Producător
Cunoscut pentru vinurile sale puternice și corpolente, domeniul Montrose are o istorie care începe la 1700, când era un cunoscut domeniu de vânătoare. El a devenit domeniu viticol după ce a fost cumpărat de Alexandre de Ségur, proprietar al altor proprietăți ilustre din Bordeaux: Château Mouton, Château Lafite și Chateau Latour. În momentul în care i-a dăruit domeniul fiului său Nicolas Alexandre, acesta se numea La Lande de l’Escargéon. La scurt timp, în 1778, Alexandre l-a vândut lui familiei Dumoulin. La începutul anilor 1800, Montrose-ul de azi era parte din domeniul Calon Ségur. El a fost redescoperit de Etienne Théodore Dumoulin după moartea tatălui său. Etienne este cel care, în 1815, a plantat primele vițe și a construit facilitățile necesare pentru producerea vinului. Așa începea primul capitol al unei istorii de peste două secole.
La marea clasificare din 1855, Château Montrose devenea Grand Cru - o realizare spectaculoasă pentru o vie de doar 40 de ani. Încurajat de această reușită, Etienne Théodore Dumoulin a continuat să extindă via. La moartea sa din 1861, el lăsa moștenire 92 ha, suprafața de azi a domeniului.
Apoi, în 1866, Montrose este cumpărat de Mathieu Dollfus, un industriaș din Alsacia, care trece la reorganizarea sa. El a modernizat facilitățile, a construit unele noi și a introdus noi metode de cultivare și de producere a vinului. Din vie până în cramă, Montrose a ajuns să dispună de cea mai bună tehnologie a timpului. Dar Mathieu Dollfus a fost și un pionier într-ale resurselor umane. El a creat condiții de locuit și de muncă ideale, unice și generoase pentru angajați: locuințe pe domeniu, asistență medicală gratuită și împărțirea profitului. Prin crearea satului Montrose, el a avut o influență majoră asupra vieții domeniului. Antreprenor vizionar, el a reușit să oprească răspândirea filoxerei și să salveze via prin instalarea unei mori de vânt care pompa apă dintr-o izvor subteran, inundând pământul. Moara, păstrată de-a lungul generațiilor, este astăzi unul dintre simbolurile domeniului.
Urmând exemplul lui Mathieu Dollfus, între anii 1896 și 2006 este rândul familiei Charmolüe să conducă domeniul către stabilitate și excelență. Astfel, timp de peste un secol, reputația Montrose a crescut constant, aici producându-se vinuri legendare, chiar și în condiții dificile, precum marea criză economică și cele două războaie mondiale. Ulterior, în 1960, Jean-Louis Charmolüe a replantat via și a modernizat facilitățile, consolidând poziția Montrose ca producător al unora dintre cele mai bune vinuri din Médoc.
După trei generații din familia Charmolüe, în 2006, Château Montrose a fost cumpărat de Martin și Olivier Bouygues, proprietari ai colosului industrial cu același nume. Iubitori ai vinului și conștienți de valoarea domeniului, ei au trecut la o reconstrucție spectaculoasă, care a durat 7 ani (2007-2013). Proiectul a inclus construcția unei crame revoluționare, de 1.000 m² și o înălțime de 11 m, unde vinul poate îmbătrâni în condiții ideale și instalarea unui sistem geotermal și a 3.000 m² de panouri solare. totodată, 50% din vie este cultivată organic. Nu în cele din urmă, cei doi frați au decis să păstreze intactă arhitectura de secolul al XVIII-lea a castelului.