Domaine Dugat-Py Pommard "La Levrière" Vieilles Vignes 2018
Perioada optimă de consum: 2025 - 2055
Producător: Domaine Dugat-Py - Côte de Beaune, AOP Pommard
Soi: 100% Pinot Noir - vițe vechi de 70 ani, sol argilo-calcaros, viticultură Bio din 2003
Culoare: roșu-rubiniu strălucitor
Miros: proaspăt și complex, de zmeură și cireșe completate de aluzii de pământ argilos, lemn dulce, fructe uscate și cafea espresso prăjită
Gust: catifelat, amplu și relativ expansiv pentru un Pommard, cu arome de prună și lemn dulce, corp mediu spre plin, stratificat și cu musculatură elegantă și sfârșit echilibrat
Recomandări gastronomice: preparate sățioase din miel, vită (bœuf bourguignon), coq au vin, piept de rață, piept de pui, brânzeturi maturate
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
Număr de sticle produse: 2000 - 2700
Vinificare tradițională. Maturat 16-18 luni în butoaie de stejar 50% noi. Nefiltrat.
Vinul poate fi băut și tânăr, după ce a stat câteva ore în decantor.
93 Puncte Decanter: ”O abatere rară de la Côte de Nuits, teritoriul de baștină al Dugat-Py, acesta este un vin roșu impresionant obținut de pe o parcelă de 70 de ani cu sol argilos, din apropierea șoselei naționale. Catifelat, amplu și relativ expansiv pentru un Pommard, are 50% lemn nou, arome de prună și lemn dulce și o structură tanică care-l susține.”
91 Puncte Parker: ”Pommard La Levrière 2018 oferă arome complexe de zmeură și cireșe completate de aluzii de pământ argilos, lemn dulce, fructe uscate și cafea espresso prăjită. Cu corp mediu spre plin, stratificat și cu musculatură elegantă, vinul din sticlă este la fel de elegant ca cel băut din butoi, cu tanini fini și aciditate vioaie.
Loïc Dugat-Py a fost din nou printre cei care au cules devreme în Côte de Nuits, începând recoltarea din Charmes-Chambertin în 9 septembrie cu o echipă de 60 de oameni. Ca și mie, îi este greu să aleagă dintre vinurile lui din 2018 - care se numără printre cele mai de succes vinuri ale acestui an și pe care le-am băut din nou împreună, din sticlă. Merită să repet că stilul Dugat-Py a evoluat semnificativ în ultimii ani: randament mic, vițe vechi și selecții masale cu boabe mici - toate acestea înseamnă că vinurile sunt, în mod inevitabil, profunde, concentrate și cu potențial de învechire; dar extractivitatea nu este dusă atât de departe ca mai înainte și - așa cum am spus anul trecut - Loïc a redus de asemenea și procentul de stejar nou. Dacă, până recent, 100% butoaie noi era regula pentru toate premier și grand cru-urile - și, uneori, chiar și pentru apelațiunile comunale - procentul a scăzut mult. Alegerea pădurilor, a tratării și arderii au fost, și ele, rafinate și, cu siguranță, Dugat-Py nu a primit niciodată butoaie mai bune de la Tonnellerie François Frères. În consecință, îi încurajez încă o dată pe cititori să lase deoparte stereotipurile învechite despre stejar excesiv și extracție exagerată și să încerce vinurile de azi, pentru că avem de-a face cu sticle care se numără printre cele mai bune din oferta contemporană a Burgundiei.”
Producător
Dugat-Py este unul dintre domeniile de frunte din Gevrey-Chambertin. Primul proprietar cunoscut este Etienne Bollenot, al cărui fiu, Hugues, se naște în 1645. Tradiția viticolă a familiei continua fără întrerupere, iar Domaine Dugat ia naștere în 1923 când Jeanne Bolnot se căsătorește cu Fernand Dugat. Aproape cincizeci de ani mai târziu, în 1972, Pierre and Michèle Dugat câștigă premiul Tasse d’Or – Cel mai bun Grand Cru roșu al anului, acordat de Alexis Lechine. Apoi, în 1975, fiul lor, Bernard, face primele vinuri ce-i poartă semnătura. În 1994, numele proprietății devine Domaine Dugat-Py, prin adăugarea numelui de familie a soției lui Bernard, Jocelyne, cu care s-a căsătorit în 1979. Totodată, începe să crească și proprietatea, prin cumpărarea de noi vii din mai multe apelațiuni. Astăzi, domeniul ne propune vinuri din Chambertin Grand Cru, Mazis-Chambertin Grand Cru, Mazoyères-Chambertin Grand Cru, Charmes-Chambertin Grand Cru, Gevrey-Chambertin 1er Cru (Petite-Chapelle, Champeaux, Fonteny, Les Corbeaux, La Perrière, Lavaux Saint Jacques), Vosne-Romanée, Pommard La Levrière, Gevrey-Chambertin (Coeur de Roy, Vieilles Vignes, Evocelles), Fixin Clos de Fixey și Bourgogne cuvée Halinard. Din 1996, Loïc se alătură părinților lui și, potrivit La Revue du Vin de France, ”își impune stilul care presupune o intervenție mai mică în vinificare. Vinurile își păstrează puterea și eleganța, dar au câtigat în delicatețe. Viile sunt îngrijite precum o grădină, cu o pricepere rară și atenție la cele mai mici detalii. Proveniți din vițe vechi cu selecție masală, strugurii le conferă vinurilor o densitate unică. Vinificate fără niciun artificiu, cu o proporție importantă de struguri nedesciorchinați, ele sunt colorate, puternice, cu o amprentă extraordinară a terroir-ului și nu-și arată frumusețea decât după câțiva ani de învechire. Domeniul este certificat Bio din 2003.” Într-adevăr, degustarea unei sticle de Dugat-Py după minimum 6-8 ani vă va aminti de eleganța care a dus la renumele marilor vinuri burgunde dinainte de anii 1970 și 1980.