Château Montrose Saint Estèphe 2ème Grand Cru Classé 2020
Perioada optimă de consum: 2027-2077
Producător: Château Montrose - Saint Estèphe
Proprietari: Martin și Olivier Bouygues
Soi: 71% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 5% Cabernet Franc
Culoare: roșu-rubiniu foarte închis, profund și intens, cu o densitate incredibilă
Miros: delicat și foarte complex, cu arome de fructe negre și flori albe însoțite de note afumate subtile
Gust: elegant și foarte precis, cu atac corpolent, de o opulență aromatică excepțională; puternic și mătăsos, cu o finețe și o lungime incredibile
Recomandări gastronomice: friptură sau grătar de vițel, porc, vită, vânat; brânzeturi tari sau moi
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 17-19°C
Maturat în butoaie de stejar franțuzesc 60% noi.
100 Puncte Parker: "Surpassing the 2019 and rivaling the 2016 as this estate's finest vintage of the last few decades, the 2020 Montrose is a monument in the making. Wafting from the glass with aromas of violets, dark berries, licorice, loamy soil, black truffle and subtle spices, it's full-bodied, deep and layered, with a seamless, elegantly muscular profile, terrific purity and energy, beautifully powdery tannins and a long, resonant finish. It checks in at 13.7% alcohol, the same as the superb 2009, but it is even deeper, more vibrant and more complex than the 2009. This will be worth a special effort to seek out and only confirms Montrose's status as one of the contemporary Médoc's leading estates and a de facto first growth. Best after 2030."
Ediția 2018 - 100 Puncte Jeb Dunnuck: ”Un vin corpolent de mare forță și, totodată, un vin perfect, Château Montrose 2018 este un asamblaj de 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc și 2% Petit Verdot. Etalând o culoare roșu-rubiniu profund și nivele impresionante de crème de cassis și mure cu note de tutun, mină de creion, pământ ars și ciocolată, este profund, opulent și incredibil de concentrat pe palatin, fără să facă economie de profunzime de mijlocul evoluției pe palatin, tanini sau lungime. Aduce cu o versiune mai proaspătă a ediției 2003, cu toate că are mai mult Cabernet Sauvignon și mai puțin Merlot. Are mineralitatea clasică a casei, dar bănuiesc că va fi bun de băut de peste 5-6 ani și va evolua devenind o legendă a epocii moderne a vinului acestui terroir.”
98+ Puncte Parker
98 Puncte James Suckling
98 Puncte Decanter
Producător
Cunoscut pentru vinurile sale puternice și corpolente, domeniul Montrose are o istorie care începe la 1700, când era un cunoscut domeniu de vânătoare. El a devenit domeniu viticol după ce a fost cumpărat de Alexandre de Ségur, proprietar al altor proprietăți ilustre din Bordeaux: Château Mouton, Château Lafite și Chateau Latour. În momentul în care i-a dăruit domeniul fiului său Nicolas Alexandre, acesta se numea La Lande de l’Escargéon. La scurt timp, în 1778, Alexandre l-a vândut lui familiei Dumoulin. La începutul anilor 1800, Montrose-ul de azi era parte din domeniul Calon Ségur. El a fost redescoperit de Etienne Théodore Dumoulin după moartea tatălui său. Etienne este cel care, în 1815, a plantat primele vițe și a construit facilitățile necesare pentru producerea vinului. Așa începea primul capitol al unei istorii de peste două secole.
La marea clasificare din 1855, Château Montrose devenea Grand Cru - o realizare spectaculoasă pentru o vie de doar 40 de ani. Încurajat de această reușită, Etienne Théodore Dumoulin a continuat să extindă via. La moartea sa din 1861, el lăsa moștenire 92 ha, suprafața de azi a domeniului.
Apoi, în 1866, Montrose este cumpărat de Mathieu Dollfus, un industriaș din Alsacia, care trece la reorganizarea sa. El a modernizat facilitățile, a construit unele noi și a introdus noi metode de cultivare și de producere a vinului. Din vie până în cramă, Montrose a ajuns să dispună de cea mai bună tehnologie a timpului. Dar Mathieu Dollfus a fost și un pionier într-ale resurselor umane. El a creat condiții de locuit și de muncă ideale, unice și generoase pentru angajați: locuințe pe domeniu, asistență medicală gratuită și împărțirea profitului. Prin crearea satului Montrose, el a avut o influență majoră asupra vieții domeniului. Antreprenor vizionar, el a reușit să oprească răspândirea filoxerei și să salveze via prin instalarea unei mori de vânt care pompa apă dintr-o izvor subteran, inundând pământul. Moara, păstrată de-a lungul generațiilor, este astăzi unul dintre simbolurile domeniului.
Urmând exemplul lui Mathieu Dollfus, între anii 1896 și 2006 este rândul familiei Charmolüe să conducă domeniul către stabilitate și excelență. Astfel, timp de peste un secol, reputația Montrose a crescut constant, aici producându-se vinuri legendare, chiar și în condiții dificile, precum marea criză economică și cele două războaie mondiale. Ulterior, în 1960, Jean-Louis Charmolüe a replantat via și a modernizat facilitățile, consolidând poziția Montrose ca producător al unora dintre cele mai bune vinuri din Médoc.
După trei generații din familia Charmolüe, în 2006, Château Montrose a fost cumpărat de Martin și Olivier Bouygues, proprietari ai colosului industrial cu același nume. Iubitori ai vinului și conștienți de valoarea domeniului, ei au trecut la o reconstrucție spectaculoasă, care a durat 7 ani (2007-2013). Proiectul a inclus construcția unei crame revoluționare, de 1.000 m² și o înălțime de 11 m, unde vinul poate îmbătrâni în condiții ideale și instalarea unui sistem geotermal și a 3.000 m² de panouri solare. totodată, 50% din vie este cultivată organic. Nu în cele din urmă, cei doi frați au decis să păstreze intactă arhitectura de secolul al XVIII-lea a castelului.