Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape Cuvée ”Tradition” 2019
Perioada optimă de consum: 2023 - 2035
Producător: Bosquet des Papes - AOC Châteauneuf-du-Pape
Soi: 75% Grenache, 11% Mourvèdre, 11% Syrah, 3% Cinsault, Counoise și Vaccarèse - 40% struguri dezciorchinați
Culoare: roșu-purpuriu cu reflexii strălucitoare
Miros: somptuos, floral și de fructe roșii mici, în special, frăguțe și zmeură
Gust: dens, profund, rasat și mătăsos, cu o mare puritate a fructului, tanini supli și arome extraordinare de ierburi de Provence, tufăriș, piele nouă, fructe roșii și negre dulci; sfârșit fantastic
Recomandări gastronomice: carne fiartă, carne cu sos, vânat - în special tocană de iepure sau de mistreț
Alcool: 15%
Temperatura de servire: 17°C
Maturat 12 luni în stejar franțuzesc.
94 Puncte Wine Spectator: ”Vinul oferă un nucleu aromatic de sos de prune cald și compot de cireșe împreună cu note generoase de lemn de santal, ceai roșu și frunze de tutun. Accente de fructe parfumate, castane opărite și frunze de busuioc japonez marchează sfârșitul de școală veche, cu o structură ușor prăfuită. Va fi cel mai bun între 2023 - 2035.”
93 Puncte Jeb Dunnuck: ”Acest
Châteauneuf-du-Pape clasic este făcut din 75%
Grenache, 11% Mourvèdre, 11% Syrah plus alte soiuri permise. O frumusețe de vin care emană arome splendide de mure și zmeură, dar și condimente, tufăriș provensal și piper măcinat. Cu corp mediu, plin de caracter, picant și complex, este un vin de care să te bucuri în următorii 10-12 ani.”
Ediția 2018 - 93 Puncte Wine Spectator
Ediția 2017 - 92 Puncte Parker: ”Châteauneuf-du-Pape Cuvée Tradition 2017 este o reușită superbă pentru un vin entry-level. Îmbuteliat în luna martie, oferă note de piper, condimente uscate și cireșe coapte în nas. Corpolent, opulent și catifelat, are un sfârșit lung și intens cu aluzii de lemn dulce sărat. Ar trebui să se bea cu plăcere cel puțin 10 ani.
Nicolas Boiron, cel care conduce proprietatea, este un munte de om, cu o personalitate pe măsură. Îi place să glumească și să râdă, așa că e o plăcere să petreci timp cu el în pivniță, chiar dacă statura lui mă face să mă simt ca un hobbit.”
Ediția 2016 - 93 Puncte Parker: ”O ediție fantastică. 40% din struguri au fost dezciorchinați. Ei provin din 40 de parcele diferite de pe cuprinsul apelațiunii. Parfum floral și de zmeură. Pe palatin, este corpolent, dar cu textură mătăsoasă și sfârșit cu adieri subtile de ierburi de Provence și lemn dulce. Se poate bea acum, dar va rezista cu bine 10 ani sau mai mult dacă e ținut într-o pivniță răcoroasă.”
- 93 Puncte Jeb Dunnuck: ”O adevărată bijuterie de vin. Acest cuvée clasic vine din mai multe parcele situate pe tot cuprinsul apelațiunii. Strugurii au fost parțial dezciorchinați și vinificați în tancuri de beton și în butoaie de stejar de 600 l. Notele extraordinare de tufăriș, piper, piele nouă și fructe roșii și negre dulci introduc un Châteauneuf-du-Pape impecabil, mătăsos, corpolent, fără asperități și cu sfârșit uluitor.”
Producător
Familia Boiron face vinuri de cinci generații. Totul a început în 1860, cu Emmanuel Boiron. Fiul și nepotul său îi continuă munca și creează domeniul Clos Chantemerle în 1936. Generațiile următoare au mărit proprietatea, cu același respect pentru terroir și calitate.
În 1966, Maurice Boiron dă o nouă amploare proprietății, cumpărând mai mult de zece hectare și ajungând, astfel, să aibă 27 ha în Châteauneuf-du-Pape. Tot el schimbă și numele domeniului în Bosquet des Papes.
Din 1995, la frâiele proprietății se află Nicolas, fiul lui Maurice. La rândul lui, a mărit patrimoniul cu 3 ha în Côtes du Rhône și alte 4,5 ha în Châteauneuf-du-Pape. Împreună cu soția lui Jeanne-Claire, el a făcut o turnură decisivă spre modernitate și gusturile consumatorilor contemporani fără, însă, a neglija tradiția. Pentru că, crede el, nevoia de plăcere și o anumită sete de cunoaștere merg foarte bine împreună.
”Châteauneuf-du-Pape este un grand cru, unul dintre cele mai mari din lume; ne mândrim cu el și vă invităm ca prin intermediul vinurilor noastre să ne împărtășiți pasiunea.” Nicolas Boiron