Château La Chenade Lalande-de-Pomerol 2022
Perioadă optimă de consum: 2026–2044
Producător: Château La Chenade (Denis Durantou, Lalande‑de‑Pomerol)
Apelațiune: Lalande‑de‑Pomerol AOC, Bordeaux, Right Bank
Soiuri: 80 % Merlot, 20 % Cabernet Franc
Regiune: Soluri nisipo‑gravioase – o parcelă din Les Cruzelles în Lalande‑de‑Pomerol
Culoare: Rubin profund, cu reflexii garnet
Miros: Buchet parfumat și floral, dominat de cireșe negre și coacăze, cu note de iris, piuneza, lemn fumé marin și licoriță
Gust: Mediu‑plin, catifelat, cu taninuri rafinate și aciditate revigorantă. Postgust complex, cu piper alb, cuișoare și textură de miez mineral. Palatul este suculent, dens și extrem de echilibrat
Recomandări gastronomice: Ideal cu miel, rață, friptură de vită sau vânat în sosuri complexe, precum și cu brânzeturi maturate
Alcool: 14,5 %
Temperatura de servire: 16–18 °C
Vinificație: Recoltare manuală între 1–9 septembrie 2022, maturare 30 % în baric francez nou, restul în inox, pentru a combina eleganță și prospețime
La Chenade este considerat de specialiști ca fiind unul dintre vinurile cele mai valoroase din Bordeaux. Fiona Morrison, directorul Thienpont Wine și vecină cu domeniul familiei Durantou din Pomerol consideră că ”Denis Durantou a făcut unul dintre vinurile cu cel mai bun RPC din Bordeaux, Château La Chenade. Un vin fabulos.”
Producător
Denis Durantou a devenit celebru datorită extraordinarului lui domeniu din Pomerol, Château L'Eglise Clinet, dar și-a întins aripile și asupra Saint Emilion-ului, Lalande de Pomerol-ului și Castillon-ului. An după an, La Chenade, Montlandrie sau Saintayme se situează în top-ul vinurilor cu cel mai bun raport calitate-preț din Bordeaux.
Din păcate, Denis Durantou s-a stins din viață în 2020, după o luptă grea cu cancerul. Cele trei fiice ale sale, Alix, Noemie și Constance, îi duc munca mai departe cu ajutorul oenologului Olivier Gautrat care a lucrat cu Denis Durantou timp de 20 de ani. Moștenirea nu e ușoară, căci tatăl lor a fost respectat și recunoscut pentru precizia, prospețimea și eleganța vinurilor sale. ”El intervenea foarte puțin, ceea ce a făcut o mare diferență. Merlot poate fi un vin opulent, greu. Dar, dacă-l tratezi cu eleganță, poți face un vin minunat. Vinurile lui Durantou îmbătrânesc incredibil de bine, sunt foarte proaspete și vivace. Sunt ca el. Precizie, educație, seriozitate...și veselie.” spunea Fiona Morrison, directorul Thienpont Wine, pentru Wine Spectator.