Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2020
Perioada optimă de consum: 2022 - 2040
Producător: Châteauneuf-du-Pape, Ronul de Sud
Proprietar-enolog: Paul-Vincent Avril
Soi: 65% Grenache, 20% Mourvèdre, 10% Syrah și 5% alte soiuri - struguri certificați biodinamic
Culoare: roșu-rubiniu intens
Miros: proaspăt și floral, cu de note splendide de vișine, tămâie, cutie de mirodenii și tufăriș
Gust: opulent dar proaspăt, perfect echilibrat, lung și profund, este complet și pur, fără excese, cu o concentrație fabuloasă și sfârșit colosal
Recomandări gastronomice: miel, vânat (căprioară), porumbel, brânzeturi
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 16°C
Acest vin roșu făcut din strugurii de pe 24 ha, reprezintă 90% din producția anuală a domeniului. Maturat 12 luni în butoaie mari de stejar.
96-98 Puncte Parker: ”Asamblaj de 55% Grenache, 35% Mourvèdre, 10% Syrah și alte soiuri permise, Châteauneuf-du-Pape 2020 a fost excepțional în ziua în care l-am băut din butoi, emanând parfum de zmeură și vișine împreună cu flori uscate și condimente asiatice. Corpolent, mătăsos și lung, este un vin special, complex și echilibrat.”
Ediția 2019 - 98 Puncte Decanter: ”Nas proaspăt și floral. Taninii sunt extrem de fini, aproape imperceptibili, dar foarte prezenți, ceea ce face ca vinul să poată fi păstrat mult timp. Perfect echilibrat, lung și profund, este o ediție complexă dar surprinzător de clasică a Clos des Papes, ținând cont de condițiile meteorologice extreme din acest an. Opulent dar proaspăt, este complet și pur, fără excese. Vițele au între 30 și 40 de ani și sunt răspândite pe 24 de parcele. Maturat 12 luni în butoaie mari, vechi de cel puțin patru ani.”
- 98 Puncte Jeb Dunnuck: Gustat din sticlă, Châteauneuf Du Pape 2019 este un exemplu splendid a ceea ce poate acest domeniu și această ediție. Nasul este definit de note splendide de vișine, tămâie, cutie de mirodenii și tufăriș. Pe palatin, se fac simțite eleganța și finețea clasice ale Clos des Papes, susținute de concentrația fabuloasă și sfârșitul colosal. Nu pierdeți această frumusețe de vin. Poate fi savurat acum sau după 20 de ani.”
Ediția 2018 - 96 Puncte Jeb Dunnuck: ”Datorită recoltei dezastruoase, există foarte puțin Châteauneuf Du Pape 2018 pe piață, dar merită să-l căutați. Făcut din 50% Grenache, 40% Mourvèdre, iar restul Syrah (cu un pic de alte soiuri permise), Clos des Papes 2018 oferă un nas clasic, ca la carte, de Châteauneuf du Pape: fructe roșii și negre fierte în vin cu mirodenii, tufăriș din Provence, piper măcinat și piele de șa. El introduce un Clos des Papes cu corp mediu spre plin, tanini extraordinar de polisați, echilibru perfect și sfârșit superb. Făcut într-un stil similar cu cel din 1999, 2004 și aducând un pic și cu cel din 2006, are acea eleganță frumoasă (din nou, îmi vine în minte un Grand Cru din Burgundia) îmbinată cu o intensitate și sfârșit remarcabile. Mă îndoiesc că se va închide și cred că va evolua frumos încă 15-20 de ani de acum încolo, sau chiar mai mult.”
Producător
Clos des Papes a fost unul dintre primele domenii din Châteauneuf-du-Pape și, totodată, din Valea Ronului, care a produs, îmbuteliat și vândut vin. Primul lor vin sub eticheta Clos des Papes a fost pus pe piață în 1896!
Viile de la Clos des Papes se întind pe 35 ha formate din 24 de parcele separate din Châteauneuf-du-Pape. Doar 4 ha din zona mai rece sunt dedicate producerii vinului alb Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape Blanc. Restul de 31 ha sunt folosite pentru vinul roșu. Clos des Papes este special datorită terroir-urilor și solurilor diferite în care sunt situate viile - de la roca stâncoasă din La Crau, până la nisip, calcar și pietriș. De aici, complexitatea unică a acestor vinuri de referință pentru Châteauneuf-du-Pape.
Începuturile domeniului datează din secolul al XVII-lea. Încă de atunci, familia Avril era faimoasă în Châteauneuf. Înstărită, ea a dat, între 1756-1790, câțiva consilieri municipali, fapt consemnat de placa memorială de pe zidul orașului, în apropierea palatului. Apoi, se știe că Paul Avril vindea vin roșu și alb sub eticheta Clos des Papes încă din 1896, chiar dacă marca a fost înregistrată ulterior, în 4 septembrie 1902. El a fost unul dintre primii militanți pentru instituirea Apelațiunii Controlate Châteauneuf-du-Pape care avea să fie instituită în 1936, devenind prima apelațiune din Franța. Mai târziu, Régis Avril (1901-1987) a devenit furnizor al Palatului Elysée, în timpul președinților de Gaulle și Pompidou.
Podgoria a fost condusă apoi de Paul Avril, fiul său Paul-Vincent și Madame Avril, trei personaje extrem de carismatice. Paul Avril s-a stins în 2009, la 72 de ani, dar domeniul își păstrează statutul de prim rang sub conducerea lui Paul-Vincent care, potrivit lui Jane Anson, corespondentul revistei Decanter pentru Bordeaux, ”fructifică moștenirea rămasă de la tatăl său pentru a transforma Clos des Papes dintr-o legendă locală într-o vedetă mondială.”