El Enemigo Syrah - Viognier 2020
Perioada optimă de consum: 2023-2029
Producător: El Enemigo - Gualtallary, Tupungato (Valle de Uco), Mendoza - 1470 m altitudine
Proprietar: Adrianna Catena și Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 92% Syrah, 8% Viognier
Culoare: roșu-purpuriu profund
Miros: floral și ușor condimentat pe nas, cu arome elegante și încântătoare de fructe roșii, minerale și flori albastre
Gust: corp mediu, cu tensiune și aciditate proaspătă, structură fermă datorită taninurilor fine și granulate, sec, lung și emanând putere și eleganță în egală măsură
Recomandări gastronomice: miel, vită, rață, cârnați, vânat
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
Număr de sticle produse: 7500
Fermentat cu drojdii sălbatice. Maturat 7 luni în butoaie mari, vechi de 100 ani.
94 Puncte James Suckling: "Proaspăt, floral și ușor condimentat pe nas, cu arome elegante și încântătoare de fructe roșii, minerale și flori albastre. Pe palat, are un corp mediu, cu tensiune și aciditate proaspătă. Taninurile sunt proaspete, destul de al dente și rafinate. Final lung și suculent. Delicios acum, dar se va păstra bine în timp."
92 Puncte Robert Parker: "Syrah - Viognier 2021, cu note de piper, a fost produs prin co-fermentare cu aproximativ 10% Viognier, în stilul Côte-Rôtie. Este încă destul de tânăr și se prezintă închis și auster, dar echilibrat, proaspăt și armonios, cu o maturitate moderată și un nivel de alcool de 13,5%. Prezintă o structură fermă datorită taninurilor fine și granulate, fiind sec, lung și emanând putere și eleganță în egală măsură. Au fost produse 7.500 de sticle. Vinul a fost îmbuteliat în decembrie 2021, după șapte luni petrecute în foudres de stejar centenare."
Ediția 2020 - 94 Puncte James Suckling: ”Magia lui El Enemigo este dată deseori de nervul și corpolența de la mijlocul evoluției pe palatin și acest Syrah nu este deloc o excepție. Buchetul picant, mineral și floral completează notele de fructe de pădure coapte. Pe palatin, totul vorbește despre structură, nerv și taninii cretoși. Prăfos, elegant și lung. Delicios și acum, dar se prează bine și la învechire.”
Producător
El Enemigo este rodul colaborării dintre Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata și Adrianna Catena, fiica cea mică a lui Nicolás Catena. Ideea le-a venit într-o seară de septembrie 2009, la Londra, pe când părăseau sediul Ambasadei Argentinei, unde Nicolás Catena tocmai primise titlul de ”Man of the Year” acordat de revista Decanter. Atunci au hotărât că vor face împreună un vin care să fie expresia respectului lor profund față de istorie și tradiții, dar și a disprețului față de status quo. Visul lor a devenit realitate, iar vinurile i-au cucerit rapid atât pe consumatori cât și pe critici.
Despre Alejandro Vigil se spune că este un maestru al Chardonnay-ului și al Cabernetului Franc, dar și un om căruia îi place să rupă barierele. Expert în sol, el a condus mulți ani Institutul vinului din Argentina. Totodată, el este creatorul vinului El Gran Enemigo, pentru care a primit punctajul maxim, 100 puncte, singurul acordat vreodată de The Wine Advocate unui Cabernet Franc pur. Alejandro spune că îi place să facă vinuri abordabile, pe care să le bei cu aceeași plăcere cu care asculți o arie de Mozart.
La rândul ei, Adrianna, mezina familiei Catena, este posesoarea unui doctorat în istoria modernă a Spaniei susținut la Universitatea din Oxford. Dincolo de pasiunea pentru istorie și scris, ea a moștenit de la familie microbul vinului. Și-a dorit dintotdeauna să continue tradiția familiei, creând vinuri inspirate de natură, care vorbesc de la sine.
Vinurile produse de Alejandro și Adrianna poartă numele de El Enemigo (Dușmanul). Ele sunt produse în crama de la Piedemonte al Sur, din sudul Mendozei. Numele a fost inspirat de capodopera lui Dante, Divina Comedie: ”La sfârșitul călătoriei, ne amintim o singură bătălie. Cea pe care am dus-o cu noi înșine, dușmanul originar. Cea care ne-a definit.” - un tribut adus căutărilor devenite realitate.