Domaine Pierre Gelin Fixin Rouge 2017
Perioada optimă de consum: 2019- 2025
Producător: Domaine Pierre Gelin - AOC Fixin Rouge
Soi: 100% Pinot Noir - vițe vechi de 35 ani, sol argilo-calcaros, struguri culeși manual
Culoare: roșu-violet strălucitor
Miros: proaspăt și puternic, de cireșe negre, fier și pământ cu adieri de flori sălbatice
Gust: expresiv și mineral, un pic rustic, cu corp mediu, textură fină, fructuozitate puternică și postgust aromat, pe note de cireșe negre
Recomandări gastronomice: părumbel, rață, fazan
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 14-16°C
Maturat 21 luni în butoaie mari de stejar. Îmbuteliat fără a fi limpezit și filtrat.
90 Puncte Wine Spectator: ”Un vin amplu și robust, cu arome de cireșe negre, fier și pământ. Un pic rustic, cu o fructuozitate puternică și postgust aromat, pe note de cireșe negre. Beți-l până în 2025.”
Apelațiunea Fixin, recunoscută din 1936, dă vinuri ”village” și ”premier cru”. Ea este cunoscută pentru vinul roșu numit și ”vin de iarnă”, de culoare roșu-violet strălucitor. Buchetul constă din arome florale (violete, bujori), de fruct (coacăze, vișine, gutui), de mosc și piperate. Nici aromele de cireșe nu sunt rare. Deseori taninoase în tinerețe, vinurile de Fixin au atacul rotund și textura delicată, ceea ce le conferă un potențial mare de învechire. La rândul lor, vinurile albe de Fixin sunt suave și delicioase.
Producător
Domeniul Pierre Gelin este o proprietate de familie de aproximativ 13 ha situată în satele Fixin și Gevrey-Chambertin. El a fost înființat în 1925 de Pierre Gelin. În 1969, ștacheta i-a fost înmânată lui Stéphen și, apoi, fiului său, Pierre-Emmanuel care este pasionat de viticultura ecologică – atunci când este nevoie de îngrășăminte, se folosesc numai cele naturale, iar frunzele sunt îndepărtate manual. Pentru a proteja mediul, tractoarele sunt spălate numai cu apă de ploaie. Vinificarea se face după metodele tradiționale, dar este adaptată pentru a crește permanent calitatea vinurilor. La Domaine Pierre Gelin, vinurile sunt maturate 20-22 luni în butoaie de stejar, iar procentul de butoaie noi variază în funcție de recoltă pentru a le conferi o notă de lemn cât mai discretă. Ele sunt îmbuteliate la domeniu, după care sunt învechite în pivniță timp de un an sau doi. Bucurându-se de o frumoasă recunoaștere internațională, 50% din vinuri pleacă la export.