Garage Wine País 2020 - 215 BC Ferment
Perioada optimă de consum: 2021 - 2025
Producător: Garage Wine Co - Secano Interior - Cauquenes, Maule Valley
Soi: 100% Pais - vii lucrate tradițional, manual și cu ajutorul cailor, fără irigare
Culoare: roșu-purpuriu strălucitor
Miros: buchet intens de prune roșii, căpșuni și cireșe amare, cu aluzii de pământ și ciorchini
Gust: complex și profund, cu arome mature de căpșuni și condimente, tanini rotunzi și sfârșit savory, fără ”rusticitate” - acesta este caracterul soiului când crește în soluri granitice, iar vinul este făcut în loturi mici
Recomandări gastronomice: preparate mediteraneene, tapas, meze, pește gras, rață, pui, gâscă, ciuperci sau legume la grătar
Alcool: 13,5%
Aciditate: 4,40 g/l
Zahăr rezidual: 1,20 g/l
pH: 3,73
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 6.300
Număr de butoaie: 22
Vinul face parte din gama Single Ferment. Fermentație naturală în tancuri conice deschise - o singură fermentație pentru un singur lot numit ”215 BC Ferment”. Ciorchini lignifiați re-introduși în must după zdrobire pentru a evita fermentația malolactică. Maturat timp de o iarnă în butoaie de stejar foarte vechi.
Descrierea producătorului: ”Pais - soi cultivat în Chile fără irigare, din 1548 - există documente care atestă faptul că un producător din Portezuelo făcea Pais în acest an. Cum Cabernetul Sauvignon este atestat lângă Bordeaux din 1763, înseamnă că Pais a existat cu 215 ani înaintea Cabernetului.
Patru viticultori, un singur vin - vii din Sauzal, Puico Bajo & Alto, Truquilemu. Vinurile din gama Single Ferment includ struguri din mai multe parcele sau vii care sunt co-fermentați. Nu toți strugurii intră în tanc deodată, ci îi adăugăm pe măsură ce-i culegem - o singură fermentare, un singur vin.”
96 Puncte La Cav
92 Puncte Parker: ”Îmi place stilul puțin reductiv al País 215 BC Ferment 2020. Producătorii mi-au spus că ”am lucrat cu mai mult de 12 familii din zonă și am descoperit vițe vechi de Pais cu multe subsoluri diferite. Majoritatea sunt granitice, dar foarte variate și modificate, iar acesta a fost laboratorul nostru în ultimii ani.” Monovarietal, deschis la culoare și delicat, rotund pe palatin și cu tanini polisați. Vii organice necertificate, vechi de 75+ ani. 6.300 de sticle au fost îmbuteliate în februarie 2021, după ce au petrecut o iarnă în butoaie vechi.”
Producător
De ce fac atât de multă vâlvă vinurile de la Garage Wine? Cu siguranță, nu doar pentru că aduc un suflu nou pe scerna vinului chilian. Ci, mai cu seamă, pentru că vinurile sunt pur și simplu extraordinare. Rod al viticulturii sustenabile și al metodelor tradiționale de vinificare, aceste vinuri remarcabile ies din mâinile a doi oameni deosebiți: carismaticul Derek Mossman Knapp și Pilar Miranda, soția sa și, totodată, un vinificator foarte talentat, cu ajutorul unui dintre cei mai cunoscuți enologi chilieni, Dr Alvaro Peña.
Aventura a pornit literalmente în garajul lui Derek și al lui Pilar. Au început prin a face vin pentru familie și prieteni, pentru ca, după șase ediții, în 2006, să înceapă să exporte în Regatul Unit și în Danemarca. Destul de repede, vinurile lor au ajuns să fie recunoscute drept vinurile ”altfel” din Chile, iar cererea din piețele internaționale a crescut exponențial.
Mai departe, îi lăsăm pe ei să-și explice succesul:
”Parcelele
GWCo face vinuri de pe o serie de parcele individuale și îmbuteliază cantități/loturi mici de vin – 8-12 butoaie care includ o serie de asamblaje de terroir din Carignan, Garnacha, Monastrell País, Cinsault și Cab Franc obținute din portaltoiuri prefiloxerice cultivate prin metode tradiționale de mici viticultori din Maule și Itata. Fiecare vin este făcut din parcele de 1-2 ha din locuri diferite: Bagual, Caliboro, Coelemu, Guarilihue, Loncomilla, Portezuelo, Puico, Ranquil, Sauzal, Truquilemu…Viile sunt situate pe lanțul muntos de pe coastă, mai apropiat de Pacific. Acești munți sunt mai vechi și s-au răcit mai încet, astfel încât au soluri granitice, cu multe crăpături prin care rădăcinile pot pătrunde în adâncime.
GWCo mai produce și un Cabernet Franc din vițe vechi și un asamblaj de Cabernet Sauvignon în Maule, precum și două Caberneturi din munții din Maipo, pe care am început să le producem în 2003. Toate vinurile sunt făcute manual, cu drojdii naturale, în cisterne mici.
Pe scurt
În aceste vremuri este important să susții lucrurile care te reprezintă și, mai ales, să construiești genul de afacere în care crezi. La Garage Wine Co., noi readucem la viață vii vechi din comunități marginalizate pentru a produce vinuri foarte căutate. Ne-am poziționat vinurile în câteva piețe consacrate de pe glob și continuăm să creștem. Nu ne interesează ca vinurile noastre să fie neapărat scumpe, dar ele trebuie să fie pe rafturile de sus – e nevoie să aducă un preț care să facă posibilă o viticultură de calitate. Am constatat că, pe termen lung, practicile regenerative nu rezultă doar în struguri și, în consecință, vinuri mai bune, ci și că o astfel de afacere poate aduce bani, ajutând atât comunitățile cât și mediul.”