Domaine Roger Sabon Châteauneuf-du-Pape ”Les Olivets” 2022
Perioada optimă de consum: 2024-2039
Producător: Domaine Roger Sabon - Châteauneuf-du-Pape
Proprietar: familia Sabon
Oenolog: Didier Négron
Soi: 80% Grenache, 10% Syrah, 10% Cinsault - vițe vechi de peste 50 ani, struguri recoltați manual
Culoare: roșu-rubiniu strălucitor
Miros: parfum de fructe negre de pădure, prune negre, ierburi aromatice uscate și pietre ude
Gust: corpolent, cu tanini fini, fermi; musculos, texturat și structurat, cu o dimensiune picantă
Recomandări gastronomice: miel, vită, căprioară, coq au vin, porumbel, blue cheese
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Vinul este asamblat înainte de a fi maturat 18 luni în butoaie mari de stejar (25 hl, 40 hl, 600 hl).
93 Puncte James Suckling: ”Un Châteauneuf-du-Pape bine făcut, echilibrat și serios cu arome de fructe negre de pădure, prune negre, ierburi aromatice uscate și pietre ude. Corpolent, cu tanini fini, fermi. Musculos, texturat și structurat, cu o dimensiune picantă. Catifelat și focusat. Încercați-l după 2026.”
Producător
Chiar dacă domeniul a fost înființat de abia în 1952 de Roger Sabon, familia Sabon are rădăcini vechi în Châteauneuf-du-Pape, fiind menționată încă din 1540. După mai multe generații, domeniul constă azi dintr-o vie de 18 ha, compusă din 14 parcele diferite, pe malul stâng al Ronului, în apelațiunea Châteauneuf-du-Pape.
Pe malul drept, via se întinde pe 12 ha în Lirac, 6 ha în Côtes-du-Rhône și 14 ha de Vin de France. Această diversitate face posibilă o gamă de vinuri cu profiluri foarte variate.
Adevărată afacere de familie, domeniul devenit o referință a apelațiunii este administrat de fiii lui Roger, Denis și Gilbert Sabon, iar responsabil cu vinificarea este Didier Négron, ginerele fiului decedat al lui Roger, Jean Jacques. Didier face vinurile domeniului începând din 2001. În anii din urmă, el a renunțat la baricuri în favoarea cuvelor de beton și a butoaielor mari din stejar franțuzesc.
Dacă terroir-ul de la Roger Sabon, cu o cantitate mare de nisip și calcar, produce vinuri mai delicate și mai eterice decât se obișnuiește în Châteauneuf, schimbările făcute de Didier Négron în cramă nu fac decât să potențeze aceste calități, iar vinurile domeniului sunt tot mai bune și mai atrăgătoare.