Château Cheval Blanc 1er Grand Cru Classé A 2014
Perioada optimă de consum: 2026 - 2040
Producător: Château Cheval Blanc - Saint-Emilion
Proprietar: Bernard Arnault și familia Frère
Soi: 55% Merlot, 45% Cabernet Franc, - vii vechi de peste 40 ani, struguri culeși manual
Culoare: roșu-purpuriu profund
Miros: de o mare puritate aromatică, caracterizată de o complexitate uluitoare, în care notele de fructe roșii (zmeură, cireșe pietroase) se împletesc cu cele de fructe negre (dulceață de coacăze, mure, afine); registrul floral este delicat, cu note de trandafiri și violete; prospețimea (mentă proaspătă, eucalipt) și mineralitatea (grafit, cretă) completează paleta aromatică foarte puternică; în ansamblu, nasul este concentrat și caracterizat de o strălucire aromatică foarte specială și de o mare puritate, în care semnele îmbătrânirii sunt imperceptibile - semn că anul de recoltă va fi unul mare
Gust: atacul sincer și puternic face loc unei senzații gustative în care densitatea și fermitatea taninilor se topesc într-o onctuozitate fără egal; trama vinului continuă prin textura rasată și elegantă care acompaniază aromele proaspete și complexe; lungimea incredibilă a vinului se regăsește în finalul proaspăt și elegant; pe scurt, un vin cizelat și gurmand, complex și de o lungime excepțională pentru un Saint-Emilion atât de tânăr
Recomandări gastronomice: toate preparatele clasice din carne de vițel, porc, vită, miel, rață, vânat, friptură de pui, carne la grătar, preparate asiatice, ton, ciuperci, paste sățioase
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 15,5°C
Număr de sticle produse: 150.000
Descrierea producătorului: ”O frumoasă culoare roșu-rubiniu intens. Buchetul bogat și elegant reflectă o intensitate impresionantă și evoluează spre un buchet de lemn de cedru. Aromele de fructe de pădure negre și roșii îi conferă un amestec armonios de mure, coacăze negre, cireșe și zmeură. De asemenea, există supratonuri impetuoase de fruct și florale amintind de trandafiri. Principalii descriptori ai buchetului acestei ediții sunt splendoarea aromatică și precizia. Prima impresie gustativă este curată și puternică, opulentă chiar. Mijlocul evoluției pe palatin dezvăluie o fructuozitate abundentă și o textură onctuoasă, cu o bogăție care învăluie perfect densitatea și concentrarea taninilor frumoși și maturi. Postgustul proaspăt și elegant este remarcabil de lung.”
97 Puncte Wine Spectator: ”Vinul are deja niște arome de vis, cu note de ceai Lapsang souchon, trabuc care arde mocnit și cărbune rece, care urcă spre nucleul intens dar suplu de coacăze, smochine și gem de mure. O notă de argilă care se păstrează până la sfârșit îi conferă o linie de bas năucitoare și dătătoare de dependență. Va fi cel mai bun între 2026-2040.”
96 Puncte James Suckling: ”Arome de căpșuni, flori și petale de trandafir. Corp mediu spre plin, cu un rafinament și finețe extraordinare. Textura este remarcabil de mătăsoasă. Un vin definit de eleganță și armonie. Foarte lung. Încercați-l în 2022, dar e deja (martie 2017) o bucurie.
96 Puncte Parker: ”Un Cheval Blanc serios, pentru oenofili serioși.”
96 Puncte Wine Enthusiast
Ediția 2012 - 95+ Puncte Parker: ”De culoare roșu-granat mediu spre închis, Cheval Blanc 2012 evidențiază arome frumoase de coacăze, cireșe negre calde și jeleu de coacăze roșii, cu subtonuri de cedru, tufăriș, condimente indiene și pământ ud. Cu corp mediu spre plin, are o energie și o prospețime minunată pe palatin, cu o frumoasă natură eterică și sfârșit lung, mineral. Această frumusețe de de vin, de o eleganță cizelată, ar trebui să-și atingă vârsta optimă de consum în câțiva ani buni și să mai poată fi păstrat în pivniță alți 20+ ani.”
96 Puncte Jeb Dunnuck: ”Un vin somptuos și parfumat. Bogat, cu textură catifelată care ascunde taninii negri și scoate în evidență aromele bogate de prune. Textura densă este echilibrată de aciditatea proaspătă și postgustul fructat. Beți-l începând din 2024.”
94-97+ Puncte Wine Spectator
18,5 Puncte Decanter
18,5 Puncte Jancis Robinson