Château Poujeaux Moulis-en-Médoc 2020
Perioada optimă de consum: 2025-2046
Producător: Château Poujeaux - AOC Moulis-en-Médoc
Proprietar: Philippe Cuvelier, proprietar, de asemenea, al Clos Fourtet
Oenolog-consultant: Stéphane Derenoncourt
Soi: 54% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 6% Petit Verdot
Culoare: roșu închis-purpuriu profund
Miros: buchet foarte precis și focusat de mure, cedru, mentă cu adieri de frunze de ceai
Gust: proaspăt, vibrant, corp mediu, cu tanini ușor cretoși și sfârșit salin, persistent
Recomandări gastronomice: preparate sățioase și aromate din carne roșie - vită, vițel, miel - și rață afumată
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16-18°C
Vinificare: 12 luni în baricuri de stejar franțuzesc 30-40% noi. Maturat în baricuri 30% noi.
93 Puncte James Suckling: ”Caracter prăfos, cu cireșe negre și coacăze, dar și cu aluzii de cacao, pământ ud și ciuperci crude. Corp mediu spre plin, tanini fermi, catifelați care continuă să evolueze în timpul evoluției pe palatinul dominat de fructe negre. Un Poujeaux musculos cu sfârșit picant și de ciocolată. Încercați-l după 2026.”
Ediția 2019 - 96 Puncte Wine Enthusiast: ”Acest vin este plin de potențial. Etalează tanini opulenți, arome concentrate de fructe negre și o aciditate frumoasă în final. Cu siguranță, va îmbătrâni frumos.”
- 94 Puncte Vinous: ”Poujeaux 2019 are un buchet foarte precis și focusat de mure, cedru, mentă cu adieri de frunze de ceai, unul dintre cele mai complexe pe care l-am întâlnit în ultimii ani la acest domeniu eminent. Pe palatin, are corp mediu, este proaspăt, vibrant, cu tanini ușor cretoși și sfârșit salin, persistent. Cu structură bună, acest Moulis merită să fie lăsat să evolueze mult timp în sticlă.”
- 93 Puncte James Suckling: ”Buchet și arome foarte atrăgătoare de ciocolată, chili roșu și cedru. De asemenea, lavandă. Corp mediu cu tanini fermi, cizelați și sfârșit catifelat. Textură frumoasă. Încercați-l după 2024.”
Producător
Istoria Château Poujeaux începe în Evul Mediu, când domeniul era o signorie dependentă de Latour Saint-Mambert, viitorul Château Latour. Primele vinuri de la Poujeaux au fost produse în secolul al XIX-lea, odată cu câștigarea independenței.
În 2008, proprietatea a fost cumpărată de familia Cuvelier, proprietară a Châteaux Clos Fourtet. Noii proprietari au venit cu o energie nouă și cu ambiția de a face din Poujeaux un domeniu de top. Astăzi, Poujeaux este condus de Matthieu Cuvelier și Christophe Labenne care sunt convinși că reușita Château Poujeaux depinde atât de investițiile în calitate făcute de predecesorul lor, Didier Cuvelier (renovarea completă a cramei, reglarea temperaturii, maturarea în butoaie noi) cât și de respectarea tradiției.