Dugat-Py Charmes-Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes 2021
Perioada optimă de consum: 2030–2045
Producător: Domaine Dugat-Py
Soiuri: 100% Pinot Noir
Culoare: Roșu rubiniu profund, cu reflexe granat
Miros: Arome elegante de cireșe și fructe roșii, cu note subtile de pământ umed și lemn nobil
Gust: Corpolent, cu taninuri ferme și o aciditate echilibrată, evidențiind un echilibru între salinitate și dulceață
Recomandări gastronomice: Se potrivește excelent cu carne de rață, gâscă sau alte păsări de vânat
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 16–18°C
Vinificație: Strugurii provin de la vițe de vie vechi, unele având peste 100 de ani, cultivate în climatul Charmes-Chambertin. Vinul este maturat în butoaie de stejar, dintre care o proporție semnificativă sunt noi, pentru a adăuga complexitate și profunzime .
Producător
Dugat-Py este unul dintre domeniile de frunte din Gevrey-Chambertin. Primul proprietar cunoscut este Etienne Bollenot, al cărui fiu, Hugues, se naște în 1645. Tradiția viticolă a familiei continua fără întrerupere, iar Domaine Dugat ia naștere în 1923 când Jeanne Bolnot se căsătorește cu Fernand Dugat. Aproape cincizeci de ani mai târziu, în 1972, Pierre and Michèle Dugat câștigă premiul Tasse d’Or – Cel mai bun Grand Cru roșu al anului, acordat de Alexis Lechine. Apoi, în 1975, fiul lor, Bernard, face primele vinuri ce-i poartă semnătura. În 1994, numele proprietății devine Domaine Dugat-Py, prin adăugarea numelui de familie a soției lui Bernard, Jocelyne, cu care s-a căsătorit în 1979. Totodată, începe să crească și proprietatea, prin cumpărarea de noi vii din mai multe apelațiuni. Astăzi, domeniul ne propune vinuri din Chambertin Grand Cru, Mazis-Chambertin Grand Cru, Mazoyères-Chambertin Grand Cru, Charmes-Chambertin Grand Cru, Gevrey-Chambertin 1er Cru (Petite-Chapelle, Champeaux, Fonteny, Les Corbeaux, La Perrière, Lavaux Saint Jacques), Vosne-Romanée, Pommard La Levrière, Gevrey-Chambertin (Coeur de Roy, Vieilles Vignes, Evocelles), Fixin Clos de Fixey și Bourgogne cuvée Halinard. Din 1996, Loïc se alătură părinților lui și, potrivit La Revue du Vin de France, ”își impune stilul care presupune o intervenție mai mică în vinificare. Vinurile își păstrează puterea și eleganța, dar au câtigat în delicatețe. Viile sunt îngrijite precum o grădină, cu o pricepere rară și atenție la cele mai mici detalii. Proveniți din vițe vechi cu selecție masală, strugurii le conferă vinurilor o densitate unică. Vinificate fără niciun artificiu, cu o proporție importantă de struguri nedesciorchinați, ele sunt colorate, puternice, cu o amprentă extraordinară a terroir-ului și nu-și arată frumusețea decât după câțiva ani de învechire. Domeniul este certificat Bio din 2003.” Într-adevăr, degustarea unei sticle de Dugat-Py după minimum 6-8 ani vă va aminti de eleganța care a dus la renumele marilor vinuri burgunde dinainte de anii 1970 și 1980.