Château Malartic-Lagravière Rouge 2019
Perioada optimă de consum: 2022 - 2044
Producător: Château Malartic-Lagravière - Grand Cru Classé de Graves, AOC Pessac-Léognan
Oenolog consultant: Eric Boissenot
Soi: 55,9% Cabernet-Sauvignon, 41,3% Merlot, 2,8% Cabernet Franc - vițe vechi de 27 ani, viticultură sustenabilă, Certificare High Environmental Value Nivelul 3 (cel mai mare) din 2015, struguri culeși manual, sortare dublă
Culoare: roșu închis cu tente purpurii
Miros: parfum complex de fructe negre, ciuperci, pământ, flori, tămâie și piatră zdrobită
Gust: corpolent, cu tanini foarte fini, rafinați, catifelați, sfârșit foarte, foarte lung și persistent, cu arome complexe și subtile
Recomandări gastronomice: miel, vițel, pește roșu, trufe
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat 18 luni pe drojdii în butoaie de stejar franțuzesc 65% noi.
96 Puncte James Suckling: ”Arome complexe de fructe negre, ciuperci, pământ, flori și tămâie. De asemenea, piatră zdrobită. Corpolent, cu tanini foarte fini, rafinați, catifelați. Sfârșit foarte, foarte lung și persistent, cu arome complexe și subtile. Va evolua frumos în timp. Beți-l după 2025.”
96 Puncte Jeb Dunnuck: ”Château Malartic-Lagravière 2019 este superb, cu un stil elegant, pur, de un echilibru impecabil. Emană arome de cireșe negre coapte, coacăze, frunze de tutun și stejar picant, cu note perfecte de pământ ars, are corp mediu spre plin, este stratificat și impecabil integrat, cu tanini superbi și sfârșit nemaipomenit. Nu este un blockbuster, dar excelează prin eleganță, echilibru și complexitate. Va ține 20+ ani.”
Producător
Domaine de Lagravière, renumit pentru calitatea terroir-ului său, a fost cumpărat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de Contele Hippolyte de Maurès de Malartic, descendentul unei vechi familii nobiliare din Armagnac și care s-a distins în Bătălia de la Quebec din 1756.
În 1850, domeniul a fost cumpărat de Doamna Arnaud Ricard care, în semn de omagiu pentru foștii proprietari, a adăugat numele Malartic celui de Lagravière. Tot ea a construit clădirea care formează azi aripa stângă a castelului. Domeniul, redenumit Malartic-Lagravière, a rămas în familia sa timp de 140 de ani, fiind condus numai de femei.
Între 1947-1990, de conducerea proprietății s-a ocupat Jacques Marly, în urma căsătoriei cu stră-strănepoata Doamnei Ricard. Apoi, domeniul a fost cumpărat de Champagne Laurent-Perrier care a ridicat ștacheta atât în vie cât și în cramă. Acum a fost creat și cel de-al doilea vin, numit inițial Le Sillage de Malartic. Destul de repede, în 1997, domeniul a fost vândut cuplului belgian Alfred-Alexandre și Michèle Bonnie care a început o asiduă muncă de renovare, din dorința de a-i reda strălucirea pierdută. Pe lângă restaurarea castelului, cei doi soți au construit o cramă nouă și au cumpărat noi parcele de vie. În 1998, se făcea primul vin în crama cea nouă. Construită de arhitectul Bernard Mazières, clădirea a fost așezată pe deal, făcând posibilă transportarea strugurilor prin forța gravitațională – o abordare inovativă la vremea aceea. Tot acum, “La Minerve”, corabia Amiralului Malartic, devine simbolul proprietății, ea continuând să apară pe etichete până în zilele noastre.
La sfârșitul anului 2005, proprietatea s-a extins prin cumpărarea domeniului învecinat Château Gazin-Rocquencourt și a DiamAndes, din Argentina, ajungând, astfel, la 200 hectare de vie situate pe ambele țărmuri ale Atlanticului.
Astăzi, Véronique și Jean-Jacques Bonnie, deveniți co-proprietari, au două priorități: adaptarea viilor la noile provocări climatice, de mediu și sociale, dar și transformarea acestui loc magic într-un loc deschis vizitatorilor cărora le oferă o experiență de neuitat.