Torbreck Vintners "The Descendant" (Shiraz/ Viogner) Barossa Valley 2019
Perioada optimă de consum: 2024 - 2040
Producător: Torbreck Vitners – Barossa Valley, Australia
Proprietar: Peter Kight, proprietarul cramei Quivira din Dry Creek Valley, Sonoma County, California
Enolog: Ian Hongell
Soi: 94% Shiraz, 6% Viognier
Culoare: rubinie intensă
Miros: note florale delicate și parfumate, aromele de fructe roșii și negre, precum prune, mure și dude.
Gust: textură catifelată, echilibrat, cu arome persistente și structură suplă, dar fermă; un vin bogat și atrăgător, cu aciditate revigorantă și lungime pronunțată
Recomandări gastronomice: vânat, preparate cu ciuperci sau trufe
Alcool: 15%
pH: 3,64
Aciditate: 5,87 g/L
Temperatura de servire: 16°C
Via Descendant a fost plantată în 1994, utilizând butași proveniți din viile RunRig, simbolizând o continuitate în tradiția viticolă. Vinul este maturat timp de 20 de luni în barique-uri de stejar francez, de a doua utilizare, anterior folosite pentru vinul RunRig, pentru a adăuga complexitate și eleganță.
96 Puncte Parker:“Descendant 2021 este adesea numit „Baby RunRig,” o comparație care poate fi limitativă, dar care transmite ideea esențială. Este un Shiraz fermentat pe pielițe de Viognier (8% ca greutate, fără lichid), cu arome florale pronunțate, marmeladă, coajă de portocală, piper roz și prune sângerii. Textura este densă și catifelată, cu taninuri abundente. Viognier-ul adaugă arome florale, catifelare și structură, contribuind și la taninuri. Fără stejar nou, vinul prezintă fruct roșu și purpuriu vibrant, cu note de pământ roșu și sediment de fier din Barossa în postgust. Un vin excelent, de 15% alcool, sigilat cu dop de plută și ceară.”
Producător
Torbreck Vitners s-a născut din dorința de a crea un domeniu care să ajungă în topul ierarhiei mondiale. Viziunea fondatorului Dave Powell, cel care a înființat Torbreck în 1994, a fost de a aduce un omagiu viilor din Barossa, vale care reunește unele dintre cele mai vechi vițe de pe planetă. El a pornit aventura Torbreck după ce a lucrat câțiva ani la renumita cramă Rockford. Numele i l-a pus după o pădure din Scoția, unde a lucrat ca tăietor de bușteni. A început prin a căuta surse unice de Shiraz, Grenache, Mourvèdre (Mataro) și Viognier. În cei 19 ani cât a lucrat la Torbreck, Dave Powell a strâns în jurul lui un număr impresionant de viticultori din Barossa, pe care i-a ajutat să resusciteze câteva dintre cele mai vechi vii din lume.
La sfârșitul anului 2002, crama a fost vândută omului de afaceri australian Jack Cowin, iar Powell a continuat să lucreze ca oenolog și managing director. În 2008, Torbreck Vitners a fost cumpărată de Peter Kite, proprietar, de asemenea, al Quivira Winery din Sonoma. Dave Powell a părăsit crama în 2013, iar din 2016, oenolog-șef și director general este Ian Hongel. Împreună cu viticultorul Nigel Breischke, el a rămas fidel angajamentului tradițional al Torbreck față de viile cu vițe vechi și clone tradiționale, introducând practicile viticulturii sustenabile în toate viile.
Primul succes al cramei l-a reprezentat Ranrig 1996, care a fost pus pe piață în 1997, iar o recenzie pozitivă din numărul din iunie 1999 al Wine Advocate, a stârnit imediat interesul colecționarilor internaționali.
Cunoscută inițial datorită vinurile roșii, în anii din urmă Torbreck este tot mai apreciată pentru vinurile sale albe produse din soiurile Viognier, Marsanne și Roussanne.
Datorită unicității lor, vinurile Torbreck sunt astăzi exportate în peste 50 de țări.