Producător
Clasificat 2e grand cru classé la clasificarea oficială din 1855, Château Brane-Cantenac se mândrește cu o istorie de 300 de ani. Domeniul situat aflat în proprietatea familiei Lurton de patru generații produce unele dintre cele mai surprinzătoare vinuri din AOC Margaux.
Proprietatea menționată pentru prima oară în secolul al XVII-lea a purtat numele proprietarilor succesivi: mai întâi, Hostein și apoi, în secolul al XVIII-lea, Gorce. După ce familia i-a fost decimată în timpul Revoluției, tânăra moștenitoare Marie-Françoise de Gorce, rămasă orfană, este nevoită să vândă domeniul care intră în proprietatea Baronului Hector de Brane, cel care tocmai vânduse Brane-Mouton (astăzi, Mouton-Rothschild). În 1838, fiul său, Jacques Maxime de Brane, viticultor talentat și supranumit ”Napoléon al viilor”, schimbă numele domeniului din Gorce în Brane-Cantenac, alăturând numelui său pe cel al satului. Lipsit de moștenitori, el decide să vândă. Astfel, în 1866, proprietari devin vecinii săi de la Château d’Issan, familia Roy. Jacques Maxime de Brane a rămas consilier al cramei până la moartea sa, zece ani mai târziu. Astăzi, el este considerat una dintre figurile legendare ale vinului bordelez.
Familia Roy a continuat munca prietenului lor, devenind competiția directă a celebrului Château Margaux. Însă, după primul război mondial, domeniul în pericol de a fi abandonat este vândut unui consorțiu de viticultori și negocianți, Société des Grands Crus de France, proprietar, de asemenea, al Château Margaux.
În 1925, odată cu desființarea Societății, Brane-Cantenac devine proprietatea lui Léonce Récapet, unul dintre acționari și proprietar al Château Bonnet care a cumpărat și 40% din Château Margaux. Ajutat de ginerele său, François Lurton, el reușește să supraviețuiască unei perioade economice extrem de dificile. Totuși, după cel de-al doilea război mondial, François Lurton se vede nevoit să-și vândă cota parte din Château Margaux, păstrând Brane-Cantenac care în 1954 îi revine fiului său Lucien. De formație inginer agronom și, totodată, viticultor pasionat, dar și un om extrem de pragmatic, Lucien readuce domeniul în prima ligă a apelațiunii.
Tată a 11 copii, în 1992, el decide să facă loc viitoarei generații și împarte copiilor cele 11 Château-uri, dintre care șase crus classés. Brane-Cantenac a revenit fiului său Henri care îl conduce și azi. Oenolog cu studii serioase, preocupat de tehnologie și cercetare a solului, el respectă cu strictețe filosofia familiei care a pus întotdeauna pe primul loc calitatea. Henri este renumit pentru vinurile sale rafinate, aromate, complexe și echilibrate care fructifică la maximum terroir-ul excepțional.
Prin eforturile lui Henri, astăzi, peste 20% din vii sunt cultivate organic, iar pe 4 ha se folosesc și tehnici biodinamice. Trei hectare din apelațiunea Haut-Médoc sunt dedicate vinurilor albe, ele fiind plantate cu 80% Sauvignon-Blanc și 20% Sémillon.
Pentru a evita pierderile datorate declasificărilor, domeniul produce și un doilea vin, Le Baron de Brane, urmat de cel de-al treilea vin, Margaux de Brane, produs preponderent din Merlot din viile cele mai tinere.