Almaviva ”Epu” 2019
Perioada optimă de consum: 2021 - 2028
Producător: Almaviva - Puente Alto, Valea Maipo
Proprietar: joint venture franco-chilian între Baron Philippe de Rothschild și Viña Concha y Toro
Enolog: Michel Friou
Soi: 84% Cabernet Sauvignon, 13% Carmenère, 2% Merlot,1% Cabernet Franc
Culoare: roșu-rubiniu închis
Miros: buchet foarte frumos și pur de afine, mure și flori proaspete
Gust: intens și fructat, cu corp mediu, structură mătăsoasă, note picante și de ierburi aromate, textură cremoasă și tanini fin granulați și foarte bine integrați
Recomandări gastronomice: miel, vânat, vițel cu sos de piper, ton cu pireu de mazăre verde și sos de capere, ciuperci sălbatice la grătar
Alcool: 15%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 70.000
94 Puncte James Suckling: ”Buchet de afine, mure și flori proaspete. Foarte frumos și pur. Corp mediu cu tanini fini liniari și foarte bine integrați, structură mătăsoasă. Noul vin, a doua etichetă, de la Almaviva. Are nevoie de timp pentru a se deschide.”
93+ Puncte Parker: ”Adevărata lansare internațională a celui de-al doilea vin se va face cu Epu 2019, care și-a schimbat imaginea și eticheta, arătând un pic mai mult ca Almaviva și care va fi vândut prin negocianții din Bordeaux. 2019 a fost un an de recoltă foarte sec, iar asamblajul constă din 84% Cabernet Sauvignon, 13% Carmenere, 2% Merlot și 1% Cabernet Franc, cu un pic mai mult alcool decât 2018 și aciditatea mai scăzută, fiind maturat un an în baricuri vechi. În ceea ce privește prospețimea, vinul este asemănător cu cel din 2018, pe care l-am gustat după el, fiind, în mod evident, un pic mai tânăr, destul de intens și fructat, cu note picante și de ierburi aromate, textură cremoasă și tanini fin granulați. Chiar dacă este al doilea vin, și-au dorit să facă ceva diferit, iar Epu este, poate, un pic mai clasic, mai Bordeaux, în timp ce Almaviva este mai chilian. Au fost îmbuteliate 70.000 de sticle. Îmbuteliat în decembrie 2020 și ianuarie 2021.”
Producător
Almaviva, Opus One-ul chilian, un vin în care două țări dau tot ce au mai bun! Almaviva s-a născut în 1997, când două podgorii de renume, una din Franța - Baron Philippe de Rothschild și cealaltă din Chile - Viña Concha y Toro, au hotărât să-și unească forțele pentru a produce cel mai bun vin chilian cu putință. Încă de la prima ediție, aprecierea internațională a fost unanimă, recunoscând combinația perfectă dintre expertiza oenologică a celor de la Rothschild și cunoașterea terroir-ului chilian a celor de la Concha y Toro. Cele 60 ha de vie au fost alese dintre cele mai bune podgorii din Puente Alto, un loc recunoscut pentru condițiile superbe și pentru coacerea perfectă a Cabernet-ului Sauvignon. Numele de Almaviva simbolizează uniunea celor două culturi, el fiind împrumutat de la Contele de Almaviva, personajul lui Beaumarchais devenit erou principal al operei ”Nunta lui Figaro”, creație a genialului Mozart. Eticheta este, și ea, un tribut adus celor două culturi, numele în scriitura lui Beaumarchais fiind alăturat celor trei reproduceri stilizate care reprezintă viziunea despre pământ și cosmos a indienilor Mapuche, locuitorii străvechi ai pământului chilian. Nu în cele din urmă, Almaviva este prima podgorie chiliană creată sub conceptul de ”Château”, introdus în Franța în secolul al XIX-lea pentru a onora măiestria producătorilor din Bordeaux. O îndreptățesc la acest titlu un terroir excepțional, o cramă și o echipă tehnică unice dedicate producerii unui vin de o calitate remarcabilă care aduce încântare iubitorilor vinului din lumea întreagă.