Château Pavie Macquin Saint-Émilion Grand Cru Classé 2020
Perioada optimă de consum: 2026-2056
Producător: Château Pavie Macquin - Saint-Émilion
Oenolog: Stéphane Derenoncourt și Nicolas Thienpont
Soi: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Culoare: roșu-rubiniu închis cu tente violet
Miros: tone de trandafiri și fructe negre (mure)
Gust: corpolent, dar bine-legat și elegant, cu focusare și fermitate reale și tanini impecabil integrați; mineralitate și persistență foarte frumoase
Recomandări gastronomice: carne roșie, vânat cu pene, brânzeturi maturate
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
100 Points Vinous: "Pavie Macquin 2020 este senzational. Bogat, închis și exploziv, 2020 echilibrează bogăția naturală, care este o semnătură a cramei, cu un nivel de energie și vigoare pe care nu l-am mai văzut aici în ultima perioadă. Rezultatul este un Pavie Macquin impunător, care impresionează enorm. În acest an, regizorul Nicolas Thienpont nu a folosit Cabernet Sauvignon, așa că amestecul este format din 80% Merlot și 20% Cabernet Franc, cu Franc-ul aducând prezență aromatică, energie și adâncire. Ce lovitură totală!"
Ediția 2019 - 97 Puncte James Suckling: ”În nas, tone de trandafiri și fructe negre (mure). Corpolent, dar bine-legat și elegant, cu focusare și fermitate reale și tanini impecabil integrați. Mineralitate și persistență foarte frumoase. Un vin foarte serios pentru anul de recoltă și pentru pivniță. Încercați-l după 2025.”
97 Puncte Decanter: ”Atac floral dominat de violete care te lovește cu toată gama de fructe negre concentrate și condimente. Un vin de o calitate atât de mare încât se distinge de toate celelalte. Plin de nuanțe - când crezi că s-au terminat, se instalează o nouă aromă. Textura este controlată și precisă; pur și simplu, un terroir și o vinificare excelente. L-am gustat de două ori, la distanță de o săptămână și se deosebește prin profunzime și sfârșitul stratificat.”
96+ Puncte Parker
96+ Puncte Jeb Dunnuck
95-97 Puncte Vinous
Ediția 2018 - 98 Puncte Decanter: ”Incredibil de bun. Deloc excesiv, are nuanțe, savoare și eleganță, cu spațiu între linii. Nu-și sacrifică focusarea, dar îți dă șansa de a urca la bord și a-l însoți pe toată durata drumului. Îmi place foarte mult calitatea fructului de mur și Loganberry (un hibrid de mur și zmeură) și tușa de austeritate care aduce o notă de ciocolată amăruie în final. Cu tanini puternici, nu este nicio îndoială că va îmbătrâni frumos, dar este extrem de băubil și acum. L-am gustat de mai multe ori și m-a fermecat de fiecare dată. Anul meu de recoltă preferat de la această proprietate.”
- 97+ Puncte Jeb Dunnuck
- 97 Puncte Parker
- 97 Puncte James Suckling
Producător
Situat între Château Pavie și Château Pavie-Decesse, Pavie Macquin are un fondator ilustru care a făcut istorie în Saint-Émilion: Albert Macquin, inginer agronom, a trăit între 1852 -1911 și a devenit cunoscut ca ”omul reconstrucției”, el fiind cel care a introdus plantele grefate menite să salveze viile devastate de filoxeră, iar în 1887 producea peste un milion de astfel de plante. Profesorul Henri Enjalbert spunea despre el că: ”Albert Macquin a fost, timp de peste 30 de ani, marele maestru al transformării viilor din Saint-Émilion.” Totodată, el este cel care, începând din 1887, a cumpărat château La Serre, Peygenestou (5 ha), Pavie-Chapus (3,7 ha), Pavie-Pigasse 5,7 ha) - în total, aproape 26 hectare care formează astăzi Château Pavie Macquin.
Actualii proprietari, strănepoții lui Albert Macquin, familiile Corre și Charpentier, au același atașament profund față de acest terroir admirabil. În anii 1990, calitatea vinurilor lor a crescut considerabil, în urma cooptării unui duet imbatabil: Stéphane Derenoncourt, urmat la scurt timp de Nicolas Thienpont, actualul administrator.