Domaine Pierre Gelin Gevrey-Chambertin ”Clos de Meixvelle” 2017
Perioada optimă de consum: 2022- 2033
Producător: Domaine Pierre Gelin - Côte de Nuits, AOP Gevrey-Chambertin
Soi: 100% Pinot Noir - struguri culeși manual, vițe vechi de 52 ani, sol argilo-calcaros
Culoare: roșu granat strălucitor
Miros: complex, intens și focusat, cu note de compot de fructe, tutun, condimente și ciocolată
Gust: cald, dens și rasat, cu corp mediu, textură fermă și arome dominante de lemn dulce într-un nucleu aromatic de fructe coapte; aciditatea frumoasă de fructe roșii tipică apelațiunii Gevrey pune în evidență taninii, ceea ce-i conferă vinului o ușoară austeritate
Recomandări gastronomice: preparate sățioase din miel, vită (bœuf bourguignon), coq au vin, piept de rață, piept de pui, brânzeturi maturate
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
Număr de sticle produse: 9000
Maturat 21 luni în butoaie de stejar.
Vinul poate fi băut tânăr, dacă este carafat, sau poate fi păstrat 9-15 ani.
Clos de Meixvelle este proprietatea exclusivă a Domaine Pierre Gelin. Pierre Gelin a început să lucreze via de 1,8 ha din centrul satului Gevrey-Chambertin - ”meix” înseamnă ”mijloc” în franceza veche - în anii 1940 și a cumpărat-o în 1961.
90 Puncte Wine Spectator: ”Acest vin vânjos este marcat de arome de cireșe, coacăze și tufăriș. Devine mai ferm în final, datorită atât acidității vioaie cât și taninilor bine integrați. Cel mai bine e să-l beți între 2022-2033.”
Ediția 2016 - 94 Puncte Wine Spectator
Producător
Domeniul Pierre Gelin este o proprietate de familie de aproximativ 13 ha situată în satele Fixin și Gevrey-Chambertin. El a fost înființat în 1925 de Pierre Gelin. În 1969, ștacheta i-a fost înmânată lui Stéphen și, apoi, fiului său, Pierre-Emmanuel care este pasionat de viticultura ecologică – atunci când este nevoie de îngrășăminte, se folosesc numai cele naturale, iar frunzele sunt îndepărtate manual. Pentru a proteja mediul, tractoarele sunt spălate numai cu apă de ploaie. Vinificarea se face după metodele tradiționale, dar este adaptată pentru a crește permanent calitatea vinurilor. La Domaine Pierre Gelin, vinurile sunt maturate 20-22 luni în butoaie de stejar, iar procentul de butoaie noi variază în funcție de recoltă pentru a le conferi o notă de lemn cât mai discretă. Ele sunt îmbuteliate la domeniu, după care sunt învechite în pivniță timp de un an sau doi. Bucurându-se de o frumoasă recunoaștere internațională, 50% din vinuri pleacă la export.