El Enemigo ”Gran Enemigo” Blend 2017
Perioada optimă de consum: 2021-2031
Producător: El Enemigo - Gualtallary, Tupungato (Valle de Uco), Mendoza
Proprietar: Adrianna Catena și Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 50% Malbec, 15% Cabernet Franc, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 10% Petit Verdot
Culoare: roșu-purpuriu opac, aproape negru
Miros: rafinat, de mure, ciocolată amară, violete, gudron și tutun
Gust: foarte fin și elegant, cu corp mediu spre plin, tanini ultrafini împletiți cu straturi mătăsoase de fructe negre de pădure; profunzime și structură fantastice, sfârșit lung
Recomandări gastronomice: vită, vânat, miel
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 14-16°C
Număr de sticle produse: 20.000
Maturat 7 luni în budane vechi de stejar franțuzesc.
97 Puncte James Suckling: ”Un vin rafinat, cu corp mediu spre plin și arome de mure, ciocolată amară, violete, gudron și tutun. Taninii ultrafini se împletesc cu straturi mătăsoase de fructe negre de pădure. Foarte elegant și fin. Lung. Serios și focusat, cu profunzime și structură fantastice. Beți-l sau păstrați-l.”
95 Puncte Parker: ”Gran Enemigo 2017 a fost făcut din 50% Malbec, 15% Cabernet Franc, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot și 10% Petit Verdot din Gualtallary, fiind foarte cremos și crud, opulent, dar nu excesiv, reflectând anul mai cald și mai secetos. Asamblajul a dat un vin mai rotund și mai moale, mai blând dar, totuși, cu un pH foarte mic și aciditate foarte bună. Sfârșit sec, pe note de cretă. Mai deschis și mai abordabil decât celelalte vinuri Gran Enemigo din acest an. Strugurii complet desciorchinați au fermentat în butoi - este singurul Gran Enemigo din struguri desciorchinați. Maturarea s-a făcut în butoaie de stejar vechi. Au fost produse 20.000 de sticle. A fost îmbuteliat în iulie 2018.
Joint venture-ul lui Alejandro Vigil și Adrianna Catena, numit înainte Aleanna, a primit finalmente numele celui mai cunoscut brand al lor, El Enemigo. Acum, cei doi produc 165.300 sticle de vinuri de top. În ciuda faptului că 2017 a fost un an foarte cald și secetos, vinurile single-vineyard etalează un caracter puternic al locului, ceea ce nu este tocmai ușor într-un an cald. Remarcabil!”
Ediția 2016 - 97 Puncte Parker: ”Gran Enemigo 2016 este puțin diferit de cel din 2015; are un pic mai mult Cabernet Franc și mai puțin Cabernet Sauvignon, adică, 20% Cabernet Franc, 15% Cabernet Sauvignon, 50% Malbec, 10% Merlot și 5% Petit Verdot; dar vinul a fost produs exact la fel: vinificare (fermentație cu drojdii sălbatice, macerare scurtă) și maturare (în budane vechi, de stejar franțuzesc), astfel încât ceea ce simțim sunt doar diferențele date de anul de recoltă. 2016 a fost un an foarte neobișnuit, cu o cantitate de ploi nemaîntâlnită (viile nu sunt irigate), iar temperatura medie a fost mult mai scăzută. Nu a fost un an ușor, în special în zona clasică a Mendozei, dar, în Gualtallary, de unde vin acești struguri, a fost o recoltă extraordinară, una dintre cele mai bune din ultima vreme.
Vinul este mai proaspăt și mai nuanțat decât cel din 2015, are mușchi și forță, dar și multă finețe și eleganță. Pe palatin, o armonie superbă și tanini foarte frumoși, aciditatea foarte bine integrată, iar vinul este perfect, cu o mineralitate calcaroasă și o amăreală la sfârșit care este mai degrabă sărată decât dulce. Nu este loc pentru dulceață în niciunul dintre aceste vinuri; nu sunt fructate, ci sunt vinuri ”savory”, puternice, cu un echilibru superb și au toate ingredientele pentru a evolua încet și o perioadă îndelungată în sticlă, fiind destinate pentru a fi consumate la masă. Își umple gura, dar nu este greu; este puternic, dar pare eteric. Este, probabil, cea mai bună ediție de până acum a acestui vin. Au fost produse 19.200 sticle.”
96 Puncte James Suckling: ”Foarte floral, cu o stratificare impresionantă a buchetului, aromelor și texturilor. Nas de fructe de pădure de vară și prune, cu note ușoare de calcar și patiserie. Pe palatin, are o textură catifelată, foarte plăcută. Foarte bine asamblat și de o eleganță impecabilă. Corp mediu. Arome profunde.”
Producător
El Enemigo este rodul colaborării dintre Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata și Adrianna Catena, fiica cea mică a lui Nicolás Catena. Ideea le-a venit într-o seară de septembrie 2009, la Londra, pe când părăseau sediul Ambasadei Argentinei, unde Nicolás Catena tocmai primise titlul de ”Man of the Year” acordat de revista Decanter. Atunci au hotărât că vor face împreună un vin care să fie expresia respectului lor profund față de istorie și tradiții, dar și a disprețului față de status quo. Visul lor a devenit realitate, iar vinurile i-au cucerit rapid atât pe consumatori cât și pe critici.
Despre Alejandro Vigil se spune că este un maestru al Chardonnay-ului și al Cabernetului Franc, dar și un om căruia îi place să rupă barierele. Expert în sol, el a condus mulți ani Institutul vinului din Argentina. Totodată, el este creatorul vinului El Gran Enemigo, pentru care a primit punctajul maxim, 100 puncte, singurul acordat vreodată de The Wine Advocate unui Cabernet Franc pur. Alejandro spune că îi place să facă vinuri abordabile, pe care să le bei cu aceeași plăcere cu care asculți o arie de Mozart.
La rândul ei, Adrianna, mezina familiei Catena, este posesoarea unui doctorat în istoria modernă a Spaniei susținut la Universitatea din Oxford. Dincolo de pasiunea pentru istorie și scris, ea a moștenit de la familie microbul vinului. Și-a dorit dintotdeauna să continue tradiția familiei, creând vinuri inspirate de natură, care vorbesc de la sine.
Vinurile produse de Alejandro și Adrianna poartă numele de El Enemigo (Dușmanul). Ele sunt produse în crama de la Piedemonte al Sur, din sudul Mendozei. Numele a fost inspirat de capodopera lui Dante, Divina Comedie: ”La sfârșitul călătoriei, ne amintim o singură bătălie. Cea pe care am dus-o cu noi înșine, dușmanul originar. Cea care ne-a definit.” - un tribut adus căutărilor devenite realitate.