Garage Wine Vigno Truquilemu Vineyard Syrah 2019 - Lot 108
Perioada optimă de consum: 2022 - 2030
Producător: Garage Wine Co - D.O. Empedrado, Maule Valley
Soi: Syrah
Culoare: roșu-purpuriu intens
Miros: parfum proaspăt și puternic de fructe negre, mure, violete, cu aluzii de cimbru și carne la grătar
Gust: foarte proaspăt, vibrant și mineral, cu aciditate crocantă, tanini granulați și sfârșit lung, proaspăt
Recomandări gastronomice: preparate din carne roșie - în special, grătar, tocănițe și paste cu sos roșu
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 1.586
Fermentație naturală cu drojdii indigene în cisterne deschise de 1.500 kg. 20% din ciorchinii lignificați au fost reintroduși în vin după zdrobire, pentru a evita fermentația carbonică. Maturat 24 luni în butoaie vechi.
93 Puncte Parker: ”Truquilemu Vineyard Syrah 2019 pare un pic mai copt decât cel din 2018 - cred că Syrah-ul este mai sensibil la căldură decât Cariñena. Acesta este Lotul #108 și este făcut din struguri din vii mai tinere care au fermentat cu 20% ciorchini lignificați și cu drojdii indigene. A fost maturat, ca toate vinurile de parcelă de la Garage, timp de două ierni în butoaie vechi de stejar franțuzesc. Fruct mai închis la culoare, 14,2% alcool, iar pe palatin este vibrant, cu aciditate crocantă și tanini granulați. În ianuarie 2021 au fost îmbuteliate 1.586 sticle.
În acest moment, Garage Wine Co., unul dintre producătorii mei preferați din Chile, produce 16 vinuri diferite. Am gustat două ediții din fiecare vin (deci, o mulțime de sticle), în special din 2018 și 2019, unele dintre cele mai bune vinuri pe care le-au produs până acum. Garage Wine are acum 36 ha de vie, vinde struguri premium unor crame renumite și produce vinuri proprii. Oamenii de aici sunt dinamici și se întâmplă tot timpul ceva nou, precum primele vinuri din gama Cru, despre care spun că sunt superioare celor de parcelă unică. Degustarea vinurilor de Garage Wine este întotdeauna un moment captivant, căci vinurile au o personalitate puternică și sunt printre cele mai bune din Chile, iar explicațiile lui Derek Mossman sunt amuzante și îmbogățitoare. În notele mele de degustare am reprodus o mulțime de lucruri pe care mi le-a spus, deoarece cred că ele trebuie împărtășite. La început, multe dintre vinuri au un caracter de pământ și sunt, uneori, reductive, dar beneficiază de timpul petrecut în pahar și de o eventuală decantare. Întotdeauna, se schimbă locuri, Caliboro, fermentații, mai mulți ciorchini în unele vinuri, mai mult beton, mai multe amfore și butoaie mari, mai puțin extract, vinificare mai blândă, vinuri noi, Cabernet din sud și ceea ce numesc ei Cru, după 14 ani în Maule. Chiar și la nivel de management au loc schimbări - Pilar este acum CEO. În esență, ei spun pur și simplu că ”Reînviem vii vechi prin viticultură regenerativă, pentru a obține struguri mai gustoși.”
Producător
De ce fac atât de multă vâlvă vinurile de la Garage Wine? Cu siguranță, nu doar pentru că aduc un suflu nou pe scerna vinului chilian. Ci, mai cu seamă, pentru că vinurile sunt pur și simplu extraordinare. Rod al viticulturii sustenabile și al metodelor tradiționale de vinificare, aceste vinuri remarcabile ies din mâinile a doi oameni deosebiți: carismaticul Derek Mossman Knapp și Pilar Miranda, soția sa și, totodată, un vinificator foarte talentat, cu ajutorul unui dintre cei mai cunoscuți enologi chilieni, Dr Alvaro Peña.
Aventura a pornit literalmente în garajul lui Derek și al lui Pilar. Au început prin a face vin pentru familie și prieteni, pentru ca, după șase ediții, în 2006, să înceapă să exporte în Regatul Unit și în Danemarca. Destul de repede, vinurile lor au ajuns să fie recunoscute drept vinurile ”altfel” din Chile, iar cererea din piețele internaționale a crescut exponențial.
Mai departe, îi lăsăm pe ei să-și explice succesul:
”Parcelele
GWCo face vinuri de pe o serie de parcele individuale și îmbuteliază cantități/loturi mici de vin – 8-12 butoaie care includ o serie de asamblaje de terroir din Carignan, Garnacha, Monastrell País, Cinsault și Cab Franc obținute din portaltoiuri prefiloxerice cultivate prin metode tradiționale de mici viticultori din Maule și Itata. Fiecare vin este făcut din parcele de 1-2 ha din locuri diferite: Bagual, Caliboro, Coelemu, Guarilihue, Loncomilla, Portezuelo, Puico, Ranquil, Sauzal, Truquilemu…Viile sunt situate pe lanțul muntos de pe coastă, mai apropiat de Pacific. Acești munți sunt mai vechi și s-au răcit mai încet, astfel încât au soluri granitice, cu multe crăpături prin care rădăcinile pot pătrunde în adâncime.
GWCo mai produce și un Cabernet Franc din vițe vechi și un asamblaj de Cabernet Sauvignon în Maule, precum și două Caberneturi din munții din Maipo, pe care am început să le producem în 2003. Toate vinurile sunt făcute manual, cu drojdii naturale, în cisterne mici.
Pe scurt
În aceste vremuri este important să susții lucrurile care te reprezintă și, mai ales, să construiești genul de afacere în care crezi. La Garage Wine Co., noi readucem la viață vii vechi din comunități marginalizate pentru a produce vinuri foarte căutate. Ne-am poziționat vinurile în câteva piețe consacrate de pe glob și continuăm să creștem. Nu ne interesează ca vinurile noastre să fie neapărat scumpe, dar ele trebuie să fie pe rafturile de sus – e nevoie să aducă un preț care să facă posibilă o viticultură de calitate. Am constatat că, pe termen lung, practicile regenerative nu rezultă doar în struguri și, în consecință, vinuri mai bune, ci și că o astfel de afacere poate aduce bani, ajutând atât comunitățile cât și mediul.”