Garage Wine Renacido Vineyard Bush-head Cabernet Sauvignon 2019 – Lot 104
Perioada optimă de consum: 2021 - 2030
Producător: Garage Wine Co - Maule Valley
Soi: Cabernet Sauvignon - vițe-tufiș vechi de peste150 ani, vie de 2 ha, randament de cca 2.500 kg/ha, Cabernet Sauvignon grefat pe rădăcini de Pais, struguri organici necertificați, plus câteva vițe rătăcite de Malbec
Culoare: roșu intens
Miros: incredibil de parfumat, proaspăt, floral și aproape eteric
Gust: aromele clasice din Lumea Nouă - ierburi aromate, fruct proaspăt, suculent și condimente, dar ceea ce diferă este textura catifelată, în special dacă gustați vinul comparativ cu unul din Maipo
Recomandări gastronomice: cârnați de porc la grătar, friptură de pui, curcan, vită sau miel, ciuperci Champignon, brânzeturi maturate
Alcool: 13,5%
Aciditate: 5,77 g/l
Zahăr rezidual: 2,16 g/l
pH: 3,46
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 2.992
Număr de butoaie: 11
Fermentație naturală cu drojdii indigene în cisterne deschise. O mică parte din vin (1/5) este făcut din ciorchini nedesciorchinați și zdrobiți cu picioarele, pentru tanini mai puternici. Maturat timp de două ierni în butoaie de stejar la a treia sau mai multe folosiri.
Descrierea producătorului: ”Struguri crescuți pe lanțul muntos de pe coastă, mult mai vechi decât Anzii. În vii, folosim o combinație de metode tradiționale pentru cultivarea vițelor vechi - lucrăm manual și cu cai, dar și cu un tractor modern pe două roți. Un gentleman din provincie impecabil, sigur pe el și care îi poate pune în inferioritate pe unii domni din capitală.”
96 Puncte Parker: ”Incredibil de parfumat, Renacido Vineyard 2019 nu are nimic de-a face cu edițiile anterioare... Nu știu exact cât Malbec este în vin, dar vinul este floral și aromat, aproape eteric, cu 13,5% alcool, o prospețime superbă, textură catifelată și arome curate și vibrante. Cel mai neobișnuit Cabernet Sauvignon al lor și, totodată, unul superb! Arome distincte de fructe sălbatice care m-au făcut să dau vinul pe gât. Mirt, rubarbă, fructe de pădure, ierburi aromate și o aciditate splendidă. Îmbuteliat în ianuarie 2021. Consider că este un vin spectaculos și, din câte am auzit, 2021 va fi cu totul ieșit din comun...
În acest moment, Garage Wine Co., unul dintre producătorii mei preferați din Chile, produce 16 vinuri diferite. Am gustat două ediții din fiecare vin (deci, o mulțime de sticle), în special din 2018 și 2019, unele dintre cele mai bune vinuri pe care le-au produs până acum. Garage Wine are acum 36 ha de vie, vinde struguri premium unor crame renumite și produce vinuri proprii. Oamenii de aici sunt dinamici și se întâmplă tot timpul ceva nou, precum primele vinuri din gama Cru, despre care spun că sunt superioare celor de parcelă unică. Degustarea vinurilor de Garage Wine este întotdeauna un moment captivant, căci vinurile au o personalitate puternică și sunt printre cele mai bune din Chile, iar explicațiile lui Derek Mossman sunt amuzante și îmbogățitoare. În notele mele de degustare am reprodus o mulțime de lucruri pe care mi le-a spus, deoarece cred că ele trebuie împărtășite. La început, multe dintre vinuri au un caracter de pământ și sunt, uneori, reductive, dar beneficiază de timpul petrecut în pahar și de o eventuală decantare. Întotdeauna, se schimbă locuri, Caliboro, fermentații, mai mulți ciorchini în unele vinuri, mai mult beton, mai multe amfore și butoaie mari, mai puțin extract, vinificare mai blândă, vinuri noi, Cabernet din sud și ceea ce numesc ei Cru, după 14 ani în Maule. Chiar și la nivel de management au loc schimbări - Pilar este acum CEO. În esență, ei spun pur și simplu că ”Reînviem vii vechi prin viticultură regenerativă, pentru a obține struguri mai gustoși.”
Producător
De ce fac atât de multă vâlvă vinurile de la Garage Wine? Cu siguranță, nu doar pentru că aduc un suflu nou pe scena vinului chilian. Ci, mai cu seamă, pentru că vinurile sunt pur și simplu extraordinare. Rod al viticulturii sustenabile și al metodelor tradiționale de vinificare, aceste vinuri remarcabile ies din mâinile a doi oameni deosebiți: carismaticul Derek Mossman Knapp și Pilar Miranda, soția sa și, totodată, un vinificator foarte talentat, cu ajutorul unui dintre cei mai cunoscuți enologi chilieni, Dr Alvaro Peña.
Aventura a pornit literalmente în garajul lui Derek și al lui Pilar. Au început prin a face vin pentru familie și prieteni, pentru ca, după șase ediții, în 2006, să înceapă să exporte în Regatul Unit și în Danemarca. Destul de repede, vinurile lor au ajuns să fie recunoscute drept vinurile ”altfel” din Chile, iar cererea din piețele internaționale a crescut exponențial.
Mai departe, îi lăsăm pe ei să-și explice succesul:
”Parcelele
GWCo face vinuri de pe o serie de parcele individuale și îmbuteliază cantități/loturi mici de vin – 8-12 butoaie care includ o serie de asamblaje de terroir din Carignan, Garnacha, Monastrell País, Cinsault și Cab Franc obținute din portaltoiuri prefiloxerice cultivate prin metode tradiționale de mici viticultori din Maule și Itata. Fiecare vin este făcut din parcele de 1-2 ha din locuri diferite: Bagual, Caliboro, Coelemu, Guarilihue, Loncomilla, Portezuelo, Puico, Ranquil, Sauzal, Truquilemu…Viile sunt situate pe lanțul muntos de pe coastă, mai apropiat de Pacific. Acești munți sunt mai vechi și s-au răcit mai încet, astfel încât au soluri granitice, cu multe crăpături prin care rădăcinile pot pătrunde în adâncime.
GWCo mai produce și un Cabernet Franc din vițe vechi și un asamblaj de Cabernet Sauvignon în Maule, precum și două Caberneturi din munții din Maipo, pe care am început să le producem în 2003. Toate vinurile sunt făcute manual, cu drojdii naturale, în cisterne mici.
Pe scurt
În aceste vremuri este important să susții lucrurile care te reprezintă și, mai ales, să construiești genul de afacere în care crezi. La Garage Wine Co., noi readucem la viață vii vechi din comunități marginalizate pentru a produce vinuri foarte căutate. Ne-am poziționat vinurile în câteva piețe consacrate de pe glob și continuăm să creștem. Nu ne interesează ca vinurile noastre să fie neapărat scumpe, dar ele trebuie să fie pe rafturile de sus – e nevoie să aducă un preț care să facă posibilă o viticultură de calitate. Am constatat că, pe termen lung, practicile regenerative nu rezultă doar în struguri și, în consecință, vinuri mai bune, ci și că o astfel de afacere poate aduce bani, ajutând atât comunitățile cât și mediul.”