Château Gloria Saint-Julien 2016
Perioada optimă de consum: 2020-2035
Producător: Château Saint-Pierre - AOC Saint-Julien
Soi: 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 7% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot
Culoare: roșu-granat profund
Miros: parfum elegant de cireșe dulci, prune, coacăze și ciocolată neagră, cu tușe de tutun, foi de dafin și lavandă și o adiere de pământ prăfos
Gust: complex, bogat, profund și exploziv, vinul are o intensitate fantastică, arome de cireșe roșii dulci, tutun, mentol, lemn dulce și petale de trandafir uscate
Recomandări gastronomice: carne de vită, vițel, pasăre
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat 14 luni în butoaie de stejar 42% noi și 58% la a doua folosire.
96 Puncte Vinous/Antonio Galloni: ”Gloria 2016 este un star incontestabil al acestui an. Bogat, profund și exploziv, vinul are o intensitate fantastică în toate dimensiunile sale. Cireșe roșii dulci, tutun, mentol, lemn dulce și petale de trandafir uscate contribuie, toate, la complexitatea lui. În 2016, Gloria este un adevărat seducător. Va fi și o valoare fabuloasă. Nu știu ce altceva se mai poate spune.”
94 Puncte James Suckling: ”Arome frumoase de coacăze negre și afine. Subtonuri de piatră fierbinte. Corpolent și focusat, cu tanini foarte fini, puternici, superbi. Serios.”
94 Puncte Wine Spectator
94 Puncte Decanter
94 Puncte Jeb Dunnuck
93 Puncte Parker
Producător
Spre deosebire de alte proprietăți renumite din Bordeaux care se laudă cu vechimea lor, Château Gloria a luat ființă în 1942. Ea este creația lui Henri Martin, mulți ani primar al Saint-Julien-Beychevelle și o figură legendară a vinului din Médoc, supranumit ”l'Ame du Médoc” (Sufletul Médoc-ului). Înarmat cu ambiție și răbdare, el a cumpărat parcelă după parcelă de crus classés, ajungând în anii 1970 la 44 hectare de vie din cru-urile cele mai prestigioase ale apelațiunii. Ulterior, au mai fost cumpărate alte 6 ha. Datorită tinereții sale, domeniul nu este clasificat, dar s-a impus ca valoare sigură.
După ce, în 1942, a început să construiască de la zero Château Gloria care avea să devină una dintre proprietățile cele mai cunoscute din Saint-Julien, între 1963-1987, Henri Martin a fost, alături de Jean-Paul Gardère, director al celebrului 1er cru Château Latour. În tot acest timp, a nutrit dorința de a avea propriul său Cru Classé. Visul i s-a împlinit în 1982, odată cu cumpărarea Château Saint-Pierre unde lucrase tatăl său și, deci, îl cunoștea foarte bine.
Astăzi, sub conducerea fiicei sale, Françoise și a soțului ei, Jean-Louis Triaud, proprietățile lui Henri Martin produc unele dintre cele mai căutate vinuri ale apelațiunii.