Clos Apalta Prelude 2022
Perioada optimă de consum: 2025-2040
Producător: Clos Apalta - Apalta, Valea Colchagua
Soi: 53% Carmenère, 36% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, 4% Petit Verdot - struguri certificaÈ›i organic (CERES) È™i biodinamic (DEMETER), desciorchinaÈ›i manual. ViÈ›ele de Carmenère È™i Cabernet Sauvignon sunt viÈ›e prefiloxerice nealtoite plantate în 1920.
Culoare: roÈ™u purpuriu intens È™i adânc, cu nuanÈ›e de cerneală
Miros: expresiv, intens, cu condimente și mure, smochine și condimente dulci provenite dintr-un lemn bine integrat
Gust: rotund pe palatin, cu volum și concentrare de fructe coapte, taninuri texturate și un final de lungă durată
Recomandări gastronomice: vită Angus cu sos aromat È™i picant, file de vită cu spanac gătit cu brânză-cremă È™i migdale, vânat cu legume la grătar
Alcool: 14,5%
pH: 3,62
Aciditate: 3,69 g/l
Temperatura de servire: 16-17°C
Număr de sticle produse: 40.320
Fermentat în butoaie de stejar franÈ›uzesc de 75 Hl. FermentaÈ›ie malolactică în butoaie noi de stejar franÈ›uzesc.
Maturat 18 luni în butoaie de stejar franÈ›uzesc. 17% noi È™i 83% la a doua È™i a treia folosire. Nelimpezit, nefiltrat È™i stabilizat la rece.
Vă recomandăm să-l decantaÈ›i cu o oră înainte de a-l servi.
95 Puncte James Suckling: "Piper alb cu nuanÈ›e de măsline negre, fier È™i ciocolată neagră, alături de fructele roÈ™ii È™i negre vibrante. Destul de plin, cu aciditate proaspătă È™i taninuri ferme, prafoase. Strâns închis È™i lung. 53% Carmenere, 36% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot È™i 4% Petit Verdot. Va fi mai bun din 2026."
Producător
Clos Apalta aparÈ›ine familiei Bournet-Lapostolle. În crama devenită de sine stătătoare acum câÈ›iva ani se produce vinul de top al casei. Casa Lapostolle a fost înfiinÈ›ată în 1994 de Alexandra Marnier Lapostolle, descendentă a familei care producea faimosul lichior Grand Marnier È™i de soÈ›ul ei Cyril de Bournet. În scurt timp, podgoria situată în Valea Colchagua a ajuns în eÈ™alonul fruntaÈ™ al producătorilor chilieni, fiind recunoscută în întrega lume pentru accentul pus pe viticultura sustenabilă, pentru calitatea vinurilor È™i pentru măiestria extraordinară cu care reuÈ™eÈ™te să exprime terroir-ul chilian. Astăzi, afacerea este condusă de fiul Alexandrei È™i al lui Cyril, Charles de Bournet. InvestiÈ›ia chiliană a celebrei familii franceze are un obiectiv pe cât de simplu pe atât de ambiÈ›ios: crearea unor vinuri de clasă mondială folosind expertiza franceză È™i superbul terroir chilian. Pentru a-l atinge au apelat la nimeni altul decât Michel Rolland, wine-guru-ul din Bordeaux, căruia îi datorează eleganÈ›a È™i subtilitatea asamblajelor. Astăzi, Casa Lapostolle are 370 de ha situate în trei văi diferite: Casablanca, Cachapoal È™i Colchagua, iar vinurile lor sunt exportate în peste 60 de țări. Cel mai cunoscut vin al Casei este Clos Apalta, o adevărată perlă a coroanei È™i, potrivit criticilor, cea mai frumoasă expresie a Carmenère-ului chilian. Nu puÈ›ini îl consideră a fi cel mai bun vin chilian. În 2008, Clos Apalta 2005 a ocupat primul loc în TOP 100 Wine Spectator, fiind singurul vin chilian È™i sud-american situat vreodată pe poziÈ›ia fruntașă a prestigiosului Top. Clos Apalta 2014 È™i 2015 au atins È™i ele perfecÈ›iunea, fiind răsplătite cu 100 puncte de cunoscutul critic american James Suckling. Via Clos Apalta este situată la 170 km sud de Santiago, în Valea Colchagua È™i are o expunere nord-sud, lucru destul de rar în Chile. Cordillera costală o înconjoară ca o potcoavă, până la râul Tinguiririca care-i străjuieÈ™te cealaltă extremitate. Acestei geografii îi datorează condiÈ›iile climatice unice care fac ca strugurii să se coacă încet, pe îndelete. Le Petit Clos este fratele mai mic al celebrului Clos Apalta. El este făcut cu aceeaÈ™i grijă È™i atenÈ›ie, dar cu mai puÈ›in stejar È™i un timp mai scurt petrecut în baric, fiind, totodată, o interpretare diferită a terroir-ului special din Clos Apalta. Dar Casa Lapostolle nu excelează doar prin vinuri, ci È™i prin Lapostolle Residence, boutique-hotelul său din Apalta. Inclus în reÈ›eaua Relais & Châteaux, el se laudă cu o locaÈ›ie superbă, o arhitectură spectaculoasă, un restaurant gourmet È™i servicii de lux, mulÈ›i dintre iubitorii de turism oenologic considerându-l cel mai frumos din Chile.