Garage Wine Bagual Vineyard Garnacha Field-Blend 2017 - Lot 89
Perioada optimă de consum: 2020 - 2030
Producător: Garage Wine Co - Maule Valley
Soi: Garnacha - o clonă veche din Catalunya, vițe vechi de 150+ ani, vie de 1,1 ha, 3.500 kg/ha
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: subtil, de prune și fructe de pădure, cu tente picante și florale
Gust: opulent, stratificat și nervos, pământos și organic, cu aciditate frumoasă și taninii fini ai soiului, stejar perfect integrat și sfârșit foarte plăcut
Recomandări gastronomice: carne maturată, mezeluri proaspete, brânzeturi (în special, de capră), paste cu sos de roșii, miel, vită, porc
Alcool:14,5%
Aciditate: 6,14 g/l
Zahăr rezidual: 2,03 g/l
pH: 3,44
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 2.449
Număr de butoaie: 8
Fermentație naturală în vase de fermentare deschise, cu drojdii indigene. Presare manuală. Vinul a fost maturat timp de două ierni în butoaie la a treia sau mai multe folosiri.
Descrierea producătorului: ”Vițe-tufă vechi din Calivoro. De pe malurile Perquilauquén-ului - râul care curge invers, adică, spre est, din munții de coastă spre Anzi și creează un terroir unic, atât aluvional cât și granitic. Un vin unic făcut de pe o parcelă mică cultivată prin metode ancestrale, manual și cu ajutorul cailor, de familia Solar, în Secano Interior. Mai închis la culoare decât multe Garnacha-uri din Lumea Nouă, pământos și organic, nervos, cu aciditate rasată și taninii fini ai soiului.”
93 Puncte Parker: ”Întotdeauna am crezut că Garnacha din Caliboro este Garnacha Tintorera, atât de închis la culoare și pământos este Bagual Vineyard Garnacha Field Blend 2017. Vinul are tanini fermi, iar, ca expresie, aduce mai mult cu un Priorat decât cu Garnacha din Gredos. Se pare că este o clonă catalană dăruită de Miguel Torres după cutremurul din 2010. Via este situată pe malurile râului Perquilauquen și aparține familiei Solar. Caliboro este departe de zona incendiilor, dar, totuși, a fost un an canicular.
În acest moment, Garage Wine Co., unul dintre producătorii mei preferați din Chile, produce 16 vinuri diferite. Am gustat două ediții din fiecare vin (deci, o mulțime de sticle), în special din 2018 și 2019, unele dintre cele mai bune vinuri pe care le-au produs până acum. Garage Wine are acum 36 ha de vie, vinde struguri premium unor crame renumite și produce vinuri proprii. Oamenii de aici sunt dinamici și se întâmplă tot timpul ceva nou, precum primele vinuri din gama Cru, despre care spun că sunt superioare celor de parcelă unică. Degustarea vinurilor de Garage Wine este întotdeauna un moment captivant, căci vinurile au o personalitate puternică și sunt printre cele mai bune din Chile, iar explicațiile lui Derek Mossman sunt amuzante și îmbogățitoare. În notele mele de degustare am reprodus o mulțime de lucruri pe care mi le-a spus, deoarece cred că ele trebuie împărtășite. La început, multe dintre vinuri au un caracter de pământ și sunt, uneori, reductive, dar beneficiază de timpul petrecut în pahar și de o eventuală decantare. Întotdeauna, se schimbă locuri, Caliboro, fermentații, mai mulți ciorchini în unele vinuri, mai mult beton, mai multe amfore și butoaie mari, mai puțin extract, vinificare mai blândă, vinuri noi, Cabernet din sud și ceea ce numesc ei Cru, după 14 ani în Maule. Chiar și la nivel de management au loc schimbări - Pilar este acum CEO. În esență, ei spun pur și simplu că ”Reînviem vii vechi prin viticultură regenerativă, pentru a obține struguri mai gustoși.”
Producător
De ce fac atât de multă vâlvă vinurile de la Garage Wine? Cu siguranță, nu doar pentru că aduc un suflu nou pe scena vinului chilian. Ci, mai cu seamă, pentru că vinurile sunt pur și simplu extraordinare. Rod al viticulturii sustenabile și al metodelor tradiționale de vinificare, aceste vinuri remarcabile ies din mâinile a doi oameni deosebiți: carismaticul Derek Mossman Knapp și Pilar Miranda, soția sa și, totodată, un vinificator foarte talentat, cu ajutorul unui dintre cei mai cunoscuți enologi chilieni, Dr Alvaro Peña.
Aventura a pornit literalmente în garajul lui Derek și al lui Pilar. Au început prin a face vin pentru familie și prieteni, pentru ca, după șase ediții, în 2006, să înceapă să exporte în Regatul Unit și în Danemarca. Destul de repede, vinurile lor au ajuns să fie recunoscute drept vinurile ”altfel” din Chile, iar cererea din piețele internaționale a crescut exponențial.
Mai departe, îi lăsăm pe ei să-și explice succesul:
”Parcelele
GWCo face vinuri de pe o serie de parcele individuale și îmbuteliază cantități/loturi mici de vin – 8-12 butoaie care includ o serie de asamblaje de terroir din Carignan, Garnacha, Monastrell País, Cinsault și Cab Franc obținute din portaltoiuri prefiloxerice cultivate prin metode tradiționale de mici viticultori din Maule și Itata. Fiecare vin este făcut din parcele de 1-2 ha din locuri diferite: Bagual, Caliboro, Coelemu, Guarilihue, Loncomilla, Portezuelo, Puico, Ranquil, Sauzal, Truquilemu…Viile sunt situate pe lanțul muntos de pe coastă, mai apropiat de Pacific. Acești munți sunt mai vechi și s-au răcit mai încet, astfel încât au soluri granitice, cu multe crăpături prin care rădăcinile pot pătrunde în adâncime.
GWCo mai produce și un Cabernet Franc din vițe vechi și un asamblaj de Cabernet Sauvignon în Maule, precum și două Caberneturi din munții din Maipo, pe care am început să le producem în 2003. Toate vinurile sunt făcute manual, cu drojdii naturale, în cisterne mici.
Pe scurt
În aceste vremuri este important să susții lucrurile care te reprezintă și, mai ales, să construiești genul de afacere în care crezi. La Garage Wine Co., noi readucem la viață vii vechi din comunități marginalizate pentru a produce vinuri foarte căutate. Ne-am poziționat vinurile în câteva piețe consacrate de pe glob și continuăm să creștem. Nu ne interesează ca vinurile noastre să fie neapărat scumpe, dar ele trebuie să fie pe rafturile de sus – e nevoie să aducă un preț care să facă posibilă o viticultură de calitate. Am constatat că, pe termen lung, practicile regenerative nu rezultă doar în struguri și, în consecință, vinuri mai bune, ci și că o astfel de afacere poate aduce bani, ajutând atât comunitățile cât și mediul.”