cum va fi vinul dintr-un an mai rece. Această ediție are 15% Malbec. 50% din Cabernetul Franc și tot Malbecul au fermentat în butoaie de stejar de 500 l și au fost, apoi, maturate în butoaie mari de stejar, folosite. Este foarte intens și puternic, dar, în același timp, are un fel de lejeritate pe palatin care îl face să pară ușor, dar cu o mare forță interioară. Aciditatea citrică îl face efervescent și electric. Are 7,5 grame de aciditate și un pH de 3,45, parametri foarte sănătoși. Caracterul piperat apare după ceva timp, conferindu-i o tentă de Chinon și amintindu-mi, totodată, de Bordeaux-ul meu favorit, Lafleur din Pomerol. Este, fără îndoială, un vin de clasă mondială care merită păstrat pentru că, în sticlă, va continua să crească în complexitate. Acesta unul dintre acele vinuri la care n-aș schimba nimic, decât, poate, sticlele obișnuite cu Magnum-uri. Bravo! Au fost produse 3.000 sticle.”
Ediția 2014 - 98 Puncte Parker: ”Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2014 are mai multe arome balsamice, aluzii de plante medicinale, o urmă de coajă de portocală și șofran, plus o adiere de condimente dulci. Este construit în jurul unor tanini foarte fini și al unei acidități notabile care îi asigură coloana vertebrală, conferindu-i lungime și un sfârșit impetuos. Este apropiat de ediția 2010, având forță și prospețime într-o rară combinație de putere și eleganță, pe care o au numai vinurile cele mai bune. S-au făcut 3.000 sticle.
Aleanna a dat lovitura! Oenologul de la Catena, Alejandro Vigil și fiica mai tânără a familiei Catena, Adrianna, au produs un vin perfect în 2013. Ei se înscriu, fără îndoială, printre cele mai mari nume din Argentina. Căutați vinurile din anii anteriori pentru a vedea evoluția acestui vin uluitor!” Luis Gutiérrez, pentru Wine Advocate
Producător
El Enemigo este rodul colaborării dintre Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata și Adrianna Catena, fiica cea mică a lui Nicolás Catena. Ideea le-a venit într-o seară de septembrie 2009, la Londra, pe când părăseau sediul Ambasadei Argentinei, unde Nicolás Catena tocmai primise titlul de ”Man of the Year” acordat de revista Decanter. Atunci au hotărât că vor face împreună un vin care să fie expresia respectului lor profund față de istorie și tradiții, dar și a disprețului față de status quo. Visul lor a devenit realitate, iar vinurile i-au cucerit rapid atât pe consumatori cât și pe critici.
Despre Alejandro Vigil se spune că este un maestru al Chardonnay-ului și al Cabernetului Franc, dar și un om căruia îi place să rupă barierele. Expert în sol, el a condus mulți ani Institutul vinului din Argentina. Totodată, el este creatorul vinului El Gran Enemigo, pentru care a primit punctajul maxim, 100 puncte, singurul acordat vreodată de The Wine Advocate unui Cabernet Franc pur. Alejandro spune că îi place să facă vinuri abordabile, pe care să le bei cu aceeași plăcere cu care asculți o arie de Mozart.
La rândul ei, Adrianna, mezina familiei Catena, este posesoarea unui doctorat în istoria modernă a Spaniei susținut la Universitatea din Oxford. Dincolo de pasiunea pentru istorie și scris, ea a moștenit de la familie microbul vinului. Și-a dorit dintotdeauna să continue tradiția familiei, creând vinuri inspirate de natură, care vorbesc de la sine.
Vinurile produse de Alejandro și Adrianna poartă numele de El Enemigo (Dușmanul). Ele sunt produse în crama de la Piedemonte al Sur, din sudul Mendozei. Numele a fost inspirat de capodopera lui Dante, Divina Comedie: ”La sfârșitul călătoriei, ne amintim o singură bătălie. Cea pe care am dus-o cu noi înșine, dușmanul originar. Cea care ne-a definit.” - un tribut adus căutărilor devenite realitate.