Château Taillefer Pomerol 2020
Perioada optimă de consum: 2024 - 2039
Producător: Château Taillefer - Pomerol
Proprietar: Bernard Moueix
Soi: 85% Merlot, 15% Cabernet Franc - viticultură sustenabilă, selecție parcelară, vițe vechi de 35 ani
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: nas proaspăt de prune picante, coacăze negre și o aluzie de ciuperci și grafit
Gust: proaspăt, lung, picant și liniar cu corp mediu și tanini fermi
Recomandări gastronomice: antricot de vită, piept de rață la grătar, brânzeturi maturate sau cu gust puternic
Alcool: 15%
Temperatura de servire: 18-19°C
Număr de sticle produse: cca 40.000
Fermentat în cuve de beton cu temperatură reglată. Maturat 12 luni în baricuri 40% noi.
Vă sfătuim să decantați vinul cu 4 ore înainte de a-l bea.
92 Puncte James Suckling: ”Nas proaspăt de prune picante, coacăze negre și o aluzie de ciuperci și grafit. Corp mediu, proaspăt cu tanini fermi. Lung, picant și liniar. 85% Merlot, 15% Cabernet Franc.”
Ediția 2019 - 93 Puncte Decanter: "Nas de ierburi aromatice cu arome de tufăriș și parfum delicat de fructe roșii și negre. Pe palatin, debordează de fructe albastre cu nuanțe de lemn dulce și ciocolată neagră. Îmi place natura lui serioasă. Puternic și bine definit. Fructul este susținut de taninii catifelați care îi conferă o musculatură care complimentează nucleul aromatic senzual de fructe negre. Asamblaj de 85% Merlot, 15% Cabernet Franc. Beți-l între 2024-2034.”
- 92 Puncte James Suckling: ”Cireșe negre, prune negre, flori uscate, cimbru și praf de copt. Aciditate proaspătă. Sfârșit proaspăt și picant. 85% Merlot, 15% Cabernet Franc. Beți-l începând din 2024.”
Producător
Prima atestare documentară, din 1776, a acestui domeniu de pe platforma Pomerolului i se datorează geografului Pierre de Belleyme, cel pe care Ludovic al XV-lea l-a însărcinat în 1761 să cartografieze teritoriul dintre Gironde și Aveyron, lucrare care i-a luat mai bine de douăzeci de ani.
În 1923, această proprietate istorică, cu un terroir remarcabil, este cumpărată de negustorul de vinuri Antoine Moueix care decide să devină viticultor. Château Taillefer avea să fie prima sa achiziție bordeleză. Agricultor din tată în fiu, el se pricepea foarte bine la pământ și a recunoscut imediat potențialul acestui terroir care-și datorează numele faimoaselor depozite de oxizi de fier caracteristice Pomerolului. În vechime se spunea chiar că, în viile de la Taillefer, plugul ”ara fier” (taille fer, în fr.).
În 2013, administrarea domeniului de 12 ha, unul dintre cele mai mari de pe cele doar 800 ha ale Pomerolului, a fost încredințată celei de-a cincea generații: Claire Moueix și soțul său Cyril Basteau.