Domaines Chermette Moulin-à-Vent "Les Trois Roches" 2019
Perioada optimă de consum: 2021-2035
Producător: Domaines Chermette - AOC Saint-Amour, Beaujolais
Soi: 100% Gamay - struguri certificați Terra Vitis și culeși manual, la maturitate deplină, vițe vechi, viticultură sustenabilă
Culoare: roșu-rubiniu profund și strălucitor, cu tente purpurii
Miros: intens, cu parfum de fructe roșii (zmeură, cireșe, mure și coacăze negre), împletit cu adieri de violete și iriși
Gust: rafinat și savuros, cu atac rotund, suculent și cărnos, tanini moi, textură suavă, catifelată și o mare complexitate aromatică care merge de la fructe de pădure roșii mici și coapte până la condimente și note minerale
Recomandări gastronomice: carne roșie și albă, preparate cu ciuperci și brânzeturi (Camembert, Saint Marcelin maturat)
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 14°C
Moulin-à-Vent, cu sol de granit și mangan, este supranumit ”Regele Beaujolais-ului”, fiind și cel mai apropiat de vecinii burgunzi. De aici vin vinurile cu cel mai mare potențial de învechire. Pe măsură ce se învechește, se spune că ”pinotează”. Acest vin este expresia împerechierii dintre finețe și putere. El provine din trei plaiuri care-i conferă corpolență și echilibru: Rochegrès (1 ha) îi dă finețe și tanini supli, Roche Noire (1,5 ha) vioiciune și fruct, iar La Rochelle (2 ha) adaugă puterea.
Vinificare tradițională din Beaujolais: macerare semi-carbonică, 10-12 zile macerare în tancuri de beton, fără șaptalizare. Maturat 6 luni în butoaie mari (50%) și mici (50%) vechi de 1-5 ani. Conținut minim de SO2.
93 Puncte Parker: ”Moulin-à-Vent Les Trois Roches 2019 etalează arome de zmeură, fructe de pădure și coajă de portocală, are corp mediu spre plin, este catifelat și parfumat, cu un nucleu aromatic delicat, aciditate vioaie și tanini moi. O ediție deosebit de elegantă și armonioasă pe care abia aștept să o văd cum evoluează.
Jean-Étienne Chermette a fost mulțumit de calitatea recoltei din 2019 și nu pot decât să fiu de acord cu el. Cu structură mai fină și mai elegante decât cele cărnoase din 2018, aceste vinuri tinere sunt foarte promițătoare. După cum am mai scris, vițele vechi, vinificarea conștiincioasă dar tradițională și maturarea în butoaie mari de stejar sunt secretele acestei abordări. Tânărul Chermette - care își lansează o etichetă proprie, revizuită de noi - mi-a spus că domeniul a obținut certificarea Terra Vitis în 2019, acesta fiind, evident, un pas în direcția bună. După gustul meu, unele dintre cuvée-urile evaluate aici se numără printre vinurile franțuzești cu cea mai bună valoare și le recomand cititorilor care încă nu au descoperit acest domeniu să încerce câteva sticle.”
96 Puncte La Revue du Vin de France
Producător
Povestea domeniului începe în secolul al XVII-lea la Vissoux, loc al cărui nume avea să-l poarte până în 2017. În 1982, la doar 22 de ani, Pierre-Marie Chermette preia afacerea familiei și decide să-și vândă vinurile la sticlă. Perfecționist înnăscut, el era obsedat de calitate și a preluat controlul întregului proces, de la plantarea viilor până la marketing și vânzări. În 1986, el îl întâlnește pe celebrul chef și proprietar de restaurant Jean Brouilly, la al cărui îndemn domeniul se rupe de moda Beaujolais primeur, plin de drojdii și aromă de banane. În schimb, alege o cale nouă, devenind pionierul Cuvée Traditionnelle Vieilles Vignes, vin vinificat în cea mai pură tradiție a Beaujolais-ului. Fără șaptalizare și drojdii adăugate, vinul este îmbuteliat primăvara. Pentru a-l îmbutelia, Pierre-Marie și soția sa, Martine, care a părăsit Laboratoarele Boiron pentru a i se alătura, au ales sticlele din Burgundia. Astfel îmbuteliat, vinul a ajuns pe rafturile barurilor din Paris, unde a avut un real succes. Acest cuvée a dat tonul stilului de vinificare al domeniului, care a făcut ca vinurile Chermette să cucerească piața internațională.
În timp, cei doi soți și-au mărit proprietatea, ajungând la 31 ha de Beaujolais roșu, 5,5 ha de Beaujolais alb și 16,5 ha în cru-urile Fleurie, Brouilly și Moulin-à-Vent.
În 2017, după ce a făcut studii de oenologie și de comerț internațional, Jean-Etienne Chermette a început să preia treptat din atribuțiile părinților săi. El a început prin a schimba numele domeniului în Chermette și, la fel ca bunicul său, se ocupă de viticultură, oenologie, marketing și vânzări în Franța și în străinătate. Tot el a schimbat, în 2018, numele de ”Cuvée Traditionnelle” în ”Origine Vieilles Vignes”, din respect pentru vinul care le-a definit stilul: ”cel mai aproape de strugure” - respect pentru mediul înconjurător, recoltare la maturitate deplină, triere multiplă, drojdii naturale și vinificare semi-carbonică tradițională.
Munca de multe generații le-a fost răsplătită în 2019, când Domeniilor Chermette le-a fost acordată certificarea Terra Vitis pentru recolta din 2018.