Château Ducru-Beaucaillou Saint-Julien 2-ème Grand Cru Classé 2016
Perioada optimă de consum: 2026-2076
Producător: Château Ducru-Beaucaillou - Saint-Julien
Soi: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot
Culoare: roșu închis cu tente violet
Miros: buchet gigantic de crème de cassis, espresso, camfor, violete zdrobite, stejar afumat și grafit
Gust: corpolent și concentrat pe palatin, cu aciditatea perfect integrată, tanini în evoluție, textură stratificată, concentrată, o puritate a fructului ieșită din comun și un postgust care nu se mai termină
Recomandări gastronomice: preparate din carne - vițel, porc, vită, miel, rață, vânat, fritură de pui, preparate asiatice, pește gras (somon, ton), paste cu ciuperci, brânzeturi
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat 18 luni în baricuri de stejar franțuzesc 100% noi. Doagele butoaielor sunt uscate în aer liber minimum 6 ani.
100 Puncte Jeb Dunnuck: ”Îmi amintește de 2010, cu statura și clasa sa incredibilă (spre deosebire de stilul mai opulent din 2009). Château Ducru-Beaucaillou 2016 este un vin legendar, născut din geniul lui Bruno Borie care conduce extraordinar de bine acest domeniu. Asamblaj de 85% Cabernet Sauvignon și 15% Merlot, maturat integral în butoaie noi, vinul are un buchet gigantic de crème de cassis, espresso, camfor, violete zdrobite, stejar afumat și grafit. Corpolent și concentrat pe palatin, cu aciditatea perfect integrată, tanini în evoluție, textură stratificată, concentrată, o puritate a fructului ieșită din comun și un postgust care nu se mai termină. Învechiți-l 7-8 ani la sticlă și savurați-l în următorii 50 de ani sau mai mult.”
99 Puncte James Suckling
98+ Puncte Parker
Producător
Ducru-Beaucaillou este unul dintre cele mai vechi domenii din Médoc, cu peste 75 ha plantate cu 70% Cabernet Sauvignon și 30% Merlot. Istoria domeniului care-și datorează o parte din nume, Beaucaillou (piatră frumoasă), terroir-ului unic, cu pământul acoperit de pietre mari începe în secolul al XIII-lea. Din 1720 până în 1797, el a aparținut lui Jacques de Bergeron, un respectat membru al Parlamentului din Bordeaux care a reușit să-și vândă vinurile și dincolo de hotarele Franței, până în țările scandinave, unde erau deosebit de apreciate. Apoi, în 1797, el este cumpărat de prosperul comerciant Bertrand Ducru, în a cărui familie rămâne până în1866. El a investit în extinderea domeniului și a cramei, ceea ce i-a făcut pe urmași să-i adauge numele la numele domeniului. Tot în semn de respect și apreciere, unul dintre urmașii săi, avocat și purtător de cuvânt al Parlamentului, a făcut ca tradiționalul pahar de apă folosit de vorbitorii de la tribuna instituției să fie înlocuit cu un pahar de Ducru-Beaucaillou.
Din 1860, de domeniu s-a ocupat fiica lui Bertrand, Marie-Louise Ravez care a ridicat mult calitatea vinului devenit cel mai scump vin al apelațiunii. Consacrarea a venit odată cu Clasificarea din 1855, când domeniul a fost situat pe cea de-a doua treaptă a podiumului vinurilor din Bordeaux, devenind Deuxième Cru Classé.
În 1866, Ducru-Beaucaillou este vândut unui comerciant celebru, Nathaniel Johnson. Strălucitul inginer, pasionat de Médoc, s-a înconjurat de cei mai mari experți ai vremii și a modernizat proprietatea. Mai mult chiar, cu ajutorul faimosului arhitect Michel-Louis Garros a înălțat și a mărit castelul, iar nu mai puțin cunoscutul peisagist Eugène Bühler a creat parcul plantat cu specii rare. Astfel, castelul, unul dintre cele mai somptuoase din Gironde, a devenit un etalon al luxului, sofisticării și exotismului. În același timp, vinurile Ducru-Beaucaillou cucereau piață după piață.
În 1884, cu ajutorul specialiștilor săi Ernest David și Alexis Millardet, Johnson a creat celebrul ”amestec de Bordeaux”, foarte eficient în combaterea mucegaiului. Mai târziu, în 1904, el devenea primul președinte al Syndicat des Grands Crus Classé din Médoc. Din nefericire, Primul Război Mondial și prohibiția americană i-au afectat foarte grav afacerile și, cu inima strânsă, s-a văzut nevoit să se despartă de Ducru-Beaucaillou, pe care l-a vândut în 1928 lui Fernand Odon Desbarats, un înstărit negustor de vinuri din Médoc. La rândul lui, Debarats a fost victima Marii Crize din anii 1930 și a scos proprietatea la vânzare după numai 10 ani. Vânzarea a trenat câțiva ani, iar, până la urmă, în 1942, domeniul a fost arendat lui Francis Borie, negustor prosper și proprietar al unui grand cru din Pauillac, Château Haut Batailley.
În 1959, Jean-Eugène Borie a preluat afacerea de la tatăl său, a renunțat la negoț și s-a dedicat în întregime domeniului, restaurând viile și crama. Rodul eforturilor sale s-a făcut simțit în a doua jumătate a anilor 1950, când Ducru-Beaucaillou a devenit unul dintre producătorii de frunte din Bordeaux, reputație pe care și-o păstrează și azi.
Monique Borie, soția lui Jean-Eugène, a fost președintele Consiliului de administrație din 1998 până în 2020, când a decis să se retragă. Ea trăiește în continuare la castel, fiind o prezență discretă și rafinată.
Acum, după șaizeci de ani, Bruno-Eugène, continuă cu succes munca părinților săi. Perfecționist neobosit, tocmai a lansat un plan pe 10 ani pentru ”reconstrucția sustenabilă” a viilor și cramei. Restaurarea castelului i-a fost încredințată lui Sarah Poniatowska, fiica fostului monarh polonez Stanislas al II-lea. Acestea, precum și punctajele superlative acordate ediției 2019 demonstrează că Ducru-Beaucaillou se află la apogeu.