Château Ausone Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé A 2019
Perioada optimă de consum: 2029-2065
Producător: Château Ausone - Saint-Émilion
Soi: 65% Cabernet Franc, 35% Merlot - viticultură organică, vițe vechi de peste 50 ani
Culoare: roșui-purpuriu închis
Miros: parfumat, senzual și floral, de fructe roșii de pădure, mure, zmeură, coacăze negre, lemn de santal și adieri de trufe
Gust: foarte fin, corpolent, cu o puritate fabuloasă a fructului, tanini incredibil de polisați, cu textura celei mai fine catifele; mineral, cu subtonuri de piatră în finalul care persistă minute în șir
Recomandări gastronomice: mezeluri, ciuperci, vânat, jambon, carne roșie, legume la grătar, brânzeturi
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 14-16°C
Vinul este fermentat în cuve de lemn termoreglate și maturat 20 de luni în butoaie de stejar.
100 Puncte James Suckling: ”Miroase ca un buchet de flori, dar are și mure, zmeură și coacăze negre. De asemenea, lemn de santal. Corpolent, cu tanini incredibil de polisați care au textura celei mai fine catifele. Pe palatin este foarte fin, cu o puritate fabuloasă a fructului. Mineral, cu subtonuri de piatră în final. De natură clasică. Esența Ausone-ului. Din struguri cultivați organic. Mai bun după 2027.”
99 Puncte Vinous
Producător
Numit după poetul roman Ausonius, care a avut o vie în Saint-Emilion, domeniul de 7,3 ha beneficiază, se spune, de cel mai bun terroir din Saint-Emilion, situat la 75 m altitudine, cu orientare sudică, pe pante de argilă și calcar, protejate de vânturile reci din nord.
Înființat de familiile Chatonnet și Cantenant, în ultimele două decenii Château Ausone a aparținut familiilor Vauthier și Dubois-Challon. A dus-o destul de greu până în 1997, când actualii proprietari, Alain Vauthier și sora sa Catherine, și-au despăgubit mătușa Hélyette Dubois-Challon, devenind proprietari unici. Astăzi, domeniul este condus de Alain Vaulthier, ajutat fiind de fiica sa Pauline, un foarte bun oenolog. Un impact deosebit l-a avut angajarea renumitului Michel Rolland ca oenolog-consultant.