Cos d'Estournel G d’Estournel 2019
Perioada optimă de consum: 2024-2034
Producător: Cos d'Estournel 2ème Cru Classé - Saint-Estèphe
Proprietar: Michel Reybier
Oenolog: Dominique Arangoïts
Soi: 86% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon, 1% Cabernet Franc
Culoare: roșu-granat profund
Miros: buchet elegant și maiestos de fructe de pădure uscate, ciocolată, violete, coacăze negre scoase în evidență de note de eucalipt, cimbru și rozmarin
Gust: vivace, piperat, aproape sanguin, cu corp mediu spre plin, tanini fermi, echilibru energic între prospețime și vigoare, sfârșit lung, mătăsos
Recomandări gastronomice: carne de vită şi legume la grătar, friptură de miel, raţă, paste cu feta şi capere, brânzeturi maturate
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 17-18°C
92 Puncte James Suckling: ”Un G bogat și intens cu tone de fructe de pădure uscate și ciocolată. Corp mediu spre plin cu tanini fermi. Se poate bea acum, dar va îmbătrâni frumos.”
Producător
Cos d'Estournel, cel mai important domeniu din Saint-Estèphe, este situat în extrema sudică a apelațiunii, învecinându-se cu celebrul Château Lafite Rothschild din apelațiunea vecină, Pauillac. Numele i-a fost dat de unul dintre foștii proprietari, Louis-Gaspard d'Estournel, la 1810. Ulterior, domeniul a trecut prin mai multe mâini, până când a intrat în posesia familiei Ginestet, în 1917, devenind apoi parte a proprietăților familiilor Ginestet și Prats, sub conducerea cunoscutului oenolog Bruno Prats.
În 2000, domeniul de 100 ha, dintre care 70 ha cultivate cu viță de vie, a fost cumpărat de Michel Reybier, un om de afaceri discret, proprietar, printre altele, al hotelurilor de lux Le Réserve din Geneva, Paris și Ramatuelle.