Garage Wine Truquilemu Vineyard Carignan Field-Blend 2018 – Lot 97
Perioada optimă de consum: 2021 - 2032
Producător: Garage Wine Co - Empedrado D.O., Maule Valley
Soi: Carignan, cu un strop de Syrah și Pais - o parte din struguri au cofermentat și o parte din vin a fost vinificat separat
Culoare: roșu-purpuriu intens
Miros: floral, elegant și subtil, devenind mai profund și mai nuanțat pe măsură ce se deschide în pahar
Gust: foarte proaspăt, cu un filon de aciditate foarte plăcută, arome de fructe roșii și albastre împletite cu note de violete și guava cu accente picante și minerale; suculent și concentrat dar suplu, cu arome puternice de zmeură neagră și pastile florale la mijlocul evoluției pe palatin, plus o sugestie de portocală roșie și sfârșit foarte lung
Recomandări gastronomice: fripturi din carne albă, pește gras, porc, miel, vită, pizza cu sos roșu
Alcool: 13%
Aciditate: 7,01 g/l
Zahăr rezidual: 2,24 g/l
pH: 3,23
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 6.732
Număr de butoaie: 23
Fermentație naturală cu drojdii indigene în cisterne conice mari (1500-2500 kg). Aproximativ 4% Carignan cofermentat cu Syrah. Vinificare manuală. Maturat timp de două ierni în butoaie de stejar la a treia sau mai multe folosiri.
Syrah-ul contribuie la rotunjime și textură. O parte mai mare din vin a fermentat cu ciorchini nedesciorchinați și zdrobiți cu picioarele. Tratarea diferită a celor două porțiuni de vie a evidențiat două personalități diferite.
Descrierea producătorului: ”În 2018, vinul este mai focusat, mai senzual și mai eteric ca niciodată. În cele peste 12 ediții din Truqui s-au conturat două personalități distincte, așa că, acum avem două vinuri, iar Truquilemu V. a devenit mai eteric. El este acum fermentat cu mai mulți ciorchini întregi, iar Syrah-ul îi conferă structură și-l face mai rotund. Ediția 2018 (un an de recoltă extraordinar) are mai puțin alcool, este mai aromat și, mai ales, mai profund, cu mai multe straturi care se evidențiază în timp în pahar.”
98 Puncte Parker: ”În 2018, au fost îmbuteliate trei vinuri pe bază de Carignan din Truquilemu, în Empedrado (acum D.O.), Maule. Truquilemu Vineyard 2018, spun producătorii, este mai focusat, mai seducător și mai eteric decât până acum. El vine dintr-o vie de 1,3 ha și a fermentat cu mai mulți ciorchini întregi și cu un strop de Syrah (cam 4%). După ce s-au separat strugurii pentru Cru Truquilemu, vinul a devenit mai eteric. Ediția 2018, dintr-un an de recoltă extraordinar, are mai puțin alcool (12,8%), este mai aromat și, mai ales, are o profunzime mai mare cu mai multe straturi care se deschid în pahar pe măsură ce trece timpul. Aceste vinuri înseamnă atât textură și senzație gustativă cât și buchet și arome, având tanini incredibil de fin granulați și mult nerv. Îmbuteliat în ianuarie 2020.
În acest moment, Garage Wine Co., unul dintre producătorii mei preferați din Chile, produce 16 vinuri diferite. Am gustat două ediții din fiecare vin (deci, o mulțime de sticle), în special din 2018 și 2019, unele dintre cele mai bune vinuri pe care le-au produs până acum. Garage Wine are acum 36 ha de vie, vinde struguri premium unor crame renumite și produce vinuri proprii. Oamenii de aici sunt dinamici și se întâmplă tot timpul ceva nou, precum primele vinuri din gama Cru, despre care spun că sunt superioare celor de parcelă unică. Degustarea vinurilor de la Garage Wine este întotdeauna un moment captivant, căci vinurile au o personalitate puternică și sunt printre cele mai bune din Chile, iar explicațiile lui Derek Mossman sunt amuzante și îmbogățitoare. În notele mele de degustare am reprodus o mulțime de lucruri pe care mi le-a spus, deoarece cred că ele trebuie împărtășite. La început, multe dintre vinuri au un caracter de pământ și sunt, uneori, reductive, dar beneficiază de timpul petrecut în pahar și de o eventuală decantare. Întotdeauna, se schimbă locuri, Caliboro, fermentații, mai mulți ciorchini în unele vinuri, mai mult beton, mai multe amfore și butoaie mari, mai puțin extract, vinificare mai blândă, vinuri noi, Cabernet din sud și ceea ce numesc ei Cru, după 14 ani în Maule. Chiar și la nivel de management au loc schimbări - Pilar este acum CEO. În esență, ei spun pur și simplu că ”Reînviem vii vechi prin viticultură regenerativă, pentru a obține struguri mai gustoși.”
Producător
De ce fac atât de multă vâlvă vinurile de la Garage Wine? Cu siguranță, nu doar pentru că aduc un suflu nou pe scena vinului chilian. Ci, mai cu seamă, pentru că vinurile sunt pur și simplu extraordinare. Rod al viticulturii sustenabile și al metodelor tradiționale de vinificare, aceste vinuri remarcabile ies din mâinile a doi oameni deosebiți: carismaticul Derek Mossman Knapp și Pilar Miranda, soția sa și, totodată, un vinificator foarte talentat, cu ajutorul unui dintre cei mai cunoscuți enologi chilieni, Dr Alvaro Peña.
Aventura a pornit literalmente în garajul lui Derek și al lui Pilar. Au început prin a face vin pentru familie și prieteni, pentru ca, după șase ediții, în 2006, să înceapă să exporte în Regatul Unit și în Danemarca. Destul de repede, vinurile lor au ajuns să fie recunoscute drept vinurile ”altfel” din Chile, iar cererea din piețele internaționale a crescut exponențial.
Mai departe, îi lăsăm pe ei să-și explice succesul:
”Parcelele
GWCo face vinuri de pe o serie de parcele individuale și îmbuteliază cantități/loturi mici de vin – 8-12 butoaie care includ o serie de asamblaje de terroir din Carignan, Garnacha, Monastrell País, Cinsault și Cab Franc obținute din portaltoiuri prefiloxerice cultivate prin metode tradiționale de mici viticultori din Maule și Itata. Fiecare vin este făcut din parcele de 1-2 ha din locuri diferite: Bagual, Caliboro, Coelemu, Guarilihue, Loncomilla, Portezuelo, Puico, Ranquil, Sauzal, Truquilemu…Viile sunt situate pe lanțul muntos de pe coastă, mai apropiat de Pacific. Acești munți sunt mai vechi și s-au răcit mai încet, astfel încât au soluri granitice, cu multe crăpături prin care rădăcinile pot pătrunde în adâncime.
GWCo mai produce și un Cabernet Franc din vițe vechi și un asamblaj de Cabernet Sauvignon în Maule, precum și două Caberneturi din munții din Maipo, pe care am început să le producem în 2003. Toate vinurile sunt făcute manual, cu drojdii naturale, în cisterne mici.
Pe scurt
În aceste vremuri este important să susții lucrurile care te reprezintă și, mai ales, să construiești genul de afacere în care crezi. La Garage Wine Co., noi readucem la viață vii vechi din comunități marginalizate pentru a produce vinuri foarte căutate. Ne-am poziționat vinurile în câteva piețe consacrate de pe glob și continuăm să creștem. Nu ne interesează ca vinurile noastre să fie neapărat scumpe, dar ele trebuie să fie pe rafturile de sus – e nevoie să aducă un preț care să facă posibilă o viticultură de calitate. Am constatat că, pe termen lung, practicile regenerative nu rezultă doar în struguri și, în consecință, vinuri mai bune, ci și că o astfel de afacere poate aduce bani, ajutând atât comunitățile cât și mediul.”