Torbreck Woodcutter's Shiraz 2021
Perioada optimă de consum: 2022-2032
Producător: Torbreck Vintners - Barossa Valley
Soi: Shiraz - struguri de pe vițe cu randament mic culeși manual
Culoare: purpuriu cu tente de prună roșie
Miros: prune negre, mure, coacăze negre, condimente și anason stelat
Gust: foarte rafinat și focusat, suculent, amplu, complex și texturat cu corp mediu spre plin, tanini moi, aciditate vivace și tanini ultrafini, cremoși; focusat și structurat, cu sfârșit proaspăt
Recomandări gastronomice: merge perfect cu preparate puternic aromate și condimentate din carne de porc, tocănițe, vânat, brânzeturi maturate
Alcool: 15%
Aciditate: 5,76 g/l
pH: 3,60
Temperatura de servire: 16°C
Maturat 12 luni pe drojdii fine în butoaie mari de stejar franțuzesc.
96 Puncte James Suckling: ”Arome minunate de mure și zmeură coapte. Al dente. Corpolent, dar foarte rafinat și focusat, aciditate vivace și tanini ultrafini, cremoși. Suculent și vibrant, dar focusat și structurat. Proaspăt și bine direcționat. Beți-l după 2024, dar e deja greu să te abții. Dop filetat.”
Producător
Torbreck Vitners s-a născut din dorința de a crea un domeniu care să ajungă în topul ierarhiei mondiale. Viziunea fondatorului Dave Powell, cel care a înființat Torbreck în 1994, a fost de a aduce un omagiu viilor din Barossa, vale care reunește unele dintre cele mai vechi vițe de pe planetă. El a pornit aventura Torbreck după ce a lucrat câțiva ani la renumita cramă Rockford. Numele i l-a pus după o pădure din Scoția, unde a lucrat ca tăietor de bușteni. A început prin a căuta surse unice de Shiraz, Grenache, Mourvèdre (Mataro) și Viognier. În cei 19 ani cât a lucrat la Torbreck, Dave Powell a strâns în jurul lui un număr impresionant de viticultori din Barossa, pe care i-a ajutat să resusciteze câteva dintre cele mai vechi vii din lume.
La sfârșitul anului 2002, crama a fost vândută omului de afaceri australian Jack Cowin, iar Powell a continuat să lucreze ca oenolog și managing director. În 2008, Torbreck Vitners a fost cumpărată de Peter Kite, proprietar, de asemenea, al Quivira Winery din Sonoma. Dave Powell a părăsit crama în 2013, iar din 2016, oenolog-șef și director general este Ian Hongel. Împreună cu viticultorul Nigel Breischke, el a rămas fidel angajamentului tradițional al Torbreck față de viile cu vițe vechi și clone tradiționale, introducând practicile viticulturii sustenabile în toate viile.
Primul succes al cramei l-a reprezentat Ranrig 1996, care a fost pus pe piață în 1997, iar o recenzie pozitivă din numărul din iunie 1999 al Wine Advocate, a stârnit imediat interesul colecționarilor internaționali.
Cunoscută inițial datorită vinurile roșii, în anii din urmă Torbreck este tot mai apreciată pentru vinurile sale albe produse din soiurile Viognier, Marsanne și Roussanne.
Datorită unicității lor, vinurile Torbreck sunt astăzi exportate în peste 50 de țări.