Château Smith Haut Lafitte Grand Cru Classé de Graves Rouge 2019
Perioada optimă de consum: 2028 - 2060
Producător: Château Smith Haut Lafitte - AOC Pessac-Léognan, Bordeaux
Proprietar: Familia Cathiard
Soi: 59% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot - vițe vechi de 48 ani, struguri nedesciorchinați
Culoare: roșu închis, aproape negru
Miros: buchet debordant de fructe proaspete (zmeură, cireșe, căpșuni); după ce rotiți paharul, apar note mai complexe de condimente, ierburi aromate uscate, fenicul și o ușoară tentă florală
Gust: direct, concentrat, bine echilibrat și corpolent; în ciuda cantității mari de tanini, vinul rămâne catifelat și opulent, cu un echilibru excelent între substanță, densitate și prospețime; textură delicată și precisă, sfârșit foarte lung și complex, pe note de fructe roșii proaspete, lemn dulce și scorțișoară și note tipice ale terroir-ului: fum și cremene
Recomandări gastronomice: carne roșie și albă, ciuperci, vânat, preparate gratinate, jambon, legume, brânzeturi moi sau tari
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 18°C
Fermentat în butoaie mici de stejar la 28°C. Maturat 18 luni pe drojdii în baricuri 60% noi, produse în dogăria cramei.
99 Puncte James Suckling: ”Buchet intens de mure și grafit, dar și violete uscate, cerneală și un pic de asfalt. Corpolent, cu tanini minunat integrați care învăluie palatinul și, apoi, vă ajută să ajungeți la profunzimea vinului. Postgust de creion și coacăze negre. Bine legat, cu textură de cașmir. Un vin complet care incită la meditație. Încercați-l după 2028.”
Ediția 2018 - 98 Puncte James Suckling
- 97+ Puncte Parker
Ediția 2017 - 97+ Puncte Parker: ”Smith Haut Lafitte 2017 impresionează chiar de la început cu parfumul puternic de coacăze roșii calde, mure coapte în cuptor și crème de cassis, cu aluzii de prăjitură cu mirodenii, trandafiri uscați, tufăriș și mină de creion, plus o adiere de violete confiate. Cu corp mediu spre plin, pe palatin etalează arome fantastice de fructe roșii și negre, încadrate de tanini frumoși, fermi și rotunzi, o prospețime perfectă și postgust lung și parfumat.”
- 97 Puncte James Suckling: ”O profunzime minunată a fructului, cu note de mure, pământ umed, ciuperci, ciocolată neagră și violete. Corpolent, concentrat și puternic, cu tanini polisați. Sfârșit consistent. Liniar și focusat.”
Producător
În 1365, Verrier Dubosc semna primele documente păstrate despre acest domeniu, în care sunt menționate și câteva vinuri. Apoi, la mijlocul secolului al XVIII-lea, proprietatea trece în mâinile lui George Smith, un negustor scoțian de vinuri care i-a dat numele său. În 1842, castelul este cumpărat de Lodi Martin Duffour-Dubergier, primar al Bordeaux-ului și semnatar al Clasificării de la 1855, care l-a ridicat la rangul de Grand Cru Exceptionnel. Ulterior, în 1958, Louis Eschenauer, un negustor celebru, cumpără domeniul ale cărui vinuri le vindea încă de la începutul secolului al XX-lea. Prestigioasa istorie a acestui loc unic ia o nouă turnură în 1990, când intră în proprietatea campionului olimpic de schi Daniel Cathiard care-l scoate din penumbră, transformându-l într-unul din domeniile de frunte din Graves. El a redus la minimum cantitatea de produse chimice și ierbicide folosită în vie, a modernizat complet crama, a crescut proporția de butoaie noi folosite la maturare și, nu în ultimul rând, a apelat la serviciile a trei consultanți celebri, unul dintre ei fiind, bineînțeles, Michel Rolland. Cele 55 ha de vie ale domeniului sunt situate pe o creastă cu pietriș, la est de Château Haut-Bailly. Vinurile roșii sunt fermentate în inox și maturate în butoaie de stejar 50% noi timp de 15-18 luni, fiind îmbuteliate fără a fi limpezite și filtrate . Nu e de mirare că fiicele lui Daniel și Florence Cathiard au moștenit talentul în afaceri al părinților. Mathilde Thomas-Cathiard și soțul ei Bertrand Thomas au înființat Laboratoarele Caudalie, vestite în întreaga lume pentru produsele cosmetice exclusiviste din sâmburi și lăstari de viță. Iar Alice Tourbier Cathiard conduce, împreună cu soțul ei Jérôme, două lanțuri hoteliere de vis: Les Sources de Caudalie, Palace Champêtre, plus Les Etangs de Corot din Versailles.